Bu süt fiyatı inek kestirir…

Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Bu süt fiyatı inek kestirir…

18 Haziran 2013

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Köşe Yazısı

Güncelleme: Haz 18, 2013

İzmir’de “Gıda ve Tarım Zirvesi” yapıldı. Zirve AKP İzmir Milletvekillerinin isteği, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in talimatı ile yapılınca her anlamda “sorunsuz” gerçekleşti.Bir iki küçük eleştiri dışında gıda, tarım, hayvancılık ve su ürünlerinde pembe tablolar çizildi. 2002’den bu yana her alanda devrim(!) niteliğinde çalışmalar yapıldığı ifade edildi. Doğal olarak yüksek girdi maliyetleri, canlı hayvan, et ve saman ithalatı gündeme dahi gelmedi.Zirve’nin finalinde konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker 3 aydır açıklanamayan ve litre maliyeti 1.3 lira olan çiğ süte 95 kuruş fiyat belirlediklerini müjdeledi.
Bu fiyatın anlamı nedir?
Çiğ sütün litre fiyatı 1 Ekim 2012’den 1 Nisan 2013’e kadar 90 kuruştu. 1 Nisan’da 3 aylık dönem için yeni fiyatın belirlenmesi gerekiyordu. Ulusal Süt Konseyi’nde yapılan toplantılardan sonuç çıkmayınca fiyatı açıklamak Bakan Mehdi Eker’e kaldı.
Eker’in açıkladığı 95 kuruşluk fiyat 1 Nisan’dan geçerli olacak mı?
Üreticilere geriye dönük ödeme yapılacak mı?
Ayrıca açıklanan fiyatın tavan fiyat olduğu unutulmamalı. Az sayıdaki üretici sütü 95 kuruştan satabiliyor. Büyük bölümü 70-75 kuruştan satıyor.
Yaklaşık 9 aydır 90 kuruş olan fiyat 95 kuruşa çıkarılırken maliyet hesabının dikkate alınmadığı çok açık.
Geçen 9 aylık sürede yem fiyatı ne kadar arttı?
Diğer girdiler ne kadar arttı?
Bunun hesabı Ulusal Süt Konseyi’nde yapıldı. Bakanlık temsilcilerinin de katıldığı o toplantılarda Mart 2013’te belirlenen maliyet litre başına 1.3 liraydı. Bakanın açıkladığı fiyat 95 kuruş. Bunun üzerine 9 kuruşta prim konulduğunda 1.04 lira.
Açıklanan fiyat maliyetle karşılaştırıldığında verilen mesaj çok net. Üreticiye “ya bu işi bırak, ya da sahtekarlık yap” deniliyor. Sahtekarlık yapılmayacağını düşünürsek bu fiyat süt ineklerini kestirir.
Bakan Eker, fiyatı açıklarken salonun bir bölümü, muhtemelen hayvancılıkla ilgisi olmayan partililer tarafından alkışlandı. Dışarı çıkarken karşılaştığımız süt üreticileri, “Maliyetimizi en iyi Mehdi bey biliyor. Nasıl olur da 95 kuruş fiyat açıklar ” diye söyleniyorlardı.
Çiğ süt fiyatının açıklanmasından sonra süt üreticilerinden gelen birçok mesajdan sadece iki tanesini paylaşarak yazıyı bitirelim.
*****
Dünyanın en zor ve zahmetli işi olan süt hayvancılığı Türkiye’de bu kararla bitmiştir. Sütün maliyetinin ne kadar olduğunu bilen Sayın Tarım Bakanı maliyetin çok altında fiyat açıklıyorsa “ne haliniz varsa görün” demeye getirmiştir. Yüzde 10 zam yapsalar sektörü kurtarırlar. Demek ki hem kanımızı hem de sütümüzü emmeye planlanmış.
Kendimi sanayicinin karşısında hizmetkar olarak görüyorum. Bu işe çok paralar yatırıldı. Anlamadığım neden bu sektör hiç hesaba alınmıyor.
Artık yeter. Ben bugünden sonra bu işten nasıl kurtulurum hesabını yapmaktayım. Bu işi bırakma kararı aldık benim gibi bir çok işletme aynı şeyi düşünüyordur bundan eminim. Bir çok işletme iflasın eşiğine gelmiştir. Yakın zamanda ortaya çıkar süt sanayisi yine galip gelmiştir. Üreticinin Allah yardımcısı olsun süt sanayicisine bol kazançlar. Bu kadar parayı nereye götürecekler merak ediyorum.
Buzağı besliyorsun zarar ediyor, süt üretiyorsun zarar ediyor, bir yıllık yemini depoluyorsun stok maliyeti, yemin firesi, hayvan hastalıkları, işçi maaşı, SSK, maliye, akaryakıt, elektrik, sağımhane giderleri, dezenfektan, koruyucu hekimlik maliyetleri, Tarsim sigortası, yem fabrikası ödemeleri, araçların arıza bakım onarımı, amortisman giderleri, hayvanların laktasyonları süresi, 5 yıl para kazanılmadığı gibi sürüden çıkanların yeri nasıl doldurulacak, bu masraf ve zararla para kazandıracak ki sürü kendini yenilesin. Yenilesin ki hayvancılık bitmesin. Maalesef hayal kırıklığı içindeyim. İşletmem satılıktır bu işi ben yaparım diyenler için mail adresim [email protected]
*****
“Kendisinin 1 litre süt maliyetinin 1,30 lira olduğunu açıklayan Tarım Bakanı, üreticiyi üç ay süründürdükten sonra 5 kuruş farkla fiyat açıklıyor. Mademki mandıracının dediğini yapacaksın bırak bu fiyatı mandıracı açıklasın. Tamam biz 95 kuruştan süt satalım ama bizden 95 kuruşa aldığı sütün yağını, kaymağını alıp yarı yarıya su kattıktan sonra pastörize süt diye yüksek fiyatlardan satanlara bu sütü 1,5 TL’den yüksek fiyata satamazsın diyebiliyor musun? Birde düzeltme yapayım. Geçen ay Tarım Bakanı “süt desteklerini yüzde 50 arttırarak 9 kuruş yaptık” dedi. Ya bakan eski desteğin ne kadar olduğunu bilmiyor ya da hesap yapamıyor. Süt desteği zaten 8 kuruştu. Yüzde 50 verseydi 12 kuruş olması gerekmiyor mu?”
Üreticilerin mesajı çok net, fazla söze gerek yok.

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

Destekleme, Hibe ve Krediler,Hayvancılık: İlişkili Diğer Makaleler

En Son Yayınlanan Makaleler