Şap’a rağmen saman ithalatı yapılacak….

Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Şap’a rağmen saman ithalatı yapılacak….

22 Ağustos 2012

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Köşe Yazısı

Güncelleme: Ağu 22, 2012

Türkiye, saman ithal edecek dediğimizde kimse inanmadı.
“Yok artık… bu kadar da değil” diyenler oldu.
“Bu ülkede tarım bitmiş kardeşim” diyenler oldu.
“Bu hayvancılık politikasının iflasıdır” diyenler oldu.
“Fiyatları aşağı çekmek için doğru manevra” diyenler oldu.
“İthalat kararı çıksa bile saman ithal edilemez” diyenler oldu.
Daha neler neler…
Saman ithalatı konusunda herkeste bir şaşkınlık var.
Hükümet, ithalat için hazırlıkları tamamladı.
İthalatı yasak ürünler kapsamında olan sap ve saman, yasal düzenleme ile bu kapsamdan çıkarıldı.
Sap ve saman ithalatı yapılacak gümrük kapıları belirlendi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, sap ve saman ithalatının şartlarını belirledi.
İthalatın yapılacağı ülkelerde açıklandı.
Sap ve saman ithalatı hayvan hastalıklarının ülkeye girmesine neden olacak. Bu nedenle özellikle şap hastalığı konusunda çok dikkatli olmak gerekiyor.
Şap hastalığından ari bölge olarak ilan edilen Trakya Bölgesi hariç, Türkiye’nin dört bir yanı şaptan kırılıyor. Bir çok hayvan pazarı şap hastalığı nedeniyle kapalı.
Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ve bakanlık bürokratları “Biz çok şansız bir ülkeyiz. Komşularımızda veterinerlik hizmetleri gelişmediği için şap hastalığı çok yaygın. Komşularımızdan bize şap geliyor” diyerek hastalıkla mücadele için aşı bulmak yerine sürekli bahane buluyor. Şimdi saman ithalatı ile şap hastalığı ülkeye birde resmi yollardan girmiş olacak. Üç kuruşluk saman için milyarlarca lira zarar görülebilir.
Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü(OIE) verilerine dayanarak şaptan ari ülke/bölge olarak kabul edilen ve hiçbir şart aranmadan sap ve saman ithal edilecek 67 ülkeyi açıkladı. Bu ülkeler şunlar:
Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Arnavutluk, Avustralya, Avusturya, Belarus, Belçika, Belize, Birleşik Krallık, Bosna Hersek, Brezilya ( Santa Catarina, Rio Grande do Sul, Rondonia, Acre, Para, Espirito Santo, Minas Eyaletleri ), Brunei, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Dominik Cumhuriyeti, El Salvador, Endonezya, Estonya, Finlandiya, Fransa , Guatemala, Guyana, Haiti, Hırvatistan, Hollanda, Honduras, İrlanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, İzlanda, Japonya, K.K.T.C., Kanada ,Karadağ , Kolombiya ( Choco Bölümünün Northwest Bölgesi ( Area-1), Archipelago de San Andres ve Providencia ), Kosta Rika, Lesoto , Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, . Makedonya, Malta, Mauritius, Meksika, Nikaragua, Norveç Norveç, Panama, Polonya, Portekiz, Romanya, San Marino ,Sırbistan , Singapur, Slovakya, Slovenya, Şili, Ukrayna, Uruguay, Vanuatu , Yeni Kaledonya, Yeni Zelanda, Yunanistan.
Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü’nün belirlediği, “şap hastalığı nedeniyle kısıtlama uygulanan ülke/bölgeler” den de ithalat yapılabilir. Bu ülkelerden sap ve saman ithalatı için; parantez içinde bölgeleri belirtilen ülkelerden gelecek olan sap ve saman o ülkenin o bölgelerinden gelecek ise işleme tabii tutulacak. Listede belirtilmeyen bölgelerinden gelecekse 12 ay boyunca şap görülmediğinin karşı ülkedeki Veteriner Otoritesi tarafından sağlık sertifikasında garanti edilmiş olması durumunda işleme tabi olmadan ithalat yapılabilir. Kısıtlama uygulanarak sap ve saman ithal edilecek ülkeler /bölgeler ise şöyle:
Angola, Azerbaycan ( Sheki (Saki, Chekinskii), Gakh ( Qax, Kahskii) ve Zaqatala İlleri ), Bhutan,Bolivya, Bostvana, Bulgaristan ( Burgaz , Yanbol, Sliven, Shumen ve Varna Bölgeleri ),Çin,Ekvador,Eritre,Filistin,Güney Afrika ( Kruger Milli Parkı, Mpumalanga Bölgesi ),Güney Kore,Gürcistan,Kazakistan ( Kengir, Zezkazgan, Karaganda, West Kazakhstan (Batı Kazakistan)Bölgeleri ),Kırgızistan ( Chuy ve Batken Bölgesi ),Kongo Cumhuriyeti,Kuveyt,Kuzey Kore, Laos,Libya ( Mısratah (Merbat; Tommina), Az Zawiyah (Zawia; Aburish, Surman; Center of Subrata, Zawiya; Alataya, Algarabulli), Al Khums (Ras alhamam; Kaam; Al magula; Kaam; Al magula; Ras alhamam, Al-Khoms), Zlitan (Zlitan, Zlitan), Ghadamis, Yafran, Gharyan, Sawfajjin, Surt (Sirte), Ash Shati, Al Jufrah, Darnah ve Banghazi Bölgeleri ), Lübnan,Malavi,Malezya, Mısır ( Al Iskandarıyah, Al Buhayrah, Ad Daqahlıyah, Al Qahırah, Dumyat, Al Isma’ılıyah, Al Mınufiyah, Al Qalyubıyah, Al Fayyum ), Moritanya,Mozambik, Namibya,Nijerya,Paraguay,Rusya Federasyonu (Primorskiy Kray Bölgesi ),Suriye, Suudi Arabistan, Swaziland,Tayvan ( Chiayi (Chia-i) Bölgesi ), Türkmenistan,Uganda,Venezuela,Zambiya,Zimbabwe
Şap hastalığı olan ülkelerden de sap ve saman ithal edilebilir. Bunun için ithalat yapılacak ülkenin veteriner otoritesinin düzenlediği sağlık sertifikasında 12 ay boyunca şap hastalığı görülmediğinin garanti edilmesi yeterli olacak. Bu garanti verilemiyorsa balya ile ithal edilecek sap veya samanın kapalı bir odada, balyanın merkezi sıcaklığı en az 10 dakika boyunca minimum 80 derecelik ısıya ulaşacak şekilde uygulanan bir buhar işlemine tabi tutulması veya minimum 19 derecelik ısıda en az 8 saat boyunca yüzde 35-40’lık ticari solusyondan üretilen bir formalin dumanı (gaz formaldehit) işleminden geçmesi gerekiyor.
Özetle, siz ister inanın ister inanmayın, hükümet şap hastalığı riskine rağmen adını bile duymadığınız ülkelerden saman ithal etmekte kararlı. İlk ithalatı da, damızlık birlikleri, hayvancılık kooperatifleri yani bu ülkenin üreticileri yapacak.
Geçmiş bayramınızı kutlar, terörü lanetliyoruz..

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

Hayvancılık: İlişkili Diğer Makaleler

En Son Yayınlanan Makaleler