Çiğ süt üreticileri 30 kuruş yem primi istiyor

Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Çiğ süt üreticileri 30 kuruş yem primi istiyor

09 Ağustos 2018

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Köşe Yazısı

Güncelleme: Şub 22, 2024

Çiğ süt üreticileri 30 kuruş yem primi istiyor

Facebook fiyatları ile ilgili tartışma sürerken yem fiyatları bir kez daha zamlandı. Üreticiler yem zamlarının maliyetlerini olumsuz etkilediğini belirterek hayvancılık yapanlara kilo başına 0,30 TL yem pirimi verilmesini istedi.

Konuyla ilgili acil önlem alınması gerektiğini belirten Tire Süt Kooperatifi ve İzmir Tarım Grubu Başkanı Mahmut Eskiyörük, “Üreticinin 1 litre süt ile 1,3 kilogram yem alması gerekirken, süt fiyatındaki artış henüz daha uygulanmadan yeme gelen yeni zamlarla süt ve yem fiyatı aynı seviyeye geldi. Çünkü 1,7 TL’ye satılan sütlerden üreticinin cebine ancak 1,6 TL girecek, yemin de kilogram fiyatı 1,6 TL oldu. Seyirci kalınırsa bu şartlarda üretici bitecek, üretim bitecek, sanayi bitecek, tüketici büyük zarar görecek. Ülkenin ekonomisi bitecek ve Türkiye ithalat ile daha da dışa bağımlı hale gelecek. Çok yazık!” dedi.

ÇÖzüm yeme prim vermektir

Çözüm önerileri sunan Mahmut Eskiyörük “Asıl amaç üreticiye para kazandırmak. Bu nedenle süt fiyatını yükseltmek yerine, yemde kilogram başına prim verilmeli. Bu sayede hem üretici kazanacak hem de kayıtdışılık önlenecektir” diye konuştu.

Süt hayvancılığında dünya çapında paritenin 1 litre süt ile 1,3 kilogram yem alınabilmesi olduğunu dile getiren Eskiyörük, şunları söyledi:
“Çözüm basittir. Üretici kazanmak, tüketici de uygun fiyata güvenilir gıda almak istiyor. Bunu da süt fiyatını yükselterek değil, yem fiyatını düşürerek sağlamalıyız. Amaç üreticinin kazancını arttırarak 1 litre süt ile 1.3 kilogram yem alabileceği koşulları sağlamak ise aradaki fark üreticiye destekleme primi olarak verilmelidir.
Eğer süt fiyatını arttırırsak tüketim düşer ve daha olumsuz sonuçlar doğurur. Üreticinin kazancını, yem fiyatını düşürerek sağlarsak hem üretici hem de tüketiciyi korumuş oluruz”

Prim 30 kuruş olaun

Mevcut durumda 1 litre çiğ süt 1,7 TL açıklandı fakat daha uygulamaya geçilmeden yeme zam geldi. 1 kilogram yemin 1,6 TL olduğuna işaret eden Mahmut Eskiyörük “Sütte uygun piyasa koşullarının oluşturulması için devlet, bugünkü şartlarda üreticiye yemde kilogram başına 30 kuruş prim uygulamalıdır. Her ay yem fiyatlarına göre bu destek primi güncellenmelidir. Böylelikle yemciler üreticinin tepesine binemeyecek. Yeme yapılan her zam devletin kasasından çıkacağı için Devlet seyirci kalmayıp müdahale edilebileceklerdir. Ayrıca devlet, süt fiyatının 1,7 TL’nin altına düşmesini önlemek için, ‘sütünü bu paradan satamayanın sütünü ben alıyorum’ diyerek piyasayı sürekli kontrol altında tutmalıdır. İşte o zaman üretici, sanayici ve tüketici güvence altına alınacaktır. Üreticiyi kurtarmadan, sanayiciyi, tüketiciyi ve Türkiye’yi kurtaramayız” şeklinde konuştu.

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

  1. İsmail 10 Ağustos 2018 - 11:22 - Yanıtla

    İtalyemistiyoruznasılsaişimizüretmekdegilitaletmekf

Hayvancılık: İlişkili Diğer Makaleler

En Son Yayınlanan Makaleler