TEMA Vakfı…

·

18 Eylül 2013

·

Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

TEMA Vakfı…

18 Eylül 2013

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Köşe Yazısı

Güncelleme: Şub 22, 2024

Dünyanın hemen her yerinde insanlık tarihinde görülmemiş doğa, çevre katliamları yaşanıyor. Bu katliamlara karşı çıkan, sesini dünyaya duyuranların sayısında da büyük artış var. Çevre katliamları arttıkça tepkiler büyüyor.Türkiye’de de bu duyarlılık gün geçtikçe toplumda benimseniyor. Gezi Parkı konusundaki mücadele, duyarlılık bu konudaki birikimin ulaştığı son noktayı gösteriyor.
Hükümet yetkilileri Hidroelektrik Santralleri (HES), otoyollar, İstanbul’a 3. köprü, 3.havalimanı gibi dev projelerle yaşanan çevre ve ağaç katliamını “ağaç kesiyoruz, ama milyonlarca yeni ağaç dikiyoruz” diye topluma anlatıyor. Taksim’de kesilen bir tek ağacın yerine İstanbul dışında on bin ağaç dikseniz ne olacak? Taksim’de başka ağaç yok. O bir tek ağaç oraya değer katıyor. Dağ başındaki 10 bin ağacın Taksim’e bir yararı yok ki.
Gezi Parkı direnişi bu katliamlara, çevreye, doğaya ve insan yaşamına yapılan müdahaleler nedeniyle dalga dalga ülke geneline yayıldı.
Bugünlere kolay gelinmedi. Bir kaç sivil toplum örgütünün çabaları ve çevreye, doğaya duyarlı insanların büyük emeği, mücadelesi var.
TEMA Vakfı, o sivil toplum örgütlerinin başında gelir.
Bundan 21 yıl önce “Toprak Dede” olarak bilinen Hayrettin Karaca ve “Yaprak Dede” Nihat Gökyiğit’in öncülüğünde kurulan TEMA Vakfı 21 yılda çok önemli başarılara imza attı.
“Türkiye Çöl Olmasın” sloganı ile toprak, erozyon, su, orman ve daha bir çok konuda toplumsal bilincin oluşmasını sağlayan Vakıf, bir çoğunu yakından izlediğimiz çok sayıda kırsal kalkınma projesi gerçekleştirdi.
TEMA Vakfı 21 yılda 253 proje kapsamında 6 bin futbol sahası büyüklüğünde alana 11.5 milyon fidan dikti. Yine aynı dönemde 11 bin futbol sahası büyüklüğünde alanda 700 milyon adet meşe palamudunu toprakla buluşturdu.
Vakıf, 21 yılda 182 kırsal kalkınma, koruma, biyolojik çeşitlilik ve ağaçlandırma projesine imza attı. Doğal varlıkların savunuculuğu kapsamında açılan ve müdahil olunan 188 davanın 87’sini kazanarak, yüzde 71 gibi yüksek bir oranda başarıya ulaştı.
Mera ve Toprak yasalarının kanunlaşmasını sağladı. Suyu varlık olarak kabul eden TEMA Vakfı Su Yasa Taslağı’nı hazırladı.
Bu çalışmaları yaparken merkezi bir anlayış yerine Türkiye’nin her yerine ulaşarak toplumu da bu çevre bilincine katmayı başardı. 11 Eylül 1992 tarihinde kurulan TEMA Vakfı, bugün 80 il ve 200 ilçede yürütülen faaliyetlerde aktif görev alan gönüllüleri, 67 üniversitedeki Genç TEMA toplulukları ve Vakfın çalışmalarını tüm Türkiye’de destekleyen 477 bin gönüllü destekçisi ile faaliyetlerini sürdürüyor.
Kamuoyunun bilinçlenmesi ve harekete geçmesi için eğitim çalışmalarını odağına alan TEMA Vakfı, okul öncesi ve ilkokul çocuklarına yönelik doğa eğitimi programı olan Minik TEMA programını genişleterek 2013 yılında da sürdürüyor. Milli Eğitim Bakanlığı desteği ve Türkiye Okul Öncesi Eğitimini Geliştirme Derneği işbirliği ile gerçekleşen ve çocukların doğayla erken yaşta tanışmalarının yolunu açan Minik TEMA programı, 2013 yılında İstanbul’da 500 okulda 29 bin 500 çocukla, Türkiye genelinde ise bin okulda 69 bin çocukla buluştu.
Türkiye’de bir ilk olan ve Milli Eğitim Bakanlığı işbirliği ile hayata geçirilen Ekolojik Okuryazarlık Öğretmen Eğitimi’ne 2013 yılında da devam eden TEMA Vakfı, 3 yılda 60 ilden toplam 240 öğretmene eğitim verdi. Ekolojik Okuryazarlık Eğitimi alan öğretmenler kendi illerinde Mahalli Ekolojik Okuryazarlık seminerleri düzenlediler ve meslektaşlarına bilgilerini aktardılar. TEMA Vakfı sadece 2013 yılında 50 ilden yaklaşık 30 bin öğretmene ulaşarak, Ekolojik Okuryazarlık misyonunu ülke çapında yaygınlaştırma anlamında büyük adım attı.
TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, “ Yıllardır ekoloji mücadelesini sürdüren bir kurum olarak, son yıllarda ülkemizde ve dünyada doğal varlıkların insanlık tarihinde belki de hiç olmadığı kadar büyük bir hızla yok edildiğini görüyoruz. Ancak, 2013 yılı toplumun doğanın haklarını savunmak adına önemli adımlar attığı bir yıl oldu. TEMA Vakfı olarak 2013 yılında yaşadıklarımızdan çok şey öğrendik, tecrübeler edindik” diyor.
Türkiye’de değeri yeterince anlaşılmasa da bu çabalar dünyada karşılığını buluyor. 2012 yılında Alternatif Nobel ödülü alan TEMA Vakfı Kurucu Onursal Başkanı Hayrettin Karaca, 2013 yılı ‘Orman Kahramanı’ seçildi.
Özetle, toprak, su, yaprak, çevre, kırsal kalkınma konularında yapılacak çok iş var. Dedelerimizden aldığımız dünya mirasını çocuklarımıza bırakmak istiyorsak her kesin bu konuda duyarlı olmak ve mücadele etmek zorunda. İnsanıyla, doğasıyla, tarihi mirası ile Türkiye Çöl Olmasın.

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

Tarım: İlişkili Diğer Makaleler

En Son Yayınlanan Makaleler