Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.
Cumhuriyet tarihinde ilk kez 2012’de saman ve ot ithal edildi. Bu ithalat günlerce tartışıldı. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde defalarca gündeme geldi. Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bütçesi görüşülürken üzerinde en çok durulan konu saman ithalatıydı.
Muhalefet partilerinin ithalatla ilgili eleştirilerini yanıtlayan Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ve hükümetin diğer temsilcileri her defasında saman ithalatını küçümseyerek bir kaç kamyonluk ithalatın çok büyütüldüğünü söyledi.Saman ithalatının önemsiz olduğunu iddia eden AKP Hükümeti, ot ve samanın da dahil olduğu kaba yem ithalatının desteklenmesine karar verdi.
İthal kaba yem ithalatı nasıl desteklenecek?
Bakanlar Kurulu’nun 8 Nisan 2013 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan “2013 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar’ında şöyle deniliyor:” Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği’nce (TKK), mevzuatı dahilinde yurt dışından tedarik edilecek olan kaba yemin, mahallinde yetiştiriciye teslimindeki kilogram maliyeti 50 kuruşun üzerinde oluştuğu takdirde, farkının Tarım Kredi Kooperatifleri üzerinden çiftçilere ödemesi yapılır.”
Hangi ürüne ne kadar destek verileceğini belirleyen ve 5 bakanlığın temsilcilerinden oluşan Tarımsal Destekleme ve Yönlendirme Kurulu’nun ithal kaba yem desteği için öngördüğü toplam destek tutarı 25 milyon lira. Buna göre 100 bin tonluk bir ithalatın desteklenmesi öngörülüyor.
Bakanlar Kurulu Kararı’na dayanılarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hazırlanan “Hayvancılık Desteklemeleri Hakkında Uygulama Esasları Tebliği”nde ise ithal kaba yem desteği ile ilgili uygulama koşulları belirlendi. Resmi Gazete’nin 25 Mayıs 2013 tarihli sayısında yayınlanan tebliğinin “Yurt dışından tedarik edilecek kaba yemin desteklenmesi” başlıklı 18.maddesinde “Tarım Kredi Kooperatifleri(TKK) mevzuatı dahilinde yurt dışından tedarik edilecek olan kaba yemin, mahallinde yetiştiriciye teslimindeki kilogram maliyeti kararda belirtilen fiyat (50 kuruş)üzerinde oluştuğu takdirde, farkının Tarım Kredi Kooperatifleri üzerinden çiftçilere ödemesi yapılır” deniliyor.
Desteğin ödenmesi için gereken koşullarla ilgili karışık bir durum söz konusu. Tebliğe göre desteğin ödenmesi için hayvan yetiştiricilerinin yem talebinin alınması ve 30 Nisan 2013’e kadar kaba yemin ithal edilerek dağıtılmış olması şartı var. Uygulama tebliği 25 Mayıs 2013’te Resmi Gazete’de yayınlandığına göre bu uygulama geçmişe dönük uygulanacak. Geçen yıl Tarım Kredi Kooperatifleri’nden ithal saman alanlar bu destekten yararlanacak. Kendi olanakları ile ithal edenler destek alamayacak.
Bu yıl için nasıl bir uygulama olacağı konusunda uygulama tebliğinde bir açıklama yok.
Özetle, geçen yılın en çok tartışılan ithal samana devlet resmen destek verecek. Fakat öyle bir mevzuat hazırlanmış ki desteği alabilen şanslı olacak.
Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar