Zeytin varsa hayat var…

Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Zeytin varsa hayat var…

09 Kasım 2015

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Köşe Yazısı

Güncelleme: Şub 22, 2024

Zeytin hasadı başladı. Ayvalık Ticaret Odası’nın Ayvalık Belediyesi ve Ayvalık Ziraat Odası ile ortaklaşa düzenlediği 11.Ayvalık Uluslararası Zeytin Hasat Günleri’nin bu yılki ana teması “Zeytin Varsa Hayat Var” olarak belirlendi. Ayvalık Zeytin Hasat Günleri kapsamında düzenlenen panelde zeytinciliğin tarihi,güncel sorunlar ve hedefler ele alındı. Gazeteci Nedim Atilla’nın ygönettiği panelde Türkiye’nin zeytin üreticisi ülkeler arasında yer almasına rağmen bu potansiyeli yeterince değerlendiremediği ifade edildi.
Ayvalık Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Kantarcı zeytincilikte 3 önemli sorun olduğunu belirterek şunları söyledi: “Son yıllarda zeytinyağı üretimi ortalama 140-150 bin ton seviyelerinde. Bu üretimde Ayvalık’ın payı 5-6 bin ton. Ayvalık naturel sızma zeytinyağı ise bin ton civarında. Geçtiğimiz 10 yılda gördükki,Ayvalık etiketi ile satılan yağlar Ayvalık yağı değil. Bunu önlemek için 2007’de Ayvalık Zeytinyağı’na coğrafi işaret aldık. 2012’de ise zeytinyağı analiz laboratuarımızı açtık.”
Sektörün 3 sorunu
Zeytincilikte 3 önemli sorun olduğunu vurguluyan. Kantarcı: “Merdivenaltı,markasız üretilen ve pet şişelerde yol kenarlarında satılan zeytinyağı sektörde haksız rekabete neden oluyor.Ayrıca, tüketicilerin gerçek sızma zeytinyağlarına ulaşması da zorlaşıyor.Yapılan analizlerde bu yağların büyük ölçüde karışım yağ olduğu ortaya çıktı. İkinci önemli sorun tağşiş.Zeytinyağına başka yağların karıştırılması nedeniyle yine haksız rekabet yaşanıyor.Tüketicinin gerçek ürüne ulaşması engelleniyor.Kamu spotları ile tüketici uyarılmalı.Ayrıca, denetimler artırılarak cezalar caydırıcı olması sağlanmalı. Üçüncüsü de, her yıl 3-4 milyon yeni zeytinağacı dikiliyor. Her yıl artacak zeytinyağı üretiminin sorun olmaması için tüketimi artırıcı çalışmalar yapılmalı.” dedi.
Zeytinyağı ve sabunla Unesco’ya aday
Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, 11 yıl önce zeytin hasat günlerini ilk kez düzenlediklerinde Türkiye’de kişi başına zeytinyağı tüketiminin 800 gram olduğunu hatırlatarak bugün 2 litreye kadar ulaşıldığını söyledi. Hedefin 5 litre olduğunu belirten Gençer, Ayvalık’ın zeytinyağı ve sabun kültürü ile Unesco Kültür mirası kapsam3na alınması için başvuru yapacaklarını söyledi.
Akdeniz Diyeti Forumu’undan davet var
Panele konuşmacı olarak katılan Akdeniz Zeytinci Şehirler Birliği İtalya Başkanı Enrico Lupi,Akdeniz diyeti ile ülkeleri önce kültürle sonra zeytinyağı ihracatı ile fethetmeyi hedeflediklerini belirterek Türkiye’nin 8.ülke olarak Akdeniz Diyeti Forumu’na katılmasını teklif etti. İtalya,İspanya,Yunanistan,Fas, Hırvatistan,Portekiz ve Kıbrıs’ın Akdeniz Diyeti Forumu’na üye olduğunu hatırlatan Lupi:”Türkiye, Akdeniz havzasında yer alan bir ülke.Hayat tarzı da Akdeniz diyeti hayat tarzı ile aynı.Bir çok ülke bu foruma aday olmak istyor.Ama Türkiye’nin önceliği var.Bu fırsatı değerlendirmeli.Kişibaşına 5 litrelik hedefinizi gerçekleştirmeniz de daha kolay olur.Dünya sıvı yağ tüketim piyasasında zeytinyağının payı sadece yüzde 3.Zeytinyağını hiç tanımayan ve tüketmeyen toplumlar var. Zeytinyağı üreten ülkeler arasında bir rekibet yok.Çatışma yok. Çünkü pazar doymuş bir pazar değil. Üretici ülkeler kültür temelinde birleşmeli ve zeytinyağı kültürünü ihraç etmeli. Sonra üretici ülkeler kapasiteleri oranında zeytinyağı ihraç etmeli “diye konuştu.
Zeytine demokrasi benzetmesi
Prof.Dr. İlber Ortaylı ise konuşmasında zeytin ve demokrasi arasındaki bezzerliğe dikkat çekerek şunları söyledi: “Zeytin dünyada belli bir bölgede yetişiyor:Bu bölge çok küçük bir bölge.Demokrasi de zeytin gibi her yerde olmuyor. Zeytin, bütün medeniyetlerin kutsadığı bir ürün.Mitolojide yeri var.Türkiye zeytin ülkesi.Zeytinyağı tüketimi 800 gramdan 2 litreye çıktı diye iftihar edilecek bir durum değil.Benim çocukluğumda bütün Marmara çevresi zeytinlikti.Fakat bu zeytinlikler tahrip edilerek imara açıldı.Ben talebe iken Amerika’da zeytinden bahsedildiğinde Ameriken entellektüelleri bile zeytin için ansklopediye bakardı. Bugün Amerika zeytinyağı tüketicisi ülke oldu.Türkiye ise,zeytinci ülke. Zeytinliklerin yok edilmesi Türkiye’yi tahrip etti. Zeytinliklerin yok edilmesi tam bir faciadır.Dekarlarca arazideki ağaçların yok edilerek yol yapmak faciadır. Ayrıca,Roma döneminden bu yana dönüme 10-11-12 zeytin ağacı dikiliyor. Fakat bugüne geldiğimizde bazı aklıeveller çıkıp dönüme 18 ağaç dikiyor. On bin yıldır herkes aptaldı.Bu aklıeveller yeni yöntem keşfetti. Bu da zeytinciliğin tahribatıdır ve büyük zarar veriyor.”
Almanya’dan toplantıya katılan Zeytin Tarihçisi Dr. Horst Schafer Schuchardt ise zeytinciliğin tarihini anlatarak, binlerce yıllık bir ağaç olan zeytinin insanlık için en kutsal ağaç olduğunu söyledi.
Ayvalık Zeytin Hasat Günleri kapsamında kurulan “Zeytinyağı Pazarı”nda zeytinyağı üreticileri yılın ilk hasadını yapıp erken hasat zeytinyağlarını ziyaretçilerin beğenisine sundu.Yılın ilk sembolik hasadı Ayvalık, Küçükköy’de gerçekleştirildi.Etkinliklere Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, zeytinyağı üreticileri,sanayiciler,ihracatçılar katıldı.

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

Zeytin ve Zeytinyağı: İlişkili Diğer Makaleler

En Son Yayınlanan Makaleler