İnsansız traktör geliyor…

Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

İnsansız traktör geliyor…

25 Nisan 2012

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Köşe Yazısı

Güncelleme: Nis 25, 2012

Tarım makineleri sektöründe dünyanın önde gelen şirketlerinden John Deere 175. yılını kutluyor. Demirci ustası John Deere’in kendinden temizlemeli pulluğu icat ederek 1837 yılında piyasaya sunması ile faaliyete başlayan ve 1868 yılında Deere & Company adıyla şirketleşen John Deere, kendi kendine çalışan insansız traktör üretmek için prototip çalışmaları başlattı.
Ali Ekber YILDIRIM
IOWA/CHİCAGO-
Dünyanın en büyük tarım makineleri üreticilerinden John Deere,
175. yılını kutluyor. Demirci ustası John Deere’ in 1837 yılında piyasaya sürdüğü kendinden temizlemeli pulluk ile faaliyete başlayan ve sonradan Deere& Company adını alan 175. yıllık şirket, kendi kendine çalışan insansız traktör üretmeye hazırlanıyor.
Dünyanın önemli markalarından birisi olan John Deere’in üreticisi Deere &Company, tarım sektörüne yönelik çalışmalarını ve üretim tesislerini Avrupa’nın değişik ülkelerinden 50’yi aşkın tarım gazetecisine tanıttı. Iowa, Grand Detour, Moline, Des Moines, Waterloo, Evansville’de bulunan traktör, biçerdöver, pamuk toplama ve tarım ilaçları ve diğer ekipmanların üretildiği tesislerde gazetecilere bilgi veren Deere &Company yöneticileri, 2010 yılında 35 milyar dolar olan şirket cirosunu, 2018’de 50 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini açıkladılar. Araştırma geliştirme yatırımlarına çok büyük kaynak ayırdıklarını ve tarımda teknolojinin daha yoğun kullanılacağını belirten şirket yöneticileri, traktör, biçerdöver ve pamuk toplama, ilaç makineleri üretmenin tek başına yeterli olmadığını, önemli olanın bu makinelerin üzerindeki teknoloji olduğunu söylediler. Bu amaçla, geleceğin teknolojisi olan kendi kendine çalışan insansız tarım makineleri için prototip çalışması yaptıklarını belirten yöneticiler, yakın gelecekte bu tür makinelerin kullanılmaya başlanacağını dile getirdiler.
Ar-Ge’ye 1.3 milyar dolar
Deere & Company İleri Teknolojilerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Dr. Klaus Hoehn, John Deere’in dünyada 5 teknoloji merkezi olduğunu belirterek, şu bilgileri verdi: “Şirket olarak 2011 yılında araştırma ve geliştirmeye 1.3 milyar dolar ayırdık. Sabit sermaye yatırımlarımız ise 1 milyar dolar oldu. Son 10 yılda bu teknoloji merkezlerimizden 150 yeni tarım makinesi geliştirilerek piyasaya sunuldu. John Deere’in 35 milyar doları bulan cirosunun yüzde 50’si tarım makinelerinden, yüzde 22’si iş ve orman araçlarından, yüzde 18’i golf amaçlı makine ve araçlardan, yüzde 10’u finansmandan sağlanıyor. Grubun 2011 yılı net karı ise 2.8 milyar dolar.”
“Ayaklarımız yerde, gözümüz ufuklarda” sloganı ile sadece ürüne değil, üretim teknolojisi ve teknolojideki en önemli yenilik olarak verimlilik artışına yönelik çözümler ürettiklerini anlatan Hoehn, tarım makinelerinin otomasyonu ve uydu sistemleri aracılığı ile makinelerin birbiriyle iletişim içerisinde çalışmalarını sağlayan sistemler geliştirdiklerini söyledi. Makinelerin üzerine kurulan teknolojilerle hem makinenin verimli çalışması, hem de zamandan ve yakıttan tasarruf sağlayan önemli teknolojiler geliştirdiklerini anlatan Hoehn: “Tarım alanları artmıyor aksine küçülüyor. Bu nedenle teknoloji yatırımlarında büyük bir rekabet var. Herkes daha az maliyetle daha yüksek verimli üretim yapmayı hedefliyor. Yapılan yatırımlar da buna yönelik oluyor. Ayrıca, elektrikle çalışan ekipmanlar üzerinde çalışmalar yapılıyor. Elektrikle çalışan iş makineleri, çayır biçme makineleri ve elektrikle çalışan traktör konusunda da çalışmalar sürüyor. Geleceğin teknolojisi kendi kendine çalışan insansız traktör ve tarım makineleri olacak. Biz de bu konuda prototip üzerinde çalışıyoruz. İnsana bağlı kalmak yerine tarım makinelerinin birbiriyle bağlantı içerisinde olması, uydu ve GPS gibi hassas tarım teknolojilerinden yararlanmak her geçen gün daha da yaygınlaşıyor” diye konuştu.
