Et piyasasına müdahaleye besiciler ne diyor?

Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Et piyasasına müdahaleye besiciler ne diyor?

25 Eylül 2013

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Köşe Yazısı

Güncelleme: Eyl 25, 2013

Bu sütunda 17 Eylül’de yer alan “Devlet ithal etle besiciyi yok edecek” başlıklı yazıya ilişkin Et ve Süt Kurumu’ndan gelen açıklamayı dün paylaştık.
Aynı yazıyla ilgili bazı okurlar telefon etti. Besicilerin maliyetin altında karkas et satmaya zorlanırken, Et ve Süt Kurumu’nun sözleşmeyle besicinin ellerini kollarını bağladığını ve piyasaya ucuz et sattığını dile getirdiler. Bu politika ile besicinin daha fazla ayakta kalamayacağını ifade ettiler.
Bazı okurlarımız ise görüşlerini mesajla, sosyal medya üzerinden paylaştılar. İşte o mesajlardan bir kaç örnek:
******
Sayın Ali Ekber bey, inan besicilerin sorunları ancak bu kadar güzel dile getirilebilir, tüm meslektaşlarım adına teşekkür ederim. Anlattığınız olayı birebir yaşayan besicilerden biri olarak sizin aracılığınızla birkaç soru sorma gereği duyuyorum.
1-Devletin hayvan başına 300 TL teşvik, yüzde 50 faiz indirimi ve birçok destek vererek ancak ayakta durmasına önayak olmuşken, ESK(Et ve Süt Kurumu) bizleri fonsuz getirdiği dondurulmuş etlerle rekabete sokmak istiyor ve dahası sözleşmeli hayvanlarını kesime getirmeyen besicilerin 300 TL’sini(yaklaşık kg’da1lira) irad kaydederek yakmak istiyor.
2-Bakanlığın karkas etin kilosuna 16 TL maliyet çıkardığı bir ürünü sözleşme yaptığı, benim iş ortağımsın dediği besiciden zararına almak istiyor.
3-Sözleşmenin yapıldığı(yaklaşık 6 ay önce) tarihlerdeki canlı dana fiyatları 9.5 TL-10 TL aralığında iken şu an 11.5 TL-12 TL aralığına gelmiştir. Hayvanlarını şu an kesen besici yeni alacağı hayvanlardan da canlı kilosundan 2 TL(Örnek:250×2=500 TL)zarar edecek.
Yukarıdaki olaylara et ve süt kurumu tarafından maruz kalmış bir besici tekrar sözleşme yapmak ister mi?
Besiciliğe devam eder mi ve bu ülkenin besicisi işine küserse ithalat ile nereye kadar devam ederiz?
Sayın bakanımızdan lütfen bu konuya bir çözüm getirmesini diliyoruz. Teşekkürler.
*******
Besicilik bitsin o zaman bu ülkede. Hollanda gibi bir ülkede maliyetler Türkiye’nin yarısında izliyorsa bizim besiciler bir şeyleri beceremiyor demek. Benim vergilerimle 15 lira ödüyor kurum, vatandaş olarak daha ucuz et istiyorum. Beceriksizliklerinin cezasını ben çekiyorum!
*******
Basın ve yayın organları aracılığı ile sürekli olarak hayvancıların desteklendiği haberleri işleniyor. Seyredenler hayvancıların çok karlı bir iş yaptığını zannediyor. Bilsinler ki bu kadar desteğe rağmen çöken bir sistem var ortada. Hastalık doğru teşhis edilmiyor. Asıl sorun maliyet, maliyet, maliyet.
Mazot 4500 Lira.
Elektrik sanayicinin aldığından bile pahalı.
Yem hammaddeleri ithal, dolara bağımlı.
Yem pahalı, yemciler acımasız.
Sanayici vicdansız.
Gübre el yakıyor.
İşçi yok, işçilik pahalı.
Arazi devletin elinde, meralar işgal altında.
Bu kadar olumsuzluğun içinde gel de üretim yap. Hakikaten bizim aklımızdan endişe ediyorum.
Niye üretiyoruz ki!
*****
Türkiye’de bu kadar fazla müdahale edilen bir başka özel sektör yok. İyi ki yazıyorsunuz tarafsız birinden okumak mücadelemizde ne kadar haklı olduğumuzu gösteriyor.
*******
Sadece kırmızı et fiyatı sorun memlekette..Bu üreticinin girdi fiyatları, maliyetleri yerinde mi sayıyor sanki. Bu ithal et acayip kazandırıyor olmalı ki sık sık gündeme geliyor. Sanki et ithal edilince tüketici ucuza tüketebildi mi?
*********
Devlet ithal etle kendi yandaşlarını zengin etmek üreticiyi de dilenci yapmak için üreticisini yok eder. Tammm ölmek üzereyken hafif bir tedavi uygular, oylar alındıktan sonra tekrar üreticinin anası ağlatılır. Her şehirde birkaç yandaş zengin edilir,bu durumu soran vatandaşa daha beteri var haline şükret denir,köylü kardeşimde bundan iyisi mi var der böylece yıllar geçer gidermiş bu masalda böyle devam edermiş …..
******
Ben bu tarım bakanına güvenmediğim için tüm hayvanlarımı dört yıl önce sattım. İnşallah diğer çiftçi kardeşlerimde yakın zamanda kurtulur.
******
Türkiye’nin en büyük ovaları bomboş. Türkiye’de hiç bir iktidarın ciddi hayvancılık ve tarım politikası olmadığı gibi bu hükümetin de yok.Çerez parası kabilinden verilen paralarla destekleme yaptıklarını zannediyorlar ve kendilerinden önceki hükümetlerin çarpıklıklarını sürdürmekten başka bir şey yapmıyorlar.Tarım Bakanı’nın neye ve nereye baktığını sanırım kendisi de bilmiyor.Halimiz içler acısı vesselam.
*******
Her an ithal etin açılma ihtimali olan bir ortamda kim besi hayvanı alıp riske girer? Bu mu hayvancılığın önünü açacak politika.Çiftçi ekiyor zarar , hayvancı yediriyor zarar , tüketici yiyor pahalı . Kimse memnun değil. Suçlu kim ?
*******
Okurlarımızın yorumlarına yorum yapmaya gerek var mı?

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

Gıda,Hayvancılık: İlişkili Diğer Makaleler

En Son Yayınlanan Makaleler