Bir zeytin dalı yeter

Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Bir zeytin dalı yeter

01 Aralık 2016

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Köşe Yazısı

Güncelleme: Şub 22, 2024

Bir zeytin dalı yeter

Uluslararası Zeytinyağı Konseyi, 26 Kasım’ı Dünya Zeytin Günü ilan etti. Türkiye’de bu yıl ilk kez Dünya Zeytin Günü iki önemli merkezde İzmir Urla ve Manisa Akhisar’da çeşitli etkinliklerle kutlandı. İkisi de aynı gün olunca,önceden söz verdiğimiz üzere Urla’daydık.
Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi’nin “Bir Zeytin Dalı Yeter/ Yeter ki zeytin ağacının kökleri eksik olmasın” teması ile düzenlediği etkinlikler Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı,İzmir Büyükşehir Belediyesi, Ege İhracatçı Birlikleri,Urla Belediyesi,zeytinyağı sektörünün önemli markalarından Tariş, Kırlangıç,Kristal,Komili’nin katkıları ve desteği ile Köstem Zeytinyağı Müzesi’nde yapıldı.
Köstem Zeytinyağı Müzesi ilk kez böyle büyük bir etkinliğe ev sahipliği yapıyor.Spor Yaralanmaları,Atroskopi ve Diz Cerahisi Uzmanı,Ortopedist Doç. Dr. Levent Köstem ve öğretmen eşi Güler Köstem’in 10 yılı aşkın bir süreden beri büyük bir çaba ile kurdukları Köstem Zeytinyağı Müzesi, bu alanda sadece Türkiye’de değil dünyada eşi az bulunacak bir zenginliğe sahip.
İzmir-Çeşme yolunda Zeytineli Köyü’nün karşısında kurulan müze,geçmişten günümüze zeytin ve zeytinyağında kullanılan tüm teknikleri, aletleri ve bugünde çalışan bir fabrikayı barındırıyor. Hurdaya gidecek bir çok makina ve tesisi kurtararak orjinal biçimiyle müzede sergileyen Köstem Ailesi, aynı zamanda 15 yıldan beri organik zeytin yetiştiriciliği yapıyor.
Etkinlikler kapsamında bir başka uzman doktor,57.Hükümetin Kültür Bakanı Prof. Dr.Suat Çağlayan’ın müzede açılan “Doğanın Heykeltraşı: Zeytin Ağacı” fotoğraf sergisi yoğun ilgi gördü.
Bademler ve Gödence Tarımsal Kalkınma Kooperatifi zeytin ve zeytinyağı ürünlerini tanıtırken, Aydın İli Zeytinyağının Pazar Payının Artırılması Projesi kapsamında Anadolu’da zeytinyağı tüketimini artırmak ve tüketicilerin bilinçlenmesi için tadım yapan uzmanlar bu kez Köstem Zeytinyağı Müzesi’nde katılımcılara tadım yaptırdı.
Ege’nin her yerinden üretici,ihracatçı,sanayici,tüketici, zeytin severin katıldığı etkinlikler kapsamında Urla’daki Klazomenai Antik Zeytinyağı İşliği ziyaret edildi. Burada ilk okul çocukları zeytin topladı. Toplanan zeytinler Köstem Zeytinyağı Müzesi’ndeki Osmanlı İşliği’nde çocuklar tarafından sıkıldı.
Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Ümmühan Tibet,Türkiye’nin zeytincilikte dünya ikincisi olmak için büyük çaba gösterdiğini anlattı.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu belki de bir toplantıdaki en kısa konuşmayı yaptı. Kısa ama zeytini anlatacak en anlamlı sözlerdi: ” Zeytin sağlık demek,zeytin güzellik demek,zeytin barış demek.”
Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Genel Müdürü Güngör Şarman’ın yönettiği panelde ise hem sektör temsilcileri hem de bilim insanları zeytinciliğin önemini anlattı.
Dokuz Eylül Üniveristesi’nden Agro Arkeolog Yrd. Doç.Dr.Ahmet Uhri, zeytinin tarihçesini,adının nereden geldiğini arkeolojik buluntulara ve tarihsel gerçeklere dayanarak aktardı ve “Zeytin bütün ağaçların ilkidir” dedi.
Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlber Ortaylı,sadece zeytinciliğin değil tarih boyunca tarımın önemine değindi. Zeytinliklerin talan edilmesine tepki göstererek özetle şunları söyledi: “Ziraat bütün dünyada önemli bir iştir. Ama ziraati bırakırsanız o da sizi bırakır. Zeytin bazı ülkelerde korunuyor. Bazı ülkelerde imha ediliyor.Yok ediliyor. Türkiye,zeytinlerini tahrip eden ülkelerdendir.Üstelik üç kuruşluk binalar yapmak için zeytinler kesiliyor. Zeytinlik alanlar imara açılıyor. Bu bir cinayettir. Körfez Bölgesi’nde büyük bir cinayet işleniyor. Ziraat sahalarının,zeytinliklerin ne kadar önemli olduğunu insanlara anlatmak gerekiyor. Benim gençliğimde Amerikalılar zeytinyağını zeytini bilmezdi.Zeytinyağını yemedikleri gibi bilgileri de yoktu.Bugün bizden çok daha fazla tüketiyorlar. Bundan ders çıkarmalıyız”
Kristal Zeytinyağlarının üreticisi Ticaret ve Sanayi Kontuarı Genel Müdürü Christopher Dologh ise zeytin alanlarının korunması gerektiğini belirterek ikide bir zeytinlikleri yok edecek yasal düzenlemelerin gündeme getirildiğini hatırlattı. Dologh:”Zeytinlerimize sahip çıkalım.Bu zeytinler bizim değil,emanet aldık,gelecek kuşaklara bırakmak üzere.” dedi. Komili ve Kırlangıç Zeytinyağlarının üreticisi Ana Gıda’nın genel Müdürü Ümit Ersoy, zeytinyağının Türkiye’deki hanelerin yüzde 37’sine girdiğini belirterek yemek kültürü ile zeytinyağı tüketiminin yaygınlaştırılması gerektiğini dile getirdi.
Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin, zeytinyağının pahallı değil, değerli bir ürün olduğunu savunarak,zeytin üreticisinin gelecek kaygısına düşmemesi gerektiğini,gelecek kaygısı olursa üretimin biteceğini ifade etti.Çetin, tüm olumsuzluklara rağmen zeytinciliğin geleceğinden umutlu olduğunu sözlerine ekledi.
Özetle, İzmir Urla’da Dünya Zeytin Günü ilk kez kutlandı.Gazeteci olarak görevimiz bunu tarihe not düşmek.
******
Growtech Fuarı’ndayız
Dünden beri Antalya’dayız.Tarımda,özellikle tohumculuk,yaş meyve ve sebzede Türkiye’nin en önemli fuarı olan Growtech’te tarım sektörü temsilcileriyle konuşuyoruz. Bugün de fuarda dostlarla buluşacağız. İzlenimlerimizi,öğrendiklerimizi paylaşacağız.

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

Gıda,Zeytin ve Zeytinyağı: İlişkili Diğer Makaleler

En Son Yayınlanan Makaleler