Türkiye, traktör satışında yüzde 34 düşüşle rekor kırdı

Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Türkiye, traktör satışında yüzde 34 düşüşle rekor kırdı

27 Mart 2019

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Köşe Yazısı

Güncelleme: Şub 25, 2024

Türkiye, traktör satışında yüzde 34 düşüşle rekor kırdı

Tarım makineleri ve traktör pazarına ilişkin 2018 verileri açıklandı. Buna göre, 2018’de Avrupa,Çin ve Türkiye’de satışlarda düşüş olurken Amerika Birleşik Devletleri, Hindistan, Brezilya, Rusya’da ise satışlarda atış sağlandı.

Dünya traktör pazarında ilk 4 ülke arasında yer alan Türkiye, yüzde 34 düşüşle traktör satışlarında en büyük düşüşün yaşandığı ülke oldu.

Türk Tarım Alet ve Makinaları İmalatçıları Birliği (TARMAKBİR) Genel Sekreteri Selami İleri’nin 2018 yılı tarım makineleri ve traktör sektörü değerlendirmesi özetle şöyle:

2018 yılı birçok ülke için tarımsal mekanizasyon sektöründe olumlu geçmedi. Veriler, Türkiye, Avrupa ve Çin pazarı için olumsuz görünürken, Amerika Birleşik Devletleri ve Hindistan pazarlarında tam tersine, büyüme söz konusu oldu.

Avrupa pazarındaki yavaşlama, hem yerel satışları hem de Avrupa Birliği üyesi ülkelerin birbiri ile olan ticaretini olumsuz yönde etkiledi. Almanya ve Fransa pazarındaki yavaşlama, bu ülkeler kadar özellikle İtalya’nın dış satımına da negatif bir etki bıraktı. Genel görünümde 2018’i düşüşle kapatan Avrupa Birliği pazarı için, 2019 yılı beklentileri de olumlu görünmüyor.

En büyük düşüş Türkiye’de

Traktör satışlarında en büyük düşüş ise Türkiye’de oldu. Türkiye traktör pazarı 2018 yılını yüzde 34 düşüşle ve yaklaşık 48 bin traktör satışıyla kapatırken, Avrupa Birliği’nde de iç pazarda yüzde 10 daralma yaşandı ve yaklaşık 177 bin adet yeni traktörün trafiğe tescili gerçekleşti.

Avrupa pazarı daralıyor

Avrupa Birliği’nin esas aktörlerinden Fransa’da 24 bin 700 adet traktör tescil edildi ve yaşanan düşüş yüzde 9 oldu. Benzer şekilde Almanya’da yüzde 18 gerileme ile 27 bin 700 adet, İtalya’da yüzde 19 gerileme ile 18 bin 400 adet traktör tescil edildi. İspanya’da ise 11 bin 400 adet traktörün trafik tescili gerçekleşirken daralma sadece yüzde 5 oldu.

Fransa’da yaşanan pazar daralması İtalyan üreticileri de olumsuz etkiledi çünkü İtalyan traktör üreticilerinin bir numaralı pazarı Fransa. Rakamlar, İtalya’nın Fransa’ya dış satımının son 5 yılda yüzde 40 azaldığını gösteriyor.

Amerika’ya ihracat artıyor

Amerika Birleşik Devletleri iç pazarındaki gelişme, Amerikalı üreticiler kadar diğer aktörleri de ilgilendiriyor. Traktör pazarında İlk 10’da yer alan ülkelerden Hindistan, Kore, Birleşik Krallık, Türkiye ve İtalya’nın Amerika’ya traktör ihracatı artıyor. Trump’ın başlattığı tarife savaşları, Amerika’nın Gayri Safi Yurt İçi Hasılasındaki düşüş 2019’u belirsizleştiriyor. Bununla birlikte Amerika’dan 2019 yılı için gelen ilk sinyaller olumlu. Traktör satışları ilk 2 ayda yüzde 11,3, biçerdöver satışları yüzde 18,2 arttı.

Çin’de düşüş Hindistan’da artış var

Çin’den gelen bilgiler traktör pazarının 2018 yılında yüzde 26 düştüğünü gösteriyor. Bunda da en önemli etken Çin Hükümeti’nin genel üretimi bilinçli olarak azaltması. Hindistan’da ise durum çok daha farklı. Yapılan tahminlere göre ülkede yaklaşık 800 bin adet traktör satılmış durumda. 2016 yılı rakamları dikkate alındığında Hindistan pazarının yüzde 40 büyüdüğünü görebiliyoruz. Bu büyümede en kuvvetli etkenin devlet destekleri olması muhtemel.

Rusya ve Brezilya pazarı büyüyor

Dünyanın tarımsal mekanizasyonda öncü diğer iki ülkesine gelince: 2018 sonuçlarına göre, Brezilya’da 39 bin adet traktörün tescili gerçekleşirken değişim yüzde 5 oldu. Rusya pazarında da benzer bir gelişim yaşandı.Bu dönemde Rusya’da 23 bin 300 adet traktör satıldı. Rusya pazarından gelen son sinyallere göre 2019 yılının ilk 2 ayında traktör satışları yüzde 4,6 arttı ama biçerdöver satışları yüzde 50 düştü.

Türkiye ihracatta 13.sırada

2018 yılı dünya traktör dış ticareti istatistikleri henüz belli olmamakla birlikte, yaptığımız analizlere göre ihracat yüzde 10 arttı ve 20 milyar dolar olarak gerçekleşti. Türkiye, bu klasmanda 13. sırada yer alırken, ilk 3 sırada Almanya, Amerika ve Fransa yer alıyor.

Traktör satışları neden düşüyor?

TARMAKBİR’in verilerine bakıldığında traktör satışları sadece Türkiye’de değil, Avrupa ve Çin’de de azalıyor. Çin’deki düşüşün temel nedeni hükümet politikası. Hükümet üretimi düşürmeye yönelik politika uyguluyor.

Avrupa Birliği’nde ekonomik durgunluk nedeniyle satışlarda düşüş olduğu ifade ediliyor.

Türkiye’de ise tarım sektöründe yaşanan daralma, girdi fiyatlarının yüksek üretici ürün fiyatlarının ise düşük olması nedeniyle çiftçi para kazanamıyor. Para kazanamadığı için üretim azalıyor ve traktör satışları düşüyor. Ekonomideki belirsizlik nedeniyle çiftçi yeni bir borcun altına girmek istemiyor.

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

En Son Yayınlanan Makaleler