Tarımda üniversite-belediye işbirliği…

Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Tarımda üniversite-belediye işbirliği…

05 Şubat 2015

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Köşe Yazısı

Güncelleme: Şub 22, 2024

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu göreve geldiği günden beri belediyeciliğin sadece şehirde yaşayanlara hizmet vermek olmadığını, kırsala da hizmet verilmesi gerektiğini dile getiren ve bunu yaşama geçiren bir başkan.Bu amaçla Türkiye’de ilk kez 2007’de bir belediye bünyesinde “Tarım Daire Başkanlığı” kuruldu. Kırsaldaki tarla yollarının yüzde 90’ını asfaltlandı. Çiftçi yılın her günü tarlasına ulaşabilir, ürünlerini rahatlıkla taşıyabilir duruma geldi. Kooperatiflerle işbirliği yapıldı, üreticinin ürünü satın alınarak tüketiciyle buluşturuldu. Tire Süt Kooperatifi ile yaklaşık 10 yıldır önce okul sütü, sonra “süt kuzusu” projesi ile dar gelirli yurttaşların çocuklarına süt dağıtılıyor. Kentin çevre düzenlemesinde, kentin peyzajında ihtiyaç duyulan çiçek, ağaç, fidan ve diğer bir çok ürün ithalat yerine, Ödemiş Bademli ve Urla Bademler Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nden alınıyor.
Çiftçiye ücretsiz toprak ve yaprak analizi hizmeti veriliyor. İyi tarım ve organik tarım destekleniyor. Çiftçiye her yıl onbinlerce meyve, zeytin fidanı dağıtılıyor.
Yapılan çalışmaların odağında çiftçi ve onların örgütlendiği kooperatifler var. Bu çalışmalar bir çok belediyeye örnek olurken, İzmir Büyükşehir Belediyesi şimdi yeni bir adım atarak daha kapsamlı bir projeyi yaşama geçiriyor.Bu amaçla Ege Üniversitesi ile işbirliği protokolü imzalandı.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile Ege Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Candeğer Yılmaz’ın imzaladığı protokol, üniversite-belediye işbirliği ile kırsal kalkınmaya yönelik örnek bir girişim olacak.
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Akın Olgun, imzalanan protokol ile yaşama geçirilecek “İzmir’in Tarımsal Bölgelerinde Kırsal Kalkınma ve Tarımsal Üretimde Sürdürülebilirliğin Sağlanması Projesi”nin hedeflerini şöyle özetledi:
“Projenin hedefi, tarımsal üretim ve ticareti açısından önemli bir il olan İzmir’in kırsal alanlarda güvenilir, çevreye dost, sürdürülebilir, katma değer yaratan, üreticiyi de tüketiciyi de gözeten tarımsal üretimin yaygınlaştırılması.Yerinde kalkınma modeli, kırsal kesimde kadın ve genç nüfus istihdamının artırılması, tarımın yeniden cazip hale getirilerek insanların iş güvenliği riski olan alanlara zorunlu kılınmaması.”
Projenin üreticiye yönelik amaçları şöyle sıralanıyor: İzmir kırsalında yaşayanların yaşam koşullarının ve gelir düzeylerinin düzeltilmesi. Alternatif bitkisel ve hayvansal ürün ve üretim sistemlerinin (iyi tarım ve organik tarım vb.) yaygınlaştırılması. Uzun dönemde organik tarım havzalarının oluşturulması. Üreticilerin kırsal kesimde yaşam koşullarının ve gelir düzeylerinin yükseltilerek nüfus hareketliliğini önlemek. Ürünler için daha fazla katma değer yaratılması konusunda çalışmaların yapılması.Yöresine özgü çeşitlerin ve ürünlerin üretiminin canlandırılmasına yönelik faaliyetler. Endemik bitkilerin korunması ve üretime kazandırılmasına yönelik faaliyetler. Üreticilerde örgütlenme bilincinin geliştirilmesi. Mevcut kooperatiflerin aktifleştirilmesi ve gerekirse yeni kooperatiflerin kurulmasına rehberlik edilmesi. Kooperatifler aracılığıyla üreticilerin girdi temini ve ürün pazarlaması ile ilgili sorunlarının çözümünün sağlanması. Kooperatiflere ait satış yerlerinin kurulması ve yaygınlaştırılması.
Tüketiciye yönelik amaçlar ise şöyle belirlendi; iyi tarım ve organik tarım gibi sürdürülebilir tarım sistemlerinin yaygınlaştırılmasıyla sağlıklı/güvenilir gıdaya ulaşımın sağlanması. Pazarlama kanallarının iyileştirilmesi ile tüketicilerin daha avantajlı fiyatlardan ürün temin etmelerinin kolaylaştırılması. Agro-turizm faaliyetlerinin geliştirilmesiyle tüketici-üretici bütünleşmesinin sağlanması.
Bu satırları yazarken sevindirici bir haber geldi. Merkezi Londra’da olan City Mayors Foundation tarafından düzenlenen Dünya Belediye Başkanı Ödülü (World Mayor) sonuçlandı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu dünyanın en iyi 10 belediye başkanı arasında yer aldı. Bu ilk ödül değil, iki ay önce Avrupa Komisyonu, Aziz Kocaoğlu’na “şeref plaketi” verdi. Yakın zamanda Amerika Birleşik Devletleri’nde araştırma kuruluşları Brookings Enstitüsü ve JP Morgan Chase tarafından hazırlanan “Global Metro Monitor 2014” raporuna göre ise İzmir, dünyanın en hızlı büyüyen ikinci kenti seçildi.
Bu ödüller, başarılar tesadüfi değil. 2004 yılından bu yana belirlenen stratejik hedefler doğrultusunda hem kentte yaşayanların hem de kırsalda yaşayanların sorunlarına çözüm üretmek üzere başlatılan “yerelde kalkınma modeli”nin başarısıdır. Bu başarıya imza atan Aziz Kocaoğlu ve ekibini kutlarken, diğer belediyelere de örnek olmasını dileriz.

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

En Son Yayınlanan Makaleler