Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.
Kurban eti tüketirken kurban olmayın
Gelecek hafta başlayacak Kurban Bayramı’nda yaklaşık 1 milyon büyükbaş, 2 milyon 750 bin küçükbaş hayvanın kurban olarak kesilmesi bekleniyor. Bayramda et tüketimi zirveye ulaşıyor.
“Kurbanda et tüketirken kurban olmayın” diye uyaran uzmanlar, et tüketimin en çok olduğu bu dönemde dikkat edilmezse bir çok sağlık sorunu yaşanabileceğine dikkat çekiyor.
Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Zeki Taudaş yaptığı açıklamada Kurban Bayramı’nda et tüketirken dikkat edilmesi gerekenleri şöyle özetliyor:
“Kurbanlık etin yoğun tüketileceği bayram günleri ve sonrasında, tüketicilerin daha bilinçli ve duyarlı olması gerekmektedir. Et, yapısı ve hayvansal kökenli hastalıklar, veteriner tıp ürünleri olarak adlandırılan kimyasallar, hem kesim hem de kesim sonrasındaki hijyen sorunları nedeniyle her zaman riskli kabul edilen bir üründür. Kesim öncesi ve sonrasında gerekli kontrollerin yapılması, kesim hijyeninin sağlanması ve sonrasında etin güvenli yollarla tüketiciye ulaşması amacıyla her aşamada risklerin kontrol edilmesi son derece önemlidir.Yaz mevsiminde olmamız nedeniyle kesilen etin birkaç saat içerisinde oda sıcaklığına ulaştırılması ve peşinden derhal buzdolabı koşullarına alınması sağlanmalıdır.
Nelere dikkat edilmeli?
— Kurbanlık etin dayanma süresi, kesim kalitesine ve parçaların büyüklüğüne göre değişmekle birlikte, buzdolabı koşullarında en çok 3 – 4 gündür. Kıymada bu süre 1-2 gündür. Uzun sürede tüketilecek et ise buzlukta ya da derin dondurucuda (-18 °C) muhafaza edilmelidir.
— Hemen tüketilmeyecek et kavurma yapılarak da muhafaza edilebilir.
— Donmuş et çözündükten sonra hemen tüketilmeli, asla tekrar dondurulmamalıdır.
— Kurbanlık etin henüz kesim sıcaklığında iken buzdolabına poşet içinde veya hava alamayacak biçimde büyük parçalar halinde üst üste yığılması durumunda, etin hava almayan kısımlarında çok kısa sürede (2 gün) bozulma ve kokuşma görülecek, tüketimi sağlık açısından risk oluşturacaktır. Bu durumdaki et kesinlikle tüketilmemelidir.
— Sakatat ile et aynı ortamda bulundurulmamalı ya da muhafaza edilmemelidir.
— Et, kesinlikle çiğ veya az pişmiş olarak tüketilmemeli, etin merkezi tam olarak pişene kadar (en az 70° C), ısıl işlem devam etmelidir.
Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar