Et ve sütte piyasa düzeni nasıl işleyecek?

Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Et ve sütte piyasa düzeni nasıl işleyecek?

13 Mart 2013

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Köşe Yazısı

Güncelleme: Mar 13, 2013

Önceki gün yapılan Bakanlar Kurulu Toplantısı’ndan sonra Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç açıkladı. Et ve sütte uygulanacak piyasa düzeni ile ilgili çalışmalar tamamlandı. Et ve Balık Kurumu’nun adı “Et ve Süt Kurumu” olarak değiştirilecek. Et ve sütte piyasa düzeni ile ilgili çalışmalar uzun yıllardır gündemde. Bu konuda hazırlanan Kanun Tasarısı’nın ayrıntılarını ilk kez 16 Eylül 2011 tarihli DÜNYA Gazetesi’nde yazdık. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in Bakanlar Kurulu’na yaptığı sunumdan anlaşılıyor ki hükümet konuyu yasa ile düzenlemekten vazgeçmiş. Bakan’ın yaptığı sunuma göre et ve sütte piyasa düzeninin işleyişi şöyle olacak:
1-Et ve Balık Kurumu’nun ana statüsü değiştirilecek. Kurumun adı Et ve Süt Kurumu olacak.
2- Görevlendirmeler ve yetkiler Bakanlar Kurulu Kararı ile yapılacak. Et ve sütte piyasa düzeni için hazırlanan yasa tasarısından vazgeçilecek, yasa çıkarılmayacak.
3- Toprak Mahsulleri Ofisi’nin yapısı ve uygulamaları örnek alınarak hububat ürünlerinde olduğu gibi et ve sütte piyasanın düzenlenmesi sağlanacak.
4-Et ve Süt Kurumu esnek müdahale kuruluşu olarak çalışacak. Besicilere erken kesim, geç kesim gibi uygulamalarla et arzı yılın 12 aylık dönemine dengeli olarak yayılması sağlanacak.
5-Bugüne kadar üreticiden hayvan alıp kesen ve satışını yapan Et ve Balık Kurumu yeni adıyla Et ve Süt Kurumu sadece hayvan alıp kesmeyecek. Piyasada et arzının düzenli ve dengeli olmasını sağlayacak önlemler alacak. Aynı şekilde süt sektöründe mevsimsel etkileri azaltacak ve arzı düzenleyecek çalışmalar yapacak. Bunun için alt yapısı yeniden düzenlenecek.
6- Et ve Süt Kurumu ithalat ve ihracatta da etkin rol üstlenecek. Toprak Mahsulleri Ofisi’ne zaman zaman Bakanlar Kurulu Kararı ile gümrüksüz ithalat yetkisi verildiği gibi Et ve Süt Kurumu’na da benzer görevler ve yetkiler verilerek et ve sütte piyasanın düzenlenmesi sağlanacak.
7-Yasa Tasarısı’nda öngörülen ve sektörün karar mekanizmalarında söz sahibi olmasını sağlayacağı düşünülen “Hayvansal Ürünler Piyasa Düzenleme Kurumu”, “Et ve Balık Kurumu Hayvansal ve Su Ürünleri Üretim Lisanslı Depoculuk İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret AŞ (EBK LİDAŞ), “Danışma Konseyi” gibi kurumsal yapılaşma olmayacak. Piyasanın düzenlenmesinde tek yetkili Et ve Süt Kurumu olacak. Kurum, Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı çalışacak.
8-Et ve sütte başlayacak piyasa düzeni uygulaması gelişmelere göre su ürünleri, yumurta gibi diğer ürünlerde de uygulanabilecek.
Edindiğimiz bilgilere göre, Et ve Süt Kurumu ette piyasa düzenlemesini son derece pahalı bir yöntem olan ürün alımı veya satışı ile yapmayacak. Son ürün olan etle veya sütle piyasayı düzenlemek yerine ilk aşamada canlı hayvan sürecinde müdahale edecek. Sorunlar canlı hayvan aşamasında çözülecek. Böyle olunca Et ve Süt Kurumu hayvancılık politikasında da etkin rol üstlenecek. İç piyasada ve dış ticaret politikalarında belirleyici olacak.
Özetle, et ve süt sektörü için yeni bir dönem başlıyor. Önümüzdeki günlerde yeni düzenlemelerle ilgili Bakanlar Kurulu Kararları hazırlanarak Resmi Gazete’de yayınlanacak. Et ve Balık Kurumu, Et ve Süt Kurumu olarak yeniden yapılandırılacak.
******
Tarım sektörünün Konya buluşmasıTÜYAP’ın düzenlediği Konya Tarım ve Hayvancılık Fuarı, bugün açılıyor ve 16 Mart’a kadar sürecek. Gazetemiz DÜNYA’nın yayın organı 4 Mevsim Tarım Dergisi’nin 4. sayısı ilk kez Konya’da okurla buluşacak. Gün boyu fuarda olacağız. Görüşmek dileği ile…

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

Gıda,Hayvancılık: İlişkili Diğer Makaleler

En Son Yayınlanan Makaleler