2012 desteklerinin analizi…

Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

2012 desteklerinin analizi…

05 Nisan 2012

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Köşe Yazısı

Güncelleme: Nis 5, 2012

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı geçen yıla göre yaklaşık 2 ay gecikmeyle 2012 tarım desteklerini açıkladı. Geçen yıl tarım destekleri şubat ayı başında bakanlar kurulunda imzaya açılmış ve 24 Şubat tarihli resmi Gazete’de yayınlanmıştı. Bu yıl destekler, Bakanlığın internet sayfasında dün yayınlandı. Edindiğimiz bilgilere göre açıklanan bu destekler bakanlar kurulunda henüz onaylanmış değil. Onaylandıktan sonra Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girecek.
20012 desteklerinin ayrıntıları şöyle:
1-Bu yıl tarıma toplamda 7.6 milyar lira destek verilecek. Bu miktar geçen yıl 6 milyar 990 milyon liraydı. Geçen yıla göre çiftçilere 610 milyon lira daha fazla destek ödenecek.
2-Uzun yıllardan beri alan bazlı olarak ödenen tütüne alternatif ürün desteği bu yıl ödenmeyecek. Yine 3 yıldan beri uygulanan alan bazlı fındık desteklemesi de sona erdi. Bu yıl tütüne alternatif ürün ekenler ve fındık üreticileri destek alamayacak.
3- Hayvancılık destekleri kapsamında yem bitkileri desteğinde hiçbir artış yapılmadı.Hayvancılık yapanların en önemli sorunu yem fiyatındaki artış. Bu artışa karşı desteklerin artırılması bekleniyordu. Fakat, yem bitkileri desteğinde artış yok. Hayvan başına yapılan ödemede ise, üreticilerin büyük bölümünün yararlandığı sığır desteğinde artış yapılmazken, çok az sayıda üreticiyi ilgilendiren manda başına destekte 50 liralık artış var. Daha açık anlatımla yaklaşık 12 milyon sığırda geçen yıla göre hayvan başı destekte artış yok. Fakat, 80 binin üzerindeki mandaya manda başına 50 liralık artış yapılıyor. Koyun ve keçide ise hayvan başına 3 liralık artış yapıldı. Geçen yıl 15 lira olan koyun ve keçi başına destek ödemesi 18 liraya çıkarılıyor.
4- Manda ve küçükbaş hayvan sütüne litre başına 15 kuruşluk prim desteği açıklanırken, inek sütünün primi açıklanmadı. Bakanlık bunu daha sonra açıklayacak.
5-Hayvancılıkta önemli gelişme ise besi hayvancılığının destekleme kapsamına alınması. Hazineden sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın karşı çıktığı iddia edilen besi hayvanı desteği iki kalemde uygulanacak. Büyükbaş besicilikte hayvan başına 300 lira ödeme yapılacak. Bu ödeme geçen yıl 6 ay süre ile uygulanmış sonra kaldırılmıştı. Besicilikte ikinci bir destek ise etçi ırk yetiştirenlere hayvan başına 350 lira destek verilecek. Uygulamada sorunlar olmaz ve bu iki destek zamanında verilirse et ithalatının önlenmesi bakımından bu önemli bir destek olarak görülüyor.
6-Tarım desteklerinin en önemli kalemi olarak adlandırılan fark ödemeleri (prim) desteğinde de ciddi hiçbir artış yapılmadı. Soya, kanola, dane mısır, aspir, zeytinyağı, buğday, çeltik, kuru fasulye, nohut, mercimek ve çay destekleme primlerinde geçen yıla göre hiçbir artış yapılmadı.Yağlık ayçiçeği, arpa,yulaf,çavdar,tritikale destekleme primi sadece 1 kuruş artırılırken pamuk priminde ise 4 kuruşluk artış yapıldı. En az 1 liralık prim bekleyen zeytinyağı üreticileri ile 60 kuruş bekleyen pamuk üreticileri hayal kırıklığı yaşıyor.
7-Toprak analizi desteği geçen yıl olduğu gibi dekar başına 2.5 lira olarak açıklanırken gübre ve mazot desteğinde üretim alanına göre 20 ile 40 kuruş arasında artışlar yapıldı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın açıkladığı destekler geçmiş yıllarda olduğu gibi bir amaca yönelik değil, bütçe için ayrılan paranın dağıtımı şeklinde paylaştırılmış. Bu desteklerle ve bu anlayışla desteklerin üretimi yönlendirici bir etki yaratması beklenmemeli. Amacı olmayan ve sadece tarıma ayrılan bütçeyi dağıtmayı hedefleyen destekler ne kadar artırılırsa artırılsın kimseyi memnun etmeyecektir.

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

Destekleme, Hibe ve Krediler: İlişkili Diğer Makaleler

En Son Yayınlanan Makaleler