Brezilya danaları Türkiye’de şarbona yakalandı
Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.
Brezilya danaları Türkiye’de şarbona yakalandı
Et ve Süt Kurumu Brezilya’dan 3 bin 959 kesimlik hayvan ithal etti. Hayvanlar Mersin Limanına getirildikten sonra, Ankara Gölbaşı’nda özel bir çiftliğe taşındı.
Hayvanlar kesime alınınca veteriner hekimlerin muayenesi sonucu alınan numuneler Etlik Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü’ne gönderildi. Test sonucunda hayvanlarda şarbon hastalığı olduğu tespit edildi. Bölge karantinaya alındı ve tüm hayvanlar aşı yapıldı.
Et ve Süt Kurumu’nun açıklamasına göre şarbon tespit edilince kesilen hayvanlara ait karkas etler Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü veteriner hekimleri gözetiminde imha edildi. Şimdiye kadar 100’e yakın hayvan itlaf edildi.
Haberin yayılması ile deyim yerindeyse kıyamet koptu.
Şarbon hastalığının Brezilya’dan ithal edilen hayvanlarla Türkiye’ye girdiği iddia edildi. Daha önce ithalatla ülkeye çok farklı hastalıklar girdiği için şarbon hastalığının da bu şekilde Türkiye’ye girdiği ifade edildi. Ben de sosyal medyada ve gazeteye yazdığım yazıda bu iddialara yer verdim.
Hayvan ithalatı ile Türkiye’ye bir çok hastalığın girdiği bilinen bir gerçek. Ancak bu yazı yayınlandıktan sonra telefonla arayan, sosyal medya paylaşımlarımıza yorum yapan veteriner hekimler, şarbon hastalığının Brezilya’dan Türkiye’ye taşınmasının mümkün olmadığını ifade etti.
Veteriner hekimlere göre, şarbon hastalığı görülen hayvan en geç 1 hafta içinde ölür. Et ve Süt Kurumu’nun ithal ettiği hayvanlar Brezilya’da hastalığa yakalansa ortalama 20-25 gün olan gemi yolculuğunda tümü ölürdü. Veteriner hekimler,bu nedenle hayvanların Türkiye’de şarbon hastalığına yakalandığını ifade ediyor.
Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar