Su ürünleri ve yem bitkilerine sıfır faizli kredi

Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Su ürünleri ve yem bitkilerine sıfır faizli kredi

18 Şubat 2013

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Köşe Yazısı

Güncelleme: Şub 18, 2013

Bakanlar Kurulu, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri’nin 2013 üretim yılında uygulayacağı düşük faizli kredi limitlerini ve faiz oranlarını belirledi. Resmi Gazete’de yayınlanan kararnameye göre yem bitkileri ve su ürünleri yetiştiriciliğine sıfır faizli kredi kullandırılacak. Geçen yıla göre kredi limitlerinde ise bazı değişiklikler yapıldı.
Ali Ekber YILDIRIM
İZMİR
-Bakanlar Kurulu, 2013 üretim yılında Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerince tarımsal üretime dair düşük faizli yatırım ve işletme kredisi kullandırma koşullarını belirledi. Resmi Gazete’nin 15 Şubat tarihli sayısında yayınlanan kararname ile kredi limitlerinde bazı değişiklikler yapılırken, yem bitlileri, su ürünleri yetiştiriciliği, kanatlı sektörü damızlık yetiştiriciliğine ilk kez sıfır faizli kredi uygulaması başlatılıyor.
Bakanlar Kurulu Kararnamesi’nde geçen yıl hayvansal üretim konularında en düşük 250 bin lira olan kredi dilimi 750 bin liraya çıkarıldı. Ayrıca toplamda damızlık süt sığırcılığı hariç kullanılabilecek en yüksek kredi tutarı 10 milyon liradan 15 milyon liraya çıkarıldı. Damızlık süt sığırcılığında üst limit geçen yıl olduğu gibi 20 milyon lira olacak.
Ziraat Bankası ve tarım kredi kooperatiflerince tarımsal üretime dair yatırım ve işletme kredilerinde farklı faiz oranları uygulanacak. Kademeli sistemin uygulanacağı damızlık süt sığırı yetiştiriciliğinde, 750 bin liraya kadar olan yatırım kredilerinde yüzde 100, işletme kredilerinde yüzde 50 faiz indirimi uygulanacak. Damızlık süt sığırcılığında 750 bin lira ile 5 milyon lira arasındaki yatırım kredilerinde yüzde 75, işletme kredilerinde yüzde 50, 5 milyon lira ile 20 milyon lira arasında kredilerde ise yatırım kredilerinde yüzde 50, işletme kredilerinde yüzde 25 indirim uygulanacak. Damızlık etçi sığır yetiştiriciliği, damızlık düve yetiştiriciliği ve kanatlı sektörü damızlık yetiştiriciliğinde 7 milyon 500 bin lira üst limitli kredilerde hem yatırım hem de işletme kredilerinde yüzde 100 faiz indirimi uygulanacak. Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde 5 milyon lira üst limitli yatırım ve işletme kredilerinde de yüzde 100 faiz indirimi uygulanacak.
Su ürünleri yetiştiriciliğine destek
Bakanlar Kurulu Kararnamesi’nde su ürünleri yetiştiriciliğinde yeni bir uygulama getirildi. Geçen yıl su ürünleri yetiştiriciliği ve avcılığına 3 milyon liraya kadar alınacak yatırım kredilerinde yüzde 50, işletme kredilerinde ise yüzde 25 faiz indirimi uygulanırken, 2013’te yetiştiricilik ve avcılık birbirinden ayrıldı. Su ürünleri yetiştiriciliğinde 5 milyon liraya çıkarılan üst limitli yatırım kredisinde yüzde 100 faiz indirimi uygulanacak. İşletme kredilerinde ise yüzde 50 indirim uygulanacak. Su ürünleri avcılığında ise 1 milyon 500 bin liralık üst limitli yatırım kredisinde yüzde 50, işletme kredisinde yüzde 25 faiz indirimi uygulanacak.
Yem bitkileri,sertifikalı tohum,fide ve fidan üretimine sıfır faiz
Hükümet, saman krizini önlemek ve yem üretimini artırmak için ilk kez çok yıllıklı yem bitkisi üretimini de indirimli faiz kredileri kapsamına aldı. Kararnameye göre, çok yıllık yem bitkisi üretiminde 1 milyon 500 bin liralık üst limiti olan yatırım kredilerinde faiz alınmayacak. İşletme kredilerinde ise yüzde 75 indirim uygulanacak.
Yurt içi sertifikalı tohum, fide ve fidan üretiminde ise kredi üst limiti 3 milyon liradan 10 milyon liraya çıkarıldı.Hem yatırım hem de işletme kredisinin faizi ise sıfır olacak.Yurt içi sertifikalı tohum,fide ve fidan kullanımında ise yine farklı bir uygulamaya geçildi. Geçen yıl tohum,fide ve fidan kullanımında üst limiti 1.5 milyon lira olan yatırım ve işletme kredilerinde yüzde 50 indirim uygulanırken bu yıl fidan kullanımına özel önem verildi. Sertifikalı tohum ve fide kullanımında kredi limiti 1 milyon liraya düşürülürken fidan kullanımı 5 milyon liraya çıkarıldı. Faiz indirimi ise geçen yıl olduğu gibi yüzde 50 olacak.
Geçen yıl olduğu gibi modern basınçlı sulama yatırım ve işletme kredilerinde sıfır faiz uygulanacak. Tarımsal mekanizasyonda ise traktör alımı yer almazken 1.5 milyon lira üst limitli yatırım ve işletme kredilerinde yüzde 50 faiz uygulanacak.
Bakanlar Kurulu kararına ilişkin uygulama tebliği Resmi Gazete’de yayınlandıktan sonra faiz indirimli kredilerin kullandırılmasına başlanacak.

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

En Son Yayınlanan Makaleler