Büyük traktörlere talep artıyor
Deere & Company Dünya Tarım ve Çim Makineleri Bölümü Başkanı David Everitt, şirketin tüm dünyada kullanılan büyük zirai traktörlerin üretimini yaptığı Iowa Waterloo’ daki tesislerinde üretim kapasitesini artırmak için 70 milyon dolar yatırım yapılacağını söyledi. Büyük traktörlere yönelik yoğun bir talep olduğunu, bu ek yatırımla Waterloo fabrikasında üretim esnekliğini ve üretim hızını artıracaklarını vurgulayan David Everitt sözlerine şöyle devam etti; “John Deere, uzun yıllardır büyük tarım makineleri pazarında yoğun talep görüyor. Müşterilerimizin dünyanın artan gıda talebini karşılamasına yardımcı olacak büyük John Deere traktörlerine yönelik gelecekteki taleplere yanıt verilebilmesi için tesislerimize doğru zamanda yatırım yapıldığını düşünüyoruz. Toplam 70 milyon dolar tutarındaki yatırım yüzde 10’un üzerinde bir kapasite artışı sağlayacak. İyileştirme yatırımları tamamlandığında, 2002 yılından bu yana Waterloo tesislerinde yapılan iyileştirmeler sayesinde büyük traktör üretim kapasitesinde yüzde 50’den fazla artış sağlanmış olacak.”
“John Deere Waterloo Fabrikası şirketin küresel üretim stratejisinin önemli bir parçasıdır” diyen Everitt şöyle devam etti, “Waterloo yalnızca bir bütün halinde büyük traktör üretmiyor, tesislerde aynı zamanda diğer fabrikalarda imal edilen John Deere makinelerinde kullanılan parçalar da üretiliyor.”
7 ülkede traktör üretiyor
John Deere Başkan Yardımcısı Jean Gilles 2018’e kadar pazar paylarını ikiye katlamayı, 35 milyar dolarlık ciroyu da 50 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. 7 ülkede traktör ürettiklerini 140 ülkede satış pazarlama ve servis ağına sahip olduklarını anlatan Gilles, toplamda 18 ülkede 64 fabrikalarının üretim yaptığını ve 60 binin üzerinde çalışana sahip olduklarını vurguladı.
Geleneksel iş modelinin artık kalmadığını global yeni trendler, teknolojik gelişmelerin ön plana
çıktığını hatırlatan Gilles: “Teknolojiye yatırım yapmadan var olamazsınız. Gelişen sadece teknoloji değil. İnsanların beslenme alışkanlıkları da değişti. Dünyadaki beslenme ve hayat standartlarındaki değişime bağlı olarak gelecek 10 yılda gıda ihtiyacı her yıl yüzde 3-4 oranında artış gösterecek. Tarımsal üretimin gelecek 50 yılda yüzde 50 artırılması gerekecek. 2010 yılında dünya nüfusunun yüzde 50’si kentlerde yaşarken 2050’de bu oran yüzde 70 olacak. Dolayısıyla insanların gıda ihtiyacı artarak büyüyecek. Ama tarım alanlarında artış beklenmiyor. Aynı alandan daha yüksek verim elde edilmesi için teknolojinin yoğun olarak kullanılması gerekiyor. Bizde yatırımlarımızı buna göre yönlendiriyoruz.”
John Deere’in, dürüstlük, kalite, bağlılık ve yenilik olmak üzere 4 ana değeri olduğunu hatırlatan Gilles, şirket stratejisinin de bu 4 temele dayalı olarak geliştirildiğini söyledi. 2011’in en güvenilir 50 markası arasında yer aldıklarını hatırlatan Gilles, John Deere’in toprakla ilişkisi olan herkesle 175 yıllık bir bağlılığı olduğunu sözlerine ekledi.
Dünyada 5 fabrikada biçerdöver üretiyor
John Dere, Amerika’daki Moline kentindeki fabrikasında 100 yıldan beri biçerdöver üretiyor. Bu fabrikanın yanı sıra Almanya,Çin,Hindistan ve Brezilya’daki fabrikalarında da biçerdöver üretiyor. Sipariş üzerine üretim yapılan ve 5 farklı model üretilen fabrikada 10 ile 45 gün arasında teslimat yapılıyor. Önce atlarla çekilen biçerdöverlerin üretildiği fabrikada 1927’de traktörle çekilen ve iki serili biçerdöverlerden sonra bugün günlük 1000 dönüm biçen biçerdöverler üretiliyor. Fabrika yöneticileri, dünya biçerdöver makineleri üretiminin yüzde 50’sinin John Deere tarafından yapıldığını belirterek, üretimin yüzde 60’ı Amerika pazarına geri kalan yüzde 40’nın diğer ülkelere satıldığını söyledi.

