Tarımda düşük faizli yatırım ve işletme kredileri…

Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Tarımda düşük faizli yatırım ve işletme kredileri…

19 Şubat 2013

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Köşe Yazısı

Güncelleme: Şub 19, 2013

Tarımda 2013 yılında uygulanacak düşük faizli yatırım ve işletme kredilerinin şartları belli oldu. Resmi Gazete’de yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile ilgili haberimiz dünkü DÜNYA Gazetesi’nde yer aldı. Kararnamenin yürürlüğe girmesi için uygulama tebliğinin de hazırlanarak Resmi Gazete’de yayınlanması gerekiyor.Uygulama tebliği yayınlandıktan sonra Ziraat Bankası ile Tarım Kredi Kooperatifleri’nden düşük faizli yatırım ve işletme kredileri kullandırılacak.Geçen yıl ile kıyaslandığında tarımda uygulanacak düşük faizli yatırım ve işletme kredilerinde bazı önemli değişiklikler var.
Nedir o değişiklikler?
1-Damızlık süt sığırı yetiştiriciliğinde geçen yıl olduğu gibi kullandırılacak kredinin üst limiti 20 milyon lira olarak belirlendi. Damızlık süt sığırcılığı dışındaki diğer yatırım ve işletme kredilerinde ise üst limit 10 milyon liradan 15 milyon liraya çıkarıldı.
2- Geçen yıla göre faiz indirimi uygulanacak kredi dilimlerinde artış sağlanıyor. Geçen yıl damızlık süt sığırcılığı yatırımlarında 250 bin liraya kadar olan yatırım kredilerine sıfır faizli kredi verilirken bu sene 750 bin liraya kadar olan yatırım kredilerinde yüzde 100 indirim uygulanacak. Yani faiz alınmayacak. İşletme kredilerinde ise 750 bin liraya kadar olan kredilerde yüzde 50 faiz indirimi uygulanacak. Ayrıca, geçen yıl 250 bin lira ile 3 milyon lira arasındaki kredi diliminde yatırım kredilerinde yüzde 75, işletme kredilerinde yüzde 50 faiz indirimi uygulanırken bu sene 750 bin lira ile 5 milyon lira arasındaki kredi dilimine bu faiz indirimi uygulanacak. Yine geçen yıl 3 milyon lira ile 20 milyon lira arasındaki kredi dilimine yatırım kredilerinde yüzde 50, işletme kredilerinde yüzde 25 faiz indirimi uygulanırken bu sene 5 milyon lira ile 20 milyon lira arasındaki kredi dilimine yüzde 50 ve yüzde 25 faiz indirimi uygulanacak.
3-Kanatlı sektörü kredilerinde önemli iki değişiklik var. Bunlardan birisi kredi üst limitinin yüzde 100 artırılması. Geçen yıl kanatlı sektörüne yönelik 1.5 milyon lira olan kredi üst limiti 3 milyon liraya çıkarıldı. Bu kredinin faizi ise aynı kaldı. Yatırım kredilerinde yüzde 50, işletme kredilerinde yüzde 25 indirim uygulanacak. İkincisi, kanatlı sektörüne yönelik geçen yıl olmayan yeni bir kredi açılıyor. Kanatlı sektörü damızlık yetiştiriciliğinde 7.5 milyon lira üst limitli kredi verilecek ve faizi de sıfır olacak.
4-Su ürünleri yetiştiriciliğinde de yenilikler var. Geçen yıl su ürünleri yetiştiriciliği ve avcılığı birlikte değerlendirilirken bu yıl yetiştiricilikle avcılık ayrı ayrı değerlendiriliyor. Su ürünleri yetiştiriciliğinde yatırım kredilerinde yüzde 100 faiz indirimi uygulanacak. Kredi üst limiti de 3 milyon liradan 5 milyon liraya çıkarılıyor. Su ürünleri yetiştiriciliğinde işletme kredisinde ise yüzde 50 faiz indirimi uygulanacak. Su ürünleri avcılığında ise, kredi üst limiti 3 milyon liradan 1.5 milyon liraya düşürülürken yatırım kredilerinde yüzde 50, işletme kredilerinde ise yüzde 25 faiz indirimi uygulanacak.
5-Bu yıl uygulanacak düşük faizli tarımsal kredilerde bir yenilik de yem bitkileri konusunda var. Yem bitkileri üretimini artırmak, ot ve saman ithalatını önlemek için ilk kez çok yıllık yem bitkisi üretiminde sıfır faizli kredi verilecek. Çok yıllık yem bitkisi üretenlere 1.5 milyon liraya kadar verilecek yatırım kredisinden faiz alınmayacak. İşletme kredisi ise yüzde 75 indirimli olacak.
6- Son yıllarda artan meyvecilik yatırımları dikkate alınarak meyve fidanı üretimine ve kullanımına daha çok kredi desteği verilmesi öngörülüyor. Yurt içi sertifikalı tohum, fide ve fidan üretiminde geçen yıl 3 milyon lira olan kredi üst limiti 10 milyon liraya çıkarılıyor. Hem yatırım hem de işletme kredisinin faizi ise sıfır olacak. Yurt içi sertifikalı tohum, fide ve fidan kullanımında da farklı bir uygulama olacak. Geçen yıl tohum, fide ve fidan kullanımında üst limiti 1.5 milyon lira olan yatırım ve işletme kredilerinde yüzde 50 indirim uygulanırken bu yıl fidan kullanımı ayrı bir kategoride ele alındı. Sertifikalı tohum ve fide kullanımında kredi limiti 1 milyon liraya düşürüldü. Fidan kullanımı kredi limiti ise 5 milyon liraya çıkarıldı. Faiz indirimi geçen yıl olduğu gibi yüzde 50 olarak belirlendi.
7- Geçen yıl traktör alımı ayrı bir kategoride yer alırken bu sene kararnamede traktör kredisine hiç yer verilmedi. Bunun yerine geçen yıl 500 bin lira olan tarımsal mekanizasyon kredi üst limiti 1.5 milyon liraya çıkarıldı. Tarımsal mekanizasyon yatırım ve işletme kredilerinde yüzde 50 faiz indirimi uygulanacak.
Bakanlar Kurulu’nun düşük faizli tarımsal kredilere ilişkin kararları elbette çok önemli. Fakat, asıl önemli olan bu kararların nasıl uygulandığıdır. Bugüne kadar olan uygulamalarda sıfır faizli olarak sunulan kredilerde alınan komisyonlar üreticilerin, yatırımcıların büyük tepkisine neden oldu. Ayrıca geçmiş uygulamalarda hayvancılığa sıfır faizli kredi verilirken bir yandan ithalatın tam gaz devam etmesi yatırımcıları büyük zarara uğrattı. Tarımda düşük faizli krediler ithalatı değil, üretimi, yatırımı teşvik etmeli.

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

En Son Yayınlanan Makaleler