Işın-Nezih Demirkent İzmir’de….

Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Işın-Nezih Demirkent İzmir’de….

07 Şubat 2012

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Köşe Yazısı

Güncelleme: Şub 7, 2012

İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi’nin merdivenlerini tırmanarak üst kata çıkıyoruz. Burası eski itfaiye binası. Rahmetli Ahmet Piriştina bu eski itfaiye binasından büyük bir eser yarattı. İzmir’in belleğinin tutulduğu kent arşivi ve müzesini kurdu. Ölümünden sonra da bu esere Piriştina’nın adı verildi.Gazetemiz DÜNYA’nın kurucusu ve mesleğimizin duayeni Nezih Demirkent ve Bizans Tarihi konusunda dünyanın sayılı bilim insanı, araştırmacı, yazar Prof. Dr. Işın Demirkent’in 6 bini aşkın eseri Demirkent ailesi tarafından yakın zamanda bu müzeye bağışlandı.
Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi’nin ikinci katındaki Araştırma Salonu’nun kapısından girerken sol tarafta “Ahmet Piriştina Kitaplığı” sağda ise, çok değerli bir araştırmacı, “Orhan Koloğlu Kitaplığı” var. Salonun ortasında 50’den fazla bilgisayar ve başında genç araştırmacılar yoğun bir çalışma içindeler. Sahnenin tam karşısında ise “Işın – Nezih Demirkent Kitaplığı” var.
Ahmet Piriştina Kent Arşivi Müzesi Müdürü Oktay Gökdemir, Demirkent ailesinin bağışladığı 6 bini aşkın eserin eşsiz bir kaynak olduğunu ve İzmir’e çok büyük değer kattığını söylüyor.
Bağışlanan kitapların henüz çok küçük bölümü sergileniyor. Salonun yan taraflarına kurulacak yeni kitaplıklarda eserlerin tamamı sergilenecek. Salonda çalışan o genç araştırmacıların bilgi kaynağı olacak. Prof. Dr. Işın Demirkent ve Nezih Demirkent’in istediği gibi yıllarca biriktirdikleri eserleri, birikimleri genç araştırmacılara ışık olacak. Bu eserler bir çok esere kaynaklık edecek.
Bu bağışın bizler için ayrı bir önemi var. Prof. Dr. Işın Demirkent ve Nezih Demirkent’te artık çok sevdikleri İzmir’deler ve bir kez daha ölümsüzleştiler.
Kitapları heyecanla karıştırırken Işın Hanım’ın İzmir’e dair bir anısı gözlerimizin önünden akıp gidiyor. Işın Hanım, bir İzmir seyahatinde Alsancak’ a doğru giderken “Gazi İlkokulu’nun yanından geçelim, ilkokulumu görmek istiyorum” demişti. Gazi İlk Okulu’nun önüne geldiğimizde arabayı durdurdu. Uzun uzun baktı. İlkokula yeni başlamış çocuklar kadar sevinçliydi. O okulda başlayan eğitim serüveni O’nu dünyanın en önemli tarihçilerinden biri yapacaktı. Yıllar sonra başladığı yere, İzmir’e eserleri ile geri döndü. Hem de çok sevdiği Nezih Demirkent’le birlikte. Onlar şimdi bu salondaki eserleri ile İzmir’i ve tarihi aydınlatıyor.
Prof.Dr. Işın Demirkent ve Nezih Demirkent’i gelecek kuşaklara taşıyan ve onları ölümsüzleştiren bir başka çalışma ise www.isinnezihdemirkent.com adıyla yayına giren internet sitesi oldu. Işın-Nezih Demirkent’in yaşam öykülerinin yer aldığı sitede kişisel fotoğraf albümünden 600’ü aşkın fotoğraf var. Siyah beyaz ve renkli fotoğraflar sadece onları değil, bir dönemi yansıtıyor. Nezih Bey’in anlamlı sözleri ve katıldığı televizyon programlarının videoları var. Ayrıca, Prof. Dr. Işın Demirkent’in 12 ve Nezih Demirkent’in 4 kitabını siteden PDF formatında indirip okumak mümkün.
Daha önce Nezih Demirkent adına verilen basın ödülleri ile Prof.Dr.Işın Demirkent adına verilen tarih ödüllerinin de “Demirkent Ödülleri” adıyla daha kapsamlı ve kurumsallaşmasını sağlayan internet sitesinde ödüllere ilgili ayrıntılı bilgi yer alıyor.
Gazetemiz DÜNYA’nın kurucuları Nezih Demirkent, 11 Şubat 2001’de Prof. Dr. Işın Demirkent ise 3 Şubat 2006’da aramızdan ayrıldı. Eserleri ile İzmir’i, tarihi,geleceği ve DÜNYA’mızı aydınlatmayı sürdürüyorlar. Saygıyla anıyoruz.

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

Kategorilenmemiş: İlişkili Diğer Makaleler

En Son Yayınlanan Makaleler