John Deere’in 3 önemli fabrikası:

Hasat Makinesi Fabrikası:
Moline, Illinois’teki fabrika 1913 yılından beri faaliyet gösteriyor. Hasat ve harman makinesi bölümleri 1927 yılında ilk biçerdöver üretimi için birleştirildi.2. Dünya Savaşı’nda birçok kadın işçinin çalıştığı fabrikada uçak kanatları üretildi. Savaştan sonra tekrar, tarım makineleri üretimine başladı ve ilk kendinden tahrikli biçerdöver 1947 yılında üretildi. Maksimum üretim kapasitesinde, fabrika ve Küresel ürün Geliştirme Merkezi’nde 2100 kişi çalışıyor. Seri veya yalın imalat ilkelerinin uygulandığı fabrikada üretilen hasat makineleri, Kanada, Avustralya, Rusya, Kazakistan, Almanya, Fransa, Brezilya,Türkiye ve Güney Afrika dahil 35 ülkeye gönderiliyor.

Des Moines Fabrikası:
Askeri mühimmat ve malzeme üreten ve 2.Dünya Savaşı’ndan sonra, ABD hükümeti tarafından satışa çıkarılan Iowa’nın Des Moines kentine 10 mil uzaklıktaki fabrika, 1947 yılında Deere &Company tarafından satın alındı. Yaklaşık 1400 kişinin çalıştığı fabrikada pamuk hasat makineleri, ilaçlama makineleri ve tarımda kullanılan diğer araçlar üretiliyor. Fabrikada 4 model üretiliyor ve 40 ülkeye ihraç ediliyor. Pamuk toplama makinelerinde Amerika pazarının yüzde 95’ine sahip Bu fabrikada üretilen pamuk toplama makineleri Çin, Hindistan,Türkiye, ve Türk Cumhuriyetleri’ne gönderiliyor.

