2019 sertifikalı tohum,fide,fidan ve danışmanlık destekleri

Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

2019 sertifikalı tohum,fide,fidan ve danışmanlık destekleri

24 Ekim 2019

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Köşe Yazısı

Güncelleme: Şub 23, 2024

2019 sertifikalı tohum,fide, fidan ve danışmanlık destekleri

Bitkisel üretim ve hayvancılık desteklerinin yanı sıra Cumhurbaşkanlığı 2019 Yılı Tarım Destekleme Kararnamesi’nde sertifikalı tohum,fide,fidan destekleri, tarımsal yayım ve danışmanlık, su ürünleri,Çiftlik Muhasebe veri ağı desteği gibi diğer destekler de açıklandı.

Sertifikalı tohum kullanım desteği

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile sertifikalı tohum,fide ve fidan desteklerinde herhangi bir artış yapılmadı. 2018 yılı güz dönemi ile 2019 yılında ekimi/dikimi yapılan ve 2019 üretim yılı Çiftçi Kayıt Sistemine kayıt edilen ekim/dikimler için yurt içi sertifikalı tohum kullanım ve yurt içi sertifikalı fidan /fide ve standart fidan kullanım destekleri, yurt içinde üretilip sertifikalandırılan tohum, fidan, çilek fidesi ve standart fidan kullanan çiftçilere yapılacak destek miktarları şöyle:

Tohum kullanım destekleri

Sertifikalı tohum üretim desteği

Yurt içinde sertifikalı tohum üreten/ürettiren ve sertifikalandıran, yurt içinde satışım gerçekleştiren, Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş tohumculuk kuruluşu kabul edilen Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı çiftçilere 2019 yılında ürettikleri tohumlar için verilecek destekler ise şöyle:

Sertifikalı tohum üretim destekleri

Fidan destekleri

Yurt içi sertifikalı fidan/fide ve standart fidan kullanım desteği uygulamalarında 2019 üretim yılı için verilecek destekler de geçen yıl ile aynı olacak. Bodur/yarı bodur meyve fidanları ile bahçe tesisinde standart fidan kullananlara dekara 100 lira, sertifikalı fidan kullananlara 400 lira destek verilecek. Sertifikalı çilek fidesi ile bahçe tesisine dekara 400 lira destek verilirken, diğer meyve fidanları (bağ.nar ve muz hariç) ile bahçe tesisinde standart fidan kullanımına dekara 100, standart fidan kullananlara dekara 280 lira destek sağlanacak.

Fidan üretim destekleri

Aşılı fidan desteği düşürüldü,aşısız arttırıldı

Sertifikalı sınıfında fidan üretimi yapan, bunların satışını gerçekleştiren, bakanlık tarafından yetkilendirilmiş fidan üreticisi kabul edilen, Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı çiftçilere 2019 yılında ürettikleri aşılı fidana adet başına 50 kuruş destek verilecek. Geçen yıl adet başına 1 lira destek verilmişti. Aşısız fidan üretenlere ise adet başına 25 kuruş üretim desteği verilecek. Geçen sene aşısız fidan üretim desteği adet başına 5 kuruştu.

Tarım danışmanı desteği yıllık 46 bin lira

Bakanlıkça yetkilendirilerek tarımsal yayım ve danışmanlık hizmeti sunan serbest tarım danışmanları ile ziraat odası ve üretici örgütlerinde en fazla beş tarım danışmam olmak üzere istihdam edilen her bir tarım danışmanı için 46 bin lira on iki aylık hizmet sunumuna bağlı olarak eşit iki dilim halinde 2020 yılı tarımsal destekleme bütçesinden ödenecek. Geçen yıl tarım danışmanı desteği 38 liraydı.

Destekleme ödemesi kriterleri, denetleme ve cezaların uygulanması, desteklemenin geri alınması ve desteklemeden yararlanamayacaklar ile tarımsal yayım ve danışmanlık desteklemesinden yararlanacak serbest tarım danışmanı ve tarım danışmam sayısı bütçe miktarına göre Bakanlıkça çıkarılacak tebliğ ile belirlenecek.

Ar-Ge desteği

Bakanlığın ve tarım sektörünün ihtiyaç duyduğu öncelikli konulara ilişkin bilgi ve teknolojilerin geliştirilmesi ve bunların çiftçiler ile tarımsal sanayicilere aktarılması amacıyla, Bakanlıkça uygun görülen araştırma ve geliştirme (AR-GE) projelerine destekleme ödemesi yapılacak.

Çiftlik Muhasebe Veri Ağı desteği

Çiftlik muhasebe veri ağı sisteminin 81 ilde uygulanmasına devam edilecek. Bu kapsamda 2018 yılında kayıt altına alman 6.000 işletmede işletme başına 600 lira destek ödemesi yapılacak.

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

  1. Seyhmus Kaplan 16 Aralık 2019 - 00:16 - Yanıtla

    Geçen yılın sertifikaları ne zaman verilecek

Destekleme, Hibe ve Krediler: İlişkili Diğer Makaleler

En Son Yayınlanan Makaleler