Aydın Büyükşehir Belediyesi ucuz ette öncü oldu

Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Aydın Büyükşehir Belediyesi ucuz ette öncü oldu

03 Nisan 2018

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Köşe Yazısı

Güncelleme: Şub 22, 2024

Aydın Büyükşehir Belediyesi ucuz ette öncü oldu

Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı,yaklaşık 8 yıldan bu yana canlı hayvan ve et ithalatı ile kırmızı et fiyatını düşürmeye çalışırken, Aydın Büyükşehir Belediyesi yerelde geliştirdiği modelle hem yerli üretime destek sağlıyor hem de tüketiciye uygun fiyattan et temin ediyor.

Ekonomisi büyük oranda tarım ve tarıma dayalı sanayiye endeksli olarak gelişen Aydın, tarımdaki potansiyelini Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin desteği ve projeleri ile yaşama geçiriyor.
Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın 2010 yılından bu yana ithalatla kırmızı et fiyatını düşürmeye çalışırken, Aydın Büyükşehir Belediyesi kırmızı et fiyatını yerli üretimle düşürmekte öncü oldu. Belediyeye ait mezbaha yenilenerek 15 satış noktasında, üreticiden alınan hayvanların eti satışa sunularak hem yerli üretime destek sağlanıyor hem de tüketiciye uygun fiyattan et temin ediyor. Bu konuda yerli et ile Et ve Süt Kurumu ile yarışan Aydın Büyükşehir belediyesi tüketiciye kilosu 34 liradan kırmızı et sağlıyor.
Özellikle 2014 yılında Büyükşehir Belediyesi statüsüne kavuştuktan sonra tarım alanındaki faaliyetlerini yoğunlaştıran ve kırsala daha çok hizmet sağlayan Aydın Büyükşehir Belediyesi kırmızı et,tohumculuk,yaş meyve ve sebze başta olmak üzere bir çok alanda projeler geliştirerek “Üreticiye destek,halka hizmet” sloganı ile hem üreticiye hem de tüketiciye destek oluyor.

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, kırmızı ette aracıları ortadan kaldırdıklarını, belediyeye ait mezbahayı 5 milyon liralık yatırımla “Ege Et” tesisleri olarak modernize ettiklerini söyledi.Çerçioğlu: ” Bu tesisi, modernize ettikten sonra yetiştiricilerimizden hayvan almaya başladık. Günde ortalama 100 baş hayvan kesiyoruz. Aydın’da hayvancılık yapan, 10 baş ve altı hayvanı olan küçük üreticilere aynı zamanda yem desteği sağlıyoruz. Yem fiyatlarındaki artışa karşı üreticimizi korumaya çalışıyoruz. Ege Et ile Aydın’da yaşayanlara Türkiye’nin en ekonomik ve kaliteli etini sunuyoruz. Ege Et, yerli eti, aracıları ortadan kaldırarak doğrudan üreticiden tüketiciye sunuyor. Aydın’da 15 şubeye ulaştık. Bu şubelerde aynı zamanda kooperatif ürünlerini de satarak yerli üreticiye destek sağlıyoruz.Bu çalışmalarımızla Aydın’da büyükbaş hayvancılık gelişmeye başladı. Tüketiciye kilosu 34 liradan kıyma satıyoruz. Uyguladığımız modelle hem üretici hem de tüketici korunuyor,destekleniyor.”bilgisini verdi.

Belediye çiftliğinde Sakız Koyunu yetiştiriliyor

Küçükbaş hayvancılığın özellikle de koyunculuğun Aydın’da gelişmesi için proje geliştirdiklerini anlatan Çerçioğlu, üreticilere hibe olarak verilmek üzere belediyenin sahip olduğu çiftlikte Sakız koyunu yetiştirdiklerini söyledi. Çerçioğlu: ” Belediyemize ait Koçarlı’daki çiftlikte yetiştirdiğimiz ve Aydın Bölgesi’nin en verimli ırkı olan Sakız Koyunu koçlarından il genelindeki koyunculuk işletmelerine hibe ediyoruz. Proje kapsamında Ege Et kanalıyla bu işletmelerin kasaplık koyunlarına da alım garantisi veriyoruz. Büyükbaşta olduğu gibi küçükbaşta da aracıları kaldırarak üreticilerin koyunlarını değerinde satmalarına olanak sağlıyoruz.” dedi.

Kadınlara koyun desteği

Projenin bir sonraki aşamasında kadınlara öncelikli olmak şartıyla koyun yetiştiriciliği yapmak isteyen ailelere iki koyun bir koç hibe edileceğini vurgulayan Aydın Büyükşehir belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, böylece Aydın’da küçükbaş hayvancılığın gelişmesine önemli katkılar sağlayacaklarını belirtti.

Yaş sebze ve meyvede yerel çeşitler korunuyor

Yerel tohumların korunması ve bu tohumlardan elde edilen ürünlerin tekrar tüketiciyle buluşması için çalışmalar yaptıklarını belirten Aydın Büyükşehir belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu şunları söyledi: ” Belli bir yaşın üzerindeki herkesin kokusunu ve aromasını özlemle andığı yerli sebzelerin,meyvelerin tekrar tüketiciyle buluşması için çalışıyoruz. Köylerimizde sandıklarda saklanan ata tohumlarının yeniden ekonomiye kazandırılması için çalışıyoruz.Bunun için belediyemize ait üretim sahasında bu tohumları yeşerterek yerel olup olmadığını kontrol ederek üretime dahil ediyoruz. Bu kapsamda bugüne kadar 3 milyon yerel ürün fidesi dağıttık. Bu ürünleri üretenlere pazar yerlerinde satabilmeleri için altyapı çalışmaları yapıldı. Yerel tohumda yarattığımız farkındalık ile bugün daha çok üreticimiz yerel tohumları ekmeye başladı.”

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

En Son Yayınlanan Makaleler