Hayali inekler…

Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Hayali inekler…

09 Mayıs 2012

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Köşe Yazısı

Güncelleme: May 9, 2012

Okul sütü ile ilgili yeni bir yazıyı tamamlarken Balıkesir’den operasyon haberi geldi. Yazı altüst oldu. Balıkesir İl Jandarma Komutanlığı’nın yaptığı operasyonla 44’ü kamu görevlisi 85 kişi gözaltına alındı. İddiaya göre, ineklere takılan sahte kulak küpesi ile devlet 1 milyar liranın üzerinde zarara uğratılmış. İddia doğruysa, 200 bin civarında inek devletin kayıt sisteminde hayali olarak kayıtlı görünüyor. Birileri bu hayali inekler üzerinden devletten destek alıyor. Bankadan faizsiz kredi çekiyor. Hayvanlar alınıp satılıyor. Bakanlıkta bu ineklerin yaşadığını,süt verdiğini sanıyor.
Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın TÜRKVET -Veteriner Bilgi Sistemi’ndeki kayıtların sağlıklı olmadığı, kesilen hayvanların kayıttan düşülmediği bu nedenle hayvan varlığının olduğundan yüksek göründüğü uzun süreden beri konuşuluyordu. Bizde bu sütunda bakanlığın yaptığı hayvan sayımlarının yanlış olduğunu defalarca yazdık.
Bakanlık kulak küpelerine bakarak hayvan varlığını tespit ediyor. Oysa, kesilen bir çok hayvan sistemden düşülmediği için o hayvanlar varmış gibi görünüyor. Bakanlık yeterli denetim yapmadığı için kesilmiş, ölmüş inekler sistemde yaşıyor görünüyor. Bu nedenle bakanlığın hayvan sayımlarında sağlıklı veri elde edilemiyor. Daha önce yazmıştık. Hatırlatalım. Bakanlık hayvan ithalatının yoğun olarak tartışıldığı 2009 yılı sonunda hayvan sayımı yapmış ve 1 milyon 717 bin besi hayvanı olduğunu açıklamıştı. Sadece 45 gün sonra 15 Şubat 2010’da hayvanlar ikinci kez sayıldı. Bu kez hayvan sayısı 2 milyon 90 bin olarak belirlendi. İki ay sonra Nisan 2010’da bir sayım daha yapıldı ve hayvan varlığı her sayımda biraz daha artırılarak 2 milyon 200 bin baş olarak açıklanmıştı. Bu sayımlardan sonra Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, “Sayım yaptık yeterli sayıda hayvanımız var, ithalata gerek yok” diye açıklama yaptı. Sadece bir hafta sonra ithalat çalışmaları başladı.
Aslında hep aynı sorun yaşanıyor. Dünyanın en iyi sistemleri kurulsa da yeterli denetim yapılmadığı için sistem yürümüyor. Birileri sistemin açıklarını bulup oradan devleti dolandırıyor. Türkiye’nin en önemli hayvancılık merkezi konumundaki Balıkesir’in yanı sıra Aydın, Isparta, Niğde, Gaziantep, Afyon ve Bursa’yı kapsayan operasyon hayvan kayıt sisteminin iyi çalışmadığı bakanlığın sistemi denetlemediğini gösteriyor.
İddiaya göre, hayali kulak küpeleri ile sisteme kaydedilen inekler üzerinden devletten alınan destek ve kredi tutarının 1 milyar liranın üzerinde. Bu iddialar doğru ise, Türkiye’nin bir yılda hayvancılığa verdiği destek kadar bir parayı da hayali inekler için ödemiş. Yapılan operasyon sonucunda bize ulaşan bilgiler henüz çok ham. Konunun boyutlarını öğrendikçe paylaşırız. Ancak, hayvan kayıt sisteminin sağlıklı olmadığı, bakanlığın verdiği hayvan sayılarının güvenilir olmadığı bir kez daha görüldü.
Oysa, hayvan kayıt sistemi, bakanlığın uygulamaya koyduğu TARGEL Projesi kapsamında köylerde görevlendirilen ziraat mühendisleri ve veteriner hekimler aracılığıyla rahatlıkla tutulabilir. Kontrol edilebilir. Fakat, o projede de ciddi sorunlar var. Şimdi tekrar o konuya girmek istemiyoruz. Ama, bakanlık kolaylıkla kontrol edebileceği bir sistemi çalıştıramıyor. Ortaya heba edilen kaynaklar ve bir dizi sorun çıkıyor.
Bu konudaki gelişmeleri paylaşmayı sürdüreceğiz.
******
Süt temiz,sorun çocuklarda…
Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker açıkladı. Dağıtılan okul sütü temiz çıktı. Süt temiz olduğuna göre demek ki sorun çocuklardaymış.
Bakanlığın internet sayfasına da konulan açıklamaya göre, Sağlık Bakanlığı ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından oluşturulan iki ayrı bilim kurulu bir araya gelerek analizleri incelemiş ve sütün temiz olduğu kararını vermiş. Bilim Kurulu sütü aklamakla kalmamış uzun uzun UHT-uzun ömürlü sütün yararlarını anlatmış. Çok doğal. Çünkü bilim kurulu üyeleri arasında okul sütü ihalesini alan firmalara danışmanlık yapan bilim kurulu üyeleri var.
Süt temiz olduğuna göre sorun çocuklarda. Ailelerinin çocuklarını analiz etmelerinde yarar var.
Herkese afiyet olsun!

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

Gıda,Hayvancılık: İlişkili Diğer Makaleler

En Son Yayınlanan Makaleler