Waterloo Fabrikası:
Dünyanın en büyük traktör fabrikası olarak bilinen Iowa’nın Waterloo kentindeki fabrika,1918 yılında o dönemin çok tutulan Waterloo Boy traktörlerinin üreticisi Waterloo Gasoline Engine Company şirketinden satın alındı. Deere & Company, John Deere D Model traktörün piyasaya sürüldüğü 1923 yılına kadar, ürettiği traktörleri Waterloo Boy markası ile sattı. 1923’ten sonra John Deere D Modeli ile yoluna devam etti. John Deere’in büyük traktör modellerinin çoğu halen Iowa, Waterloo’daki bu fabrikada üretiliyor. Bu fabrikada üretilen 7 R serisi 2011 yılında dünyada yılın traktörü seçildi.
Waterloo’da birçok bölümden oluşan fabrika ve diğer tesislerde yaklaşık 6 bin kişi çalışıyor. Toplam 987 hektar arazi üzerinde kurulan ve 250 bin 838 metrekare kapalı alana sahip tesislerde Ürün Mühendisliği Merkezi’nde uzman mühendislik ekipleri traktör, şanzıman ve tahrik dingilleri için bilgisayar destekli planlar hazırlıyor. Dökümhane tesislerinde, motor blokları, şanzıman kutuları ve hareket aksamını oluşturan parçalar ergimiş metalden döküm yoluyla üretiliyor. Tesisin kalbi konumundaki motor fabrikasında, bitmemiş motor blokları, silindir kapakları ve krank milleri hassas şekilde işlendikten sonra bir araya getirilerek John Deere dizel motorlarının yanı sıra diğer üreticilere ait güç sistemleri üretiliyor. Güç Aktarma Organları Fabrikasında ise, John Deere traktörlerinde kullanılan dingil, şanzıman, bağlantı düzenekleri ve diğer parçalar imal ediliyor.Fabrika bünyesindeki Yedek Parça Bölümü’nde ise 80 yılı aşkın süreden beri Waterloo’da üretilen traktörler için parça servis hizmetleri sağlıyor. Traktör Montaj Tesisi’nde ise, tekerlekli ve paletli traktörler dahil olmak üzere, motor kapasitesi 170 ile 560 beygir gücü arasında değişen traktörlerin montajı yapılıyor.Waterloo’da üretilen traktörler her yıl 130’dan fazla ülkeye gönderiliyor.

John Deere’nin 175 yıllık serüveni:
1837 – Şirketin kurucusu John Dere, Illinois, Grand Detour’da bulunan demirci atölyesinde parlatılmış çelikten bir pulluk üretti. Bu alet başarı sağlayan ilk kendinden temizlemeli pulluk oldu. Pulluğun sağladığı başarı Deere’nin bir demirci ustasından bir üreticiye dönüşmesini sağladı. Dere, 1839’da 10, 1841’de 75 ve 1842’de 100 adet pulluk üretti.

1848 – Daha iyi su gücü ve ulaşım olanaklarından yararlanmak için büyüyen pulluk işletmesi Illinois, Moline şehrine taşındı. Bir yıl sonra, 1849’da, yaklaşık 16 çalışandan oluşan işgücü 2 bin 136 pulluk üretti.

1852 – John Deere iş ortaklarının bütün hisselerini satın aldı. Şirket bunu izleyen 16 yıl boyunca John Deere, John Deere & Company, Deere & Company, ve Moline Pulluk Fabrikası gibi çeşitli isimler ile anıldı.

1858 – Şirketin günlük yönetimi John Deere’nin 21 yaşındaki oğlu Charles Deere’ye geçti. John Deere başkanlık görevini yürütmeye devam etti. Charles, Chicago’daki bir ticaret okulundan mezun olduktan sonra 16 yaşında şirkette çalışmaya başladı. Bunu izleyen 49 yıl boyunca şirketi yönetti.

1868 – İşletme 31 yıl bir ortaklık veya tek kişi işletmesi olarak faaliyet gösterdikten sonra, Deere & Company adıyla şirkete dönüştü.

1876 – “Sıçrayan geyik” ticari markası ilk kez tescil edildi.

1890 – Şirketin kurucusu John Deere, 82 yaşında Moline şehrinde vefat etti.

1907 – Charles Deere öldü ve damadı William Butterworth CEO görevine getirildi. Bunun yanında, şirket hizmet süresi 20 yıl veya daha fazla olan ve yaşı 65 veya üzerinde olan çalışanlar için prim katkısız (işverence ödenen) bir emeklilik planını hayata geçirdi.

1918 – Deere, Yönetim Kurulu’nda yaşanan yalnızca atla çekilen pulluklara odaklanma ya da benzinli traktör üretimine yatırım yapma konusundaki tartışmalardan sonra, traktör sektörüne girmek için Waterloo Boy traktörlerinin üretildiği fabrikayı satın aldı. Traktör çok geçmeden şirketin ana ürünü haline geldi.

1928 – William Butterworth ABD Ticaret Odası başkanı olarak seçildi ve Charles Deere Wiman şirketin yönetimini devraldı.

1933 – Faaliyetler neredeyse durma noktasına geldi. Satış tutarları 8.7 milyon dolara geriledi. Şirket para kaybetmesine rağmen çiftçilerin John Deere’ye bağlılığını önemli ölçüde güçlendiren bir girişim olan çiftçi borçlarını üstlenme politikasını gerektiği sürece devam ettirme kararı aldı.
1938 – Endüstriyel tasarımcı Henry Dreyfuss, Deere mühendisleri ile birlikte çalışarak, göz alıcı tasarımın John Deere ürünlerinin ayırıcı özelliği olan geleneksel faydacı değerler ile bir arada bulunabileceği yenilikçi konsepti başlatan A ve B model traktörleri modernize etti.

1949 – Deere’nin ilk dizel yakıtlı aracı olan R Modeli Traktörün üretimine başlandı.

1955 – William A. Hewitt başkan seçildi ve daha sonra, kayınpederi Charles Deere Wiman’ın ölümünden sonra CEO görevine getirildi. Bunu izleyen 27 yıl boyunca şirketi yönetti ve Deere ailesinde bu görevi üstlenen son kişi oldu.

1956 – Şirket Meksika’da bir küçük traktör montaj fabrikası kurarak ve bir Alman traktör ve hasat makinesi üreticisinin çoğunluk hisselerini satın alarak dünya çapında faaliyet göstermeye başladı.

1958 – John Deere Credit Company John Deere makinelerinin satın alınmasını finanse etmek amacıyla faaliyete başladı.

1964 – Moline şehrinde Deere & Company Yönetim Merkezi Açıldı

1963 – John Deere International Harvester şirketini geride bırakarak dünyanın en büyük zirai ve endüstriyel traktör ve makine üreticisi durumuna geldi. Ayrıca, Deere tüketici piyasasına da yatırım yaptı.

1971 – John Deere Horicon Fabrikasında üretilen yeni kar aracı için tanınmış reklam sloganı “Hiçbir şey bir Geyik Gibi Koşamaz” kullanıldı. Bu slogan 1984 yılında satılan kar aracı serisinden daha uzun ömürlü oldu.

1979 – Personel sayısı tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşarak 65 bin 392’ye çıktı. Satış tutarı 5 milyar doların üzerine çıktı ve 310 milyon dolar kar sağlandı, her iki rakam da rekor seviyedeydi.

1982 – Robert A. Hanson emekliye ayrılan Başkan William A. Hewitt’tan görevi devraldı ve şirketin kurucusu John Deere ile herhangi bir aile bağı olmayan ilk şirket başkanı oldu.

1986 – Tarım ekonomisinin on yıldır içinde bulunduğu ciddi ekonomik gerileme dönemi şirketi önemli ölçüde etkiledi. Personel sayısı yıl sonunda, 1979’da en yüksek seviyesi olan 65 bin 392’den yüzde 43 oranında azalarak toplamda 37 bin 481’e düştü.

1988 – Tarım ekonomisi tarım alanında faaliyet gösteren birçok şirketin iflas ettiği altı yıllık durgunluk döneminden sonra yeniden toparlandı. Deere & Company satış tutarları 1987 yılına göre yüzde 30 artış gösterdi.

1990 – 1987 yılından beri genel müdür ve 1989 yılından itibaren CEO olarak görev yapan Hans W. Becherer Robert Hanson’un emekliye ayrılmasının ardından başkan seçildi.

1991 – ABD ve Kanada’da bulunan çim ve zemin bakım makineleri üreten işletmeler ayrı bir bölüm haline geldi. Şirket ayrıca Avrupalı çim biçme makinesi üreticisi SABO’yu satın aldı.

1993 – Yeni traktör modelleri John Deere’nin Kuzey Amerika ve Avrupa’da tarım makineleri satışları içerisindeki pazar payında artış sağladı. Deere Almanya’da traktör satışlarında lider konumuna geldi.

1997 – Şirket bir Çinli biçerdöver üreticisi şirkete hissedar oldu. Makine sergileri ve interaktif tanıtımların yer aldığı John Deere Pavyonu Moline şehir merkezinde açıldı.

1998 – Deere şeker kamışı hasat makineleri üreten Cameco Industries şirketini satın aldı.

2000 – CEO ve Başkan Hans Becherer emekliye ayrıldı ve Robert W. Lane CEO olarak atandı ve başkan seçildi. Deere dünyanın önde gelen ormancılık makineleri üreticisi Timberjack şirketini satın aldı. Hindistan’da, Pune şehri yakınlarında yeni bir traktör fabrikası açıldı. Deere’ye Lüksemburg’ta bankacılık lisansı verildi ve John Deere Credit Avrupa genelinde makine satışlarını finanse etme gücüne kavuştu.

2002 – Business Ethics dergisi John Deere’yi En İyi 100 Kurumsal Vatandaş arasında saydı.

2005 – Deere & Company Rusya’nın Orenburg şehrinde bir tohum ekme makineleri montaj fabrikasını faaliyete soktu ve Rusya’da bir bayii ağı oluşturdu.

2006 – Küresel piyasada artan etkinliğin sonucunda 1.69 milyar USD ile rekor seviyede kar sağlandı. Başkan ve CEO Robert W. Lane Industry Week dergisi tarafından “Yılın CEO’su” olarak seçildi. Çin’in Tianjin şehrinde yeni bir şanzıman fabrikası, John Deere Tianjin Tesisleri faaliyete girdi.

2007 – Çin’in Ningbo şehrinde bir traktör üretim tesisi satın alındı. John Deere yine Dünyanın En Etik 100 Şirketi arasına girdi.

2008 – Deere & Company Çin ve Hindistan’da inşaat makineleri üreticisi şirketler ile ortak girişimler kurdu. Dere, Rusya’da bir dağıtım, yedek parça ve eğitim merkezi, Almanya’da bir Avrupa Teknoloji ve Yenilik Merkezi ve Ukrayna’nın Kiev şehrinde bir pazarlama ofisi kurma planlarını açıkladı. Şirketin sulama ürünleri imal eden TSystems International ve Plastro Irrigation Systems firmalarını satın almasıyla John Deere Su bölümü büyütüldü.

2009 – Robert W. Lane emekliye ayrılmak istediğini açıkladı. Samuel R. Allen 2010 yılında John Deere’nin dokuzuncu baş icra sorumlusu olarak atandı ve Yönetim Kurulu Başkanı seçildi.

2010 – Şirket Rusya’nın Domodedovo şehrinde bir montaj fabrikası, Almanya’da bir teknoloji ve yenilik merkezi açtı ve Çin’deki araştırma ve geliştirme merkezini genişletti.

2011 – Şirket geride kalan yedi yıl içindeki dokuzuncu temettü artışını açıkladı. Deere Fortune dergisi tarafından dünyada en çok beğenilen 50 şirket arasında sayıldı ve önde gelen bir marka danışmanlığı firması tarafından dünyanın en iyi 100 markasından biri olarak gösterildi. Şirket Çin’de bulunan motor, yükleyici ve tarım makineleri ve Hindistan’da bulunan traktör ve biçerdöver fabrikalarında üretime başladı.

2012 – Deere 2011 mali yılında 2.8 milyar dolar tutarında rekor net kar açıkladı. Bunun yanında, Deere şirketin 175. yıldönümü etkinliklerinin tanıtımına başladı.

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

Tarım: İlişkili Diğer Makaleler

En Son Yayınlanan Makaleler