GEA gelirinin yüzde 70'ini gıdadan alıyor 

Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

GEA gelirinin yüzde 70'ini gıdadan alıyor 

11 Mayıs 2016

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Köşe Yazısı

Güncelleme: Şub 22, 2024

GEA gelirinin yüzde 70’ini gıdadan alıyor

Başta gıda, tarım, madencilik ve kimya olmak üzere pek çok endüstri alanında faaliyet gösteren dünyanın en büyük proses teknolojileri tedarikçilerinden biri olan GEA, gelirinin yüzde 70’ini gıda sektörüne sağladığı teknolojilerinden elde ediyor. Uluslararası bir teknoloji grubu olarak bilinen GEA, kapsamlı mühendislik çözümleri, uygulama ekipmanları, makine ve teçhizat üretiyor.

Türkiye’de 50 yılı aşkın bir süreden beri faaliyet gösteren küresel mühendislik şirketi  GEA’nın bitkisel yağdaki üretim merkezlerinden birisi de Türkiye oldu. GEA Türkiye Genel Müdürü Serdar Gez, çalışmaları ile ilgili olarak DÜNYA’ya şu bilgileri verdi:” Merkezi Almanya’nın Düsseldorf kentinde bulunan GEA, bugün 45 ülkedeki ofislerinde 17 bin 533 kişiçalışıyor.Tam 150 ülkede faaliyet gösteriyor. Geçen yılki cirosu 4,6 milyar Euro. Hisseleri Frankfurt Borsası’nda işlem görüyor. Aralık 2015 itibariyle piyasa değeri 7,2 milyar Euro olan ve  geçen yıla kadar faaliyetlerini grup bünyesindeki farklı firmalar üzerinden beş farklı segmentte yürüten GEA, 2015’te “One GEA” adı verilen proje ile yeniden yapılanarak tüm dünyadaki faaliyetlerini tek çatı altında topladı.2015 yılında başlayan satın almalar ile portföyünü geliştiren GEA Grubu’na katılan son firmalar CMT (peynir teknolojisi), Comas (pasta-kek üretim makine ve teçhizatı) ve Hilge(pompa teknolojisi) oldu.

Hayatın her aşamasında GEA var

GEA’nın bir insan hayatının her evresinde, neredeyse insanın tüm faaliyetlerinde, bir ürünü, bir hizmeti, bir sistemi, bir makinesi ile var olduğuna dikkat çeken Gez: “GEA, soğutma, ısıtma, arıtma ve temizleme faaliyetlerinde de dünyanın önde gelen sistem ve makine üreticilerinden. GEA’nın mühendislik çözümlerini ilaç, kimya ve denizcilik sektörleri ile eğlence ve spor dünyası da kullanıyor. Öte yandan petrol ve gaz endüstrilerinde, arama, çıkarma ve işleme faaliyetlerinde de GEA’nın hizmetlerinden yararlanılıyor.”dedi.

Gelirinin yüzde 70’i gıdadan

Mühendislik teknolojisinde dünya devi olan GEA’nın gelirinin yüzde 70’ini gıda endüstrisine verdiği hizmetten elde ettiğine dikkat çeken Serdar Gez şunları söyledi: “Dünyanın dört bir yanındaki gıda işleme ve paketleme tesislerinde, süt ve süt ürünü fabrikalarında, süt sığırı çiftliklerinde, her türlü içecek üretim tesislerinde GEA’nın ürettiği makineler ve sistemler kullanılıyor. Öyle ki dünyada üretilen sütün yüzde 25’i GEA ekipmanları ile işleniyor. Yine dünyadaki her üç hazır kahve hattından biri GEA tarafından kuruldu.Dünyada tüketilen her üç tavuk nugget’tan biri GEA ekipmanları sayesinde tüketiciyle buluşuyor. Yine dünyada her iki litre biranın bir litresi GEA ekipmanları ile üretiliyor. Tüketilen kekler, kurabiyeler, pastalar, ekmekler GEA fırınlarında pişiriliyor.Kısacası yaşamın her alanında, süt içerkeni,et yerken, seyahat ederken yani isanın olduğu her yerde biz varız.Orada kullanılan teknolojide katkımız var.”

