TARYAT…

·

12 Temmuz 2011

·

Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

TARYAT…

12 Temmuz 2011

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Köşe Yazısı

Güncelleme: Tem 12, 2011

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı( yeni adıyla Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı) Strateji Geliştirme Başkanlığı 4 yıl önce çok önemli bir adım attı. Yatırımcıları bilgilendirmek ve girişimcileri tarıma çekmek amacıyla 18 Ocak 2007’de Tarımsal Yatırımcı Danışma Ofisi’ni kurdu. Kısa adı TARYAT. Fakat ondan sonrası gel de yan yat olmuş.
Önce o günleri hatırlayalım. Ofis’in kurulması kamuoyuna büyük bir hizmet olarak sunuldu. Yatırımcılar her türlü bilgiyi buradan alabilecekti. Yatırım kararı verirken veri tabanından, mevzuat bilgilerinden yararlanacaktı. Tarımla ilgili bilgileri günü gününe alacaklardı. Bunun için Ankara’ya gitmelerine de gerek yoktu. Bütün bilgiler bir “tık” la yatırımcının ekranında olacaktı. Bu amaçla yerli yatırımcılar için www.taryat.gov.tr adıyla web sayfası hizmete açıldı. Yabancı yatırımcılarda unutulmadı. Yurtdışında Türkiye tarımına ilgi duyan, yatırım yapmak isteyen girişimciler için www.agrinvestturkey.gov.tr sayfası açıldı. Ayrıca web sitesi üzerinde ‘Tarımsal Yatırımcı Veri Tabanı” oluşturuldu. Özetle, Türkiye’deki tarımla ilgili her türlü bilginin yer alacağı, yatırımcıların sorularına yanıt bulacağı internet ortamı sağlandı.
Tarımsal Yatırımcı Danışma Ofisi’nin misyonu ise şöyle anlatıldı. İnternet sayfasında da yer alıyor.
1-Tarımsal yatırımlara yönelik bakanlığımızca sağlanan gerek teşvik ve destekler, gerekse izin alma ve ruhsatlandırma gibi bürokratik işlemler konularında ulusal ve uluslararası yatırımcıları bilgilendirmek.
2-Tarıma dayalı sanayi yatırımlarında yatırımcıların ihtiyaç duyacağı her türlü tarımsal hammadde ihtiyacının sözleşmeli üretim gibi modellerle kaliteli ve sürdürülebilir bir şekilde temini için Bakanlığımızın ilgili birimleriyle koordinasyonu sağlamak.
3-Ülkemizdeki uluslararası yatırımları artırmak için Başbakanlık bünyesinde oluşturulan “Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı”na tarımsal yatırımlar konusunda destek vermek.
Ofisin vereceği hizmetlerde şöyle sıralanıyordu, bu da internet sayfasında var:
“Tarımsal yatırımlara yönelik bakanlığımızca sağlanan teşvik ve destekler hakkında ulusal ve uluslararası yatırımcıları bilgilendirmek, bu bilgilere kolayca erişebilmelerini sağlamak,
Tarımsal yatırımcıların yatırımlarını faaliyete geçirebilmeleri için almaları gerekli her türlü izin, ruhsat gibi bürokratik işlemler konusunda yatırımcıları bilgilendirmek ve rehberlik etmek,
Tarım ve tarıma dayalı sanayi alanında yatırım yapmak isteyen ulusal ve uluslararası yatırımcılara bilgi, malzeme ve fizibilite hazırlığı için teknik destek sağlamak,
Tarıma dayalı sanayi yatırımlarında yatırımcıların ihtiyaç duyacağı her türlü tarımsal hammadde ihtiyacının sözleşmeli üretim gibi modellerle kaliteli ve sürdürülebilir şekilde temini için Bakanlığın ilgili birimleriyle koordinasyonunu sağlamak,
Tarımsal yatırım konularında her türlü bilgilendirme ve danışmanlık hizmeti sunmak, ve tavsiyelerde bulunmaktır.”
Geçen 4 yılı aşkın bir sürenin sonunda Taryat’ın web sayfasını ziyaret ettiğinizde yukarıda sayılan misyona ve verildiği söylenen hizmete yönelik hiçbir şey yok.
Örneğin, “Bilgi Bankası” nı tıkladığınızda karşınıza; Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Destekleri: Birim Fiyatları (2007) çıkıyor. Yani yatırımcı ne kadar destek alacağını öğrenmek isterse 2007 yılı verileri ile yetinmek zorunda. Oysa 2011 destekleme verileri bile Resmi Gazete’de yayınlandı. Bakanlığın internet sayfasında var. Bilgi bankasının son güncellemesi 7 Eylül 2007’de yapılmış.
Malum şu sıralar hayvan ve et ithalatı çok gündemde. Diyelim ki, hayvan ve et ithalatı ile ilgili bilgi almak istiyorsunuz. Belki de bu alanda yatırım yapacaksınız Taryat’ın web sayfasındaki “hayvan ithalatı” ile ilgili bölümdeki en son bilgi yine 2007 yılına ait.
Taryat’ın sayfasında, Bakanlık Ar-Ge desteklerine son başvuru tarihi 27 Haziran 2008’de kalmış.
Tarımsal üretim bölümü 1 Ocak 2008’de güncellenmiş bir daha da bilgi girişi yok.
Tarımsal teknoloji bölümünde hiçbir bilgi yok.
Türkçe olan bölümde 2007 ve kısmen de 2008’e ait güncel olmayan ve yatırımcının işine yaramayacak bilgi kırıntıları var. İngilizce bölümünde bunlarda yok. Hangi girişimci Taryat’tan bilgilenip yatırım yapacak?
Bakanlığın web sayfası da çok farklı değil. Bakanlığın www.tarim.gov.tr sayfasındaki güncel haberler bölümünde Bakan Mehdi Eker’in 8