Yarı fiyatına satılık çiftlikler…

Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Yarı fiyatına satılık çiftlikler…

06 Mart 2013

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Köşe Yazısı

Güncelleme: Mar 6, 2013

Hükümet’in 2013’te Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla vereceği düşük faizli yatırım ve işletme kredileri Şubat ayı ortasında açıklandı. Hayvancılık kredileri ile ilgili okurlarımızdan çok sayıda telefon ve mesaj geliyor. Arayanların çoğu 2010 yılından bu yana verilen sıfır faizli kredi ile yatırım yapanlar. Büyük bölümü de ilk kez hayvancılığa giren ve kendilerini ”maceracı” olarak niteleyenler.
Sıfır faizli kredi ile yatırım yaparak maceraya atılanlar yeni kurbanların olmaması için devletin hayvancılıkta yatırım teşviki vermesini istemiyor. Sıfır faizli krediyle kurduğu çiftliğini satmaya hazır olduğunu söyleyen ve ”Biz bu maceraya atıldık ve boyumuzun ölçüsünü aldık. Yeni kurbanlar olmasın” diyen okurumuzun mektubu şöyle:
“Ali Bey
Bu günkü hayvancılığa verilecek teşviklerle ilgili yazınızı okudum..Hayretler içerisinde kaldım. Bu kadar atıl tam kapasite ile çalışmayan bir çok süt sığıcılığı çiftliği varken ve bunlar sıfırı tüketmişken yeniden faizsiz diye verilen bankaların yüzde 3 komisyon aldığı kredileri kullanacak mutlaka macera arayan yatırımcılar olacak.
Bunlar şimdiki sütün ve etin para etmediği günleri daha da artıracaktır. Hayvan kestirmek için 10. aya sıra veren Et ve Balık Kurumu. Stoklarda 6 aylık etin olduğunu yetkililer biliyor. Buna rağmen böyle bir teşviki gündeme getirmelerini hayretle karşıladım.
Yem yedirerek hayvanını belli bir kiloya ulaştıran işletmelerin şimdi yem veremediğinden hayvanları yarı kilosuna düşürdüğünden haberleri yok mudur?
Yine 1 liraya çıkan samanın ve 1 liraya çıkan yonca fiyatlarının, yeni yatırımlarla hayvan sayısının daha da artması ile saman ve yonca fiyatının ne olacağını tahmin edemiyorlar mı?
Bu kararları anlamanın mümkün olmadığını düşünmekteyim.
Bu çiftlikler ülkemizin kaynakları ile kurulan çiftliklerdir. Bunları yok edecek bu kararların tekrar gözden geçirilmesi gerekmektedir.
En azından hayvanların iç piyasadan temin edilmesi sağlanmalı.
En azından böyle uygulama getirilirse, birisi çok büyük maddi kayıplarla başından sıkıntıyı defederken yeni macera arayan yatırımcı bu sıkıntıyı üstlenir. Hatta sizde bir yazınızda gezdiğiniz yerlerde her tarafın satılık hayvan çiftliği tabelasıyla dolu olduğunu yazmıştınız. Demek ki bu yazınız çok dikkat çekmemiş. Ama ben size açıkça söylüyorum. Biz bu işe girdik boyumuzun ölçüsünü aldık. İster devlet, ister özel sektör kim olursa olsun ben çiftliğimi yarı fiyatına devretmeye hazırım. Biz yandık, başkaları yanmasın.
Bu durumun tarafınızca değerlendirilmesini rica ediyorum.”

Hayvancılıkta sıfır faizli kredilerle ilgili okurumuzun uyarısının dikkate alınmasında yarar var. Daha önce de yazdık. Sıfır faizli kredi ile yatırım yapan ama bu işi sürdüremeyecek çok yatırımcı var. Bu işi gerçekten yapacaklar için bu çiftlikleri devralmak önemli bir fırsat. Kaldı ki, Ziraat Bankası satın alınacak, devralınacak işletmelere de kredi veriyor.
Özetle ilgilenenlere yarı fiyatına çiftlik var.

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

Hayvancılık: İlişkili Diğer Makaleler

En Son Yayınlanan Makaleler