Tarım Bakanlığı Sudan’ın ağası mı olacak?

Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Tarım Bakanlığı Sudan’ın ağası mı olacak?

12 Şubat 2013

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Köşe Yazısı

Güncelleme: Şub 12, 2013

Medyada yer alan haberlere göre, Sudan ile çok iyi ilişkileri olan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bu ülkede 5 milyon dönüm tarım arazisi kiralamış. Bu araziler sayesinde Türkiye hem tarım ürünlerine ucuza kavuşacakmış hem de cari açık sorununu çözecekmiş.
Bizim Tarım Bakanlığı, Sudan’ın ağası mı olacak?
Yıllar önceydi. Ege Bölgesi Sanayi Odası, Sudan’a inceleme gezisi yaptı. DÜNYA Gazetesi adına geziye katılarak izlenimlerimizi yazdık. Öne çıkan konuların başında Sudan’daki tarım arazilerinin Türkiye’deki girişimciler tarafından kiralanarak işlenmesi geliyordu.
Sudanlı yetkililer, “Tarımsal potansiyelimiz yüksek ama değerlendiremiyoruz. Gelin bu toprakları birlikte işleyelim” demişti. O dönem Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı olan Atıl Akkan ve bazı girişimciler ciddi olarak ilgilendi. Pamuk ekmek için çaba gösterdi. Fakat istenilen üretim olmadı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, medyada yer alan haberleri yalanlamadığına göre bakanlığın Sudan’da 5 milyon dönüm tarım arazisi var. Hem de 99 yıllığına kiralandığı söyleniyor.
Bir ülkenin başka bir ülkede arazi kiralanması veya satın alınması yeni bir gelişme değil.
Dünyada sadece son birkaç yılda 50 milyon hektarın üzerinde tarım arazisinin yabancı firmalara, ülkelere kiralandığı tahmin ediliyor. Bu toprakların yüzde 70’i Afrika’da.
Sudan, Mozambik, Kongo, Kenya, Etiyopya gibi ülkeler topraklarını ucuza elden çıkaran ülkelerin başında geliyor.
Tarım topraklarını uzun vadeli kiralayan veya satın alan ülkelerin başında ise, nüfusu kalabalık ya da su kaynakları kısıtlı olan Çin, Hindistan, Güney Kore, Katar Emirliği ve Körfez ülkeleri var. Bu ülkelere çok uluslu şirketleri de eklemek gerekir.
Satın alınan ve kiralanan topraklarda elde edilen ürünler genellikle üretilen ülkenin dışına çıkarılıyor.
Bazı ülkeler kendi ihtiyacı olan ürünleri buralarda üretiyor ve alıp kendi ülkesine götürüyor. Bazı ülkeler veya çok uluslu şirketler ise bu topraklarda biyo yakıt üretmek üzere endüstriyel tarım yapıyor.
Dünyada 1 milyar aç insanın olmasının temel nedenlerinden birisi de bu arazi satın almalar ve kiralamalar. Çünkü, kendi topraklarını satan veya uzun vadeli kiralayan ülkelerin insanları açlık yaşıyor. Kendi yurttaşını aç bırakan yöneticiler tarım toprağını başka ülkelere satıyor veya kiralıyor.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in daha önce bir çok kez söylediği gibi dünyadaki açlığın nedeni üretim yetersizliği değil. Üretilen tarım ve gıda ürünlerinin bölüşülmesinde sorun var. Biz de bu görüşe aynen katılıyoruz.
Bu doğru tespiti yapan Mehdi Eker’in başında bulunduğu Bakanlık, Sudan’da 99 yıllığına 5 milyon dönüm tarım arazisi kiralıyor.
Bakanlık verilerine göre, Türkiye’de 2002 yılında 26.5 milyon hektar olan toplam tarım alanı 2011’de 23.6 milyon hektara geriledi. Aynı dönemde ekilen tarım alanı 18.1 milyon hektardan 15.8 milyon hektara geriledi. Türkiye’nin tarım alanları boş dururken Bakanlık gidip Sudan’da tarım arazisi kiralıyor.
Türkiye’de tarım arazileri neden boş? Çiftçi neden üretim yapamıyor?
Birinci nedeni girdi maliyetinin çok yüksek olması. İkincisi üreticinin ürettiği ürünün fiyatının ucuz olması. Dolayısıyla zarar eden çiftçi üretim yapmak yerine tarlasını boş bırakıyor.
Sudan’da kiralandığı söylenen arazilerde yapılacak üretim Türkiye’de tarımı, çiftçiyi nasıl etkileyecek?
Sudan’da kiralanan topraklarda Türkiye’ye göre çok daha düşük maliyetlerle üretim yapılacak. Orada mazot Türkiye’den çok daha ucuz. İşçilik maliyeti çok daha düşük.
Düşük maliyetle üretilen ürünler Türkiye’ye getirilirse, zorluklarla üretime devam eden çiftçi de üretimi bırakmak zorunda kalacak.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın görevi Türkiye’de sürdürülebilir tarım yapacak koşulları sağlamaktır. Emperyal anlayışla başka ülkelerde tarım arazisi kiralamak veya satın almak değildir.
Türkiye’de tarımı bitiren anlayış Sudan’da üretim yaparak ülke tarımını kurtarabilir mi?

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

Tarım,Tarım Politikaları: İlişkili Diğer Makaleler

En Son Yayınlanan Makaleler