Ekmekte tuz devrimi…

·

04 Temmuz 2012

·

Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Ekmekte tuz devrimi…

04 Temmuz 2012

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Köşe Yazısı

Güncelleme: Tem 4, 2012

Türkiye günlerdir ekmeği konuşuyor. Medyaya bakılırsa ekmekte devrim oldu.
Nasıl oldu?
Ekmekteki tuz oranı yüzde 1.75’ten yüzde 1.50’ye düşünce devrim oldu.
Ayrıca ekmekte kullanılan un değişti. Kepek oranı arttı. Tuz ve kepek oranını tutturamayanlara yani karşı devrimcilere büyük ceza var. Tuz oranını kaçıranlara 11 bin 750 lira ceza kesilecek.
Ekmekteki tek sorun tuz oranı mı?
Elbette atılan adım doğru. Halkın en fazla tükettiği gıda ürünü olan ekmeğin sağlıklı olması şart. Fakat, ekmeğin üretildiği fırınlar ne kadar sağlıklı?
Fırınlar sağlıklı ve temiz hale getirilmeden ekmeğin sağlıklı ve temiz olması mümkün mü?
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın “ Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği 4 Ocak 2012’de Resmi Gazete’de yayınlandı. Tebliğ sadece tuz ile ilgili değil, birçok yenilik getiriyor. Bakanlığın internet sitesinde yayınlanan habere göre bu yenilikler şöyle:
1-Ekmek çeşitleri, diğer ekmek çeşitleri ve ekşi hamur ekmekleri hariç olmak üzere ekmekte kül içeriği düşük olan un  kullanımı yasaklanmıştır. Kül(tuz hariç kuru madde oranı) ve kepek oranı yüksek olan unların kullanımı zorunlu hale getirilmiştir.
2-Ekmeklerdeki tuz hariç kuru maddede kül miktarı en az yüzde 0,65 olacaktır.
3-Ekmekteki tuz miktarı kuru maddede en çok yüzde 1,5 olacaktır.
4-Ekmek satılan her yerde tam buğday ekmeği ve/veya tam buğday unlu ekmek ve/veya kepekli ekmek bulundurulması zorunlu olacaktır.
5-Ekmek, kepekli ekmek, tam buğday ekmeği ve ekşi hamur ekmekleri ambalajsız olarak satışa arz edilebilecektir. Bu ekmeklerin dışındaki ekmek çeşitleri ve diğer ekmek çeşitlerinin piyasaya arzında üretim yerleri de dahil olmak üzere ambalaj zorunluluğu getirilmiştir.
6-Ambalajsız olarak piyasaya arz edilecek olan emeklere ilişkin üretim, dağıtım, depolama ve satış aşamalarının tümünü içeren hijyen koşulları belirtilmiştir. Bu yeni hijyen koşulları ile birlikte;
Ekmek ile temas eden bütün malzeme, alet ve ekipman gıda ile temasa uygun, yeterli temizlik ve dezenfeksiyona izin veren madde ve malzemeden yapılacak, bulaşma riskini engelleyecek biçimde üretilecek, kullanıma hazır, bakımlı ve iyi şartlarda tutulacaktır.
Ekmek kasaları açıkta bırakılmayacak, zemin ve dış ortamla teması engellenecek, palet üzerinde olacak şekilde temiz bir ortama konulacaktır. Ayrıca ekmekler ekmek kasalarına ekmek kasaları da araçlara bulaşma riskini engelleyecek şekilde yerleştirilecek ve taşınacaktır.
Ekmekler sadece bu amaç için kullanılan araçlarda taşınacaktır.
Ekmekler satıcı tarafından tüketiciye arz edilecek, tüketici ekmeğe dokunamayacaktır.
Satış sırasında ekmekler Türk Gıda Kodeksi’ne uygun kağıt veya plastik esaslı bir ambalaj malzemesine konularak veya sarılarak tüketiciye arz edilecektir.
Ekmek sadece bu Tebliğ kapsamında belirtilen hijyen koşullarını sağlayan yerlerde piyasaya arz edilecektir. Pazar, manav, kasap gibi yerlerde piyasaya arz edilemeyecektir.
Ekmeklerin taşınması ve satışı sırasında çalışan tüm personelin, kişisel temizliğini sürdürmeye azami itina göstermesi, uygun ve temiz kıyafet giymesi ve koruyucu eldiven kullanması zorunlu olacaktır.
Ekmeklerin satışa sunulduğu dolaplar veya tezgâhlar açıkta bırakılmayacak şekilde kapalı bir ortama konulacaktır. 
Ekmek üretiminde, dağıtımında ve satışında çalışan tüm personelin hijyen eğitimi almasına ilişkin zorunluluk getirilmiştir. Bu kapsamda Bakanlığımız ile Türkiye Fırıncılar Federasyonu arasında 25.01.2012 tarihinde yapılan protokol çerçevesinde hijyen eğitimleri devam etmektedir. Bu güne kadar 34 ilde yaklaşık 4500 kişiye eğitim verilmiştir.“
Sağlıklı ve temiz ekmek için yukarıda yazılanların tamamının yerine getirilmesi şart. Bu kuralları yazmak, yasal hale getirmek elbette çok önemli. Ama daha önemlisi bunların uygulanmasıdır.
Bakanlık bunların ne kadarını uygulayabiliyor?
Öğrenmek için çok uzağa gitmeye gerek yok. En yakınınızdaki fırına, oradan ekmek satılan bir market veya bakkala oradan da bir semt pazarına uğrarsanız bu kuralların ne kadar uygulandığını gözlerinizle görebilirsiniz. Gördükleriniz inandırıcı geliyorsa siz de haykırabilirsiniz: “Yaşasın ekmekte tuz devrimi!”.

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

Gıda: İlişkili Diğer Makaleler

En Son Yayınlanan Makaleler