Tek ülke tek GEA

Temelleri 1881’de atılan ve dünyanın bir çok ülkesinde faaliyet gösteren GEA’nın 2015 yılında, “One Cauntry,OneGEA” sloganı ile dağınık yapıdaki faaliyetlerini tek çatı altında topladığını hatırlatan Serdar Gez: “Faaliyetlerimiz artık iki ana grup altında. Birisi ekipman üretimi diğeri ise mühendislik çözümleri. Türkiye’de de bu çerçevede bir düzenleme oldu. Daha önce farklı yapıdaki şirketler GEA Türkiye çatısı altında toplandı.İzmir Kemalpaşa’daki tesislerinde hizmet veriyor.”bilgisini verdi.

Türkiye bitkisel yağda uzmanlık merkezi oldu

GEA açısından Türkiye’nin çok önemli ve gelişme potansiyeli çok yüksek ülkelerden biri olduğunu vurgulayan Serdar Gez, bu nedenle Türkiye’ye yatırım yapıldığını söyledi. Grubun toplam cirosunun yüzde 1 ile yüzde 1.5’unun Türkiye’den sağlandığına dikkat çeken GEA Türkiye Genel Müdürü Serdar Gez Türkiye’ye ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:”Türkiye’de 50 yıldan fazla bir süredir faaliyet gösteriyoruz. İlk ofisi 1999 yılında İzmir’de kurduk. Şirketimizin İzmir ve İstanbul ofisinde 70 kişi çalışıyor. Yoğunlukla gıda, içecek, süt çiftlikleri, süt ve süt ürünleri, kimya, ilaç, biyoteknoloji, gemicilik, enerji sektörlerinde, soğutma teknolojileri, çevre, petrol ve gaz tesis kurulumu, makine-ekipman tedariki, mühendislik çözümleri ve tamir-bakım hizmetleri veriyoruz. Ülke genelinde 21 bayi ve acente ile halen 976 müşteriye hizmet veriyoruz. İstanbul Sanayi Odası’nın Türkiye’nin ilk 500 firmasından 300’üne hizmet veriyoruz.GEA Türkiye’nin İzmir’deki tamir-bakım merkezi 6 bin 200 metrekare alan üzerine kurulu olup, GEA’nın tüm dünyadaki onaylanmış sekiz tamir-bakım merkezinden biridir. GEA Türkiye olarak, tüm GEA içinde bitkisel yağ tesisi kurulumunda özel uzmanlığımız var. GEA, bitkisel yağ alanında Orta Doğu, Afrika ve Akdeniz ülkelerine Türkiye üzerinden hizmet sunuyor.Suriye’de 4 ve İran’da 1 rafineri kurduk. Fakat bölgedeki savaş ve yaşanan sorunlar çalışmalarımızı olumsuz etkiliyor.”

Yatırımlar ekonomideki gelişmeyle orantılı artıyor

Mühendislik ve teknoloji firması olarak ülkedeki ekonomik gelişmelerden doğrudan etkilendiklerini belirten Serdar Gez: ” Yatırımlar oldukça bizim iş hacmimiz aynı oranda artıyor. Gıda ve endüstri sektöründe yatırımlar azaldığında veya ihracat olumsuz etkilendiğinde bizde etkileniyoruz. Fakat, Türkiye ekonomisine olan güven ve yatırımların artması konusunda beklentiler yüksek. Bu nedenle biz Türkiye’nin gelecekte daha çok büyüyeceğine inanıyoruz. Hedefimiz  yakın ve orta vadede Türkiye’deki ciromuzu ikiye katlamak.Türkiye’de bir çok imalatçıyla çalışıyoruz. İş ortaklarımızda yüzlerce kişi çalışıyor. Hedeflerimizden birisi de verimliliğin artırılmasına katkıda bulunmak.İstihdamı artırmak.”dedi

Sütteki kriz geçici

Dünyada ve Türkiye’de süt sektöründe yaşanan sıkıntıların geçici olduğuna inandıklarını belirten Serdar  Gez: “Biz çiftlikten şişeye kadar hayvancılık sektörüne ürün üretiyoruz. Dünyada ve Türkiye’de süt sektöründe bir sıkıntı var. Ama bunun geçici olduğuna inanıyoruz.Tarım ve hayvancılıkta dönemsel olarak bu tür sıkıntılar yaşansa da orta ve uzun vadede gelişmelerin pozitif olacağına ve yatırımların artacağına inanıyoruz.  Böyle dönemlerde araştırma-geliştşrmefaaliyetlerine daha çok yoğunlaşarak kriz sonrasına hazırlıklı olmak gerekir. Bizim GEA olarak ana hedeflerimizden birisi ekipman ve mühendislik firması olarak  en iyi teknolojiyi en uygun  fiyatla satmaktır.” diye konuştu.

Yeni teknolojilere yoğun ilgi var

Müşterilerin çok bilinçlendiğini ve bilmeden,görmeden teknolojiye yatırım yapmadığını anlatan Gez, robot sistemlerine yoğun ilgi olduğunu belirterek şunları söyledi: “Herkes yeni teknolojiyi yakından takip ediyor. Robot sistemleri hijyen sağladığı için çok tercih ediliyor. Ayrıca, bu teknolojiler ile hem verimlilik sağlanırken hem de katma değeri yüksek hijyen ürünler elde ediliyor.”dedi.

 GEA’nın serüveni

GEA’nın kökleri, 1881 yılında Almanya’da kurulan maden ve metalürji şirketi Metallgesellschaft AG’ye dayanıyor. Birinci Dünya Savaşı’nın başladığı 1914 yılına kadar dünyanın dört bir yanında maden işleterek çokuluslu bir şirket haline gelen Metallgesellschaft AG, savaşta bütün dış yatırımlarını kaybetti. Ancak savaş sonrasında faaliyette bulunduğu sektörlere kimya sanayini de ekleyerek büyümeye devam etti. Bugün gruba adını veren GEA ise savaştan hemen sonra, 1920 yılında yine Almanya’da kuruldu. Kuruluş yıllarında GEA,gıda ve endüstri alanında faaliyet gösteriyordu.İkinci Dünya Savaşı yılları hem Metallgesellschaft AG hem de GEA için bir yıkım oldu. Ancak savaş sonrası her iki şirket de faaliyetine ve büyümeye devam etti.Hisselerini 1989 yılında halka arz eden GEA, 1991-1995 yıllarında Grasso, Niro, Westfalia Separator ve Tuchenhagen şirketlerini satın alarak faaliyet alanlarını genişletip çeşitlendirdi. Özellikle WestfaliaSeparator, dünyanın ilk ve en büyük separatör şirketi olarak biliniyordu; firma, ilk süt seperatörünün patentini aldığı 1893 yılında kurulmuştu.Metallgesellschaft AG ise 1992’de Dynamit Nobel şirketini bünyesine kattı. 1993’te ABD’deki madeni yağ işinde zarar edince krize giren MetallgesellschaftAG, 1996’ya kadar çatısı altındaki 300 şirketi kapatıp sadece mühendislik çözümlerine ve kimya sektörüne odaklandı. Aynı zamanda yenilikçi teknolojilerle de ilgilenmeye başlayan Metallgesellschaft AG, kendini yeniden yapılandırdıktan sonra 1999’da da GEA’yı satın aldı. 2000’li yılların başında Metallgesellschaft AG artık bir teknoloji şirketine dönüşmüştü. İzleyen dönemde özel amaçlı makinelerin üretimine, proses teknolojisine ve bitkisel yağ üretiminde kullanılan makine ve teçhizata yoğunlaştı ve 2005 yılında şirketin adı değiştirilerek GEA Group oldu. 2008’de de GEA bütün grubun şemsiye markası haline geldi. GEA, başta gıda, tarım, madencilik ve kimya olmak üzere pek çok endüstridefaaliyet gösteren dünyanın en büyük proses teknolojileri tedarikçilerinden biri. Uluslararası bir teknoloji grubu olarak GEA, kapsamlı mühendislik çözümleri, uygulama ekipmanları, makine ve teçhizat üretiyor.

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

İthalat ve İhracat: İlişkili Diğer Makaleler

En Son Yayınlanan Makaleler