Edirne Keşan’dan tarıma bakış
15 Mart 2017
Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.
15 Mart 2017
Ali Ekber Yıldırım
Köşe Yazısı
Edirne Keşan’dan tarıma bakış
İstanbul Bağcılar’dan Edirne Keşan’a gitmek üzere yola çıktık. Genel Yayın Yönetmenimiz Hakan Güldağ,yazarımız Rüştü Bozkurt ile gazete ile ilgili değerlendirmeler yapıyoruz. Hakan Güldağ, yazarların yazılarının uzun olmasından yakınıyor,Rüştü Hoca ise kısa olmasından. Siz okurlarımıza daha iyi gazete hazırlamanın,daha çok bilgi sunmanın arayışı içindeyiz. Biz DÜNYA’lılar bir araya gelince mutlaka gazete konuşulur.
İstanbul’un yoğun trafiği bittiğinde adeta yeni bir dünyaya adım atıyoruz. Kentten kıra geçmenin sevinci. Yol boyunca yeşeren ekinler bize derin nefes aldırıyor. Tarımı,kırsalı konuşmaya başlıyoruz. Kendimiz üretiyormuşuz gibi seviniyoruz. Cep telefonuna gelen son dakika haberlerini saymazsak Ankara’nın ve dünyanın gündeminden uzak bir dünyadayız.
Referandum, terör,Suriye’de yaşanan savaş,Avrupa ülkeleriyle tırmanan kriz,Rusya ile ilişkiler gibi bir çok konu gündemin ön sıralarında yer alırken biz Edirne Keşan’da tarımı konuşuyoruz.
Keşan Ticaret ve Sanayi Odası,Keşan Ticaret Borsası,İpsala Ticaret Borsası,Trakya Kalkınma Ajansı ve DÜNYA Gazetesi,”Trakya,Türkiye ve Dünyadaki Ekonomik Gelişmeler” başlığı altında tarım odaklı bir toplantı gerçekleştirdi.Toplantıda konuşulanlar ayrıntılı olarak gazetemizde yer alacak. Biz daha çok izlenimlerimizi paylaşmak istiyoruz.
Öncelikle Edirne Keşan’da toplantıya yoğun ilgi oldu. Keşan Kaymakamı Nuri Özder, aileden çiftçi ve tarım konusundaki duyarlılığı ile bilinen İpsala Kaymakamı Ali Uysal, Edirne Ticaret Borsası Meclis Başkanı Fedai Canım, Yönetim Kurulu Başkanı Özay Öztürk, Keşan Ticaret Borsası Meclis Başkanı Necmi Kaymaz,Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Girgin borsa ve odaların yöneticilerinin yanı sıra çiftçi,tüccar,sanayici, bilim insanları,öğrenci,bankacı,yatırımcı olmak üzere her kesimden katılımcılar vardı.
Toplantıda öne çıkan konular ise özetle şöyle:
1- Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu ile Keşan Ticaret Borsası Meclis Başkanı Necmi Kaymaz bölgenin önceliklerini,tarım,gıda, tarıma dayalı sanayi ve turizm konularına değinerek yeni bir hamle için Hamzadere Bölgesi’nin potansiyelinin ortaya çıkarılması için çaba gösterdiklerini ifade etti.
2- Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mustafa Şahin, kalkınma ajansı olarak bölgenin kalkınması için proje bazında mali destek programları uyguladıklarını söyledi.
3- Gazetemiz yazarı Rüştü Bozkurt, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı(TEPAV)’nın “Hamzadere Kalkınma Gündemi Strateji ve Yol Haritası Raporu” üzerinden bölgenin potansiyelini ayrıntılı olarak anlattı.
4- Bölgenin temel tarım ürünleri olan çeltik,buğday,ayçiçeği dışında yeni ürünlere yönelik arayışlar var. Bunlardan birisi meyvecilik. Meyve üretimine yönelme var. Ancak üretim henüz belli bir boyuta ulaşmadığı için altyapı yetersiz. Pazarlamada sıkıntılar yaşanıyor. Bir üretici söz alarak ürettiği armudu soğuk hava deposu olmadığı için pazarlamada sorun yaşadığını anlattı. Üretici sayısı ve üretim miktarı arttığında soğuk hava deposu kurulacak ve pazarlama daha kolay hale gelecek beklentisi var.
5- İpsala’dan gelen çeltik üreticileri su sorunu nedeniyle çeltik(pirinç) üretiminin risk altında olduğunu dile getirdi. Türkiye çeltik üretiminin yarısını karşılayan ve pirincine coğrafi işaret alan İpsala’da üreticilerin su sorununa çözüm bulunması gerekiyor. Su olmadan çeltik üretimi olmaz.
6- Üreticilerin üzerinde durdukları önemli konulardan birisi ise, küçük tarım işletmelerinin tasfiyesi. Yüksek girdi maliyetleri nedeniyle üretim yapmakta zorlanan küçük aile işletmeleri,çiftçiler, tarlasını,toprağını satmak zorunda kalıyor. Bazı şirketler bu arazileri topluyor. Trakya’da tarım topraklarının belli şirketlerin eline geçmesi çiftçileri endişelendiriyor.
7- Trakya insanı her konuda duyarlı. Söz alan ve 65 yaşında olduğunu söyleyen bir çiftçi, üretim yapabilmek için öncelikle çevrenin korunması gerektiğini belirterek:” Toprak kirlendi,su kirlendi,hava kirlendi.Bu kirlilikte sağlıklı üretim olur mu? Bu kirlenmeye karşı ne yaptık?” diye sordu.Bu soruya herkesin yanıt vermesi gerekiyor.
8- Edirne Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Özay Öztürk, lisanslı depoculuk ve ürün ihtisas borsasının bölgenin temel ürünlerinden buğday,ayçiçeği ve çeltiğin değerlendirilmesinde önemli bir araç olacağını vurguladı.
9- Türkiye’nin Avrupa Birliği ile tarım müzakerelerine başlaması, dünyada emtia fiyatlarındaki düşüş,tarımda teknoloji kullanımı ve daha bir çok konunun ele alındığı toplantı, bu yoğun gündem içerisinde tarım ve gıdanın önemini bir kez daha hatırlamak açısından çok yararlı oldu.
Özetle,Edirne Keşan’da hepimiz için yararlı,ders alınacak önemli bir toplantı gerçekleştirildi.Ülkenin,dünyanın gündemi ne olursa olsun tarım, gıda,toprak,su,çevre konularını gündemimizden hiç düşürmememiz gerekiyor.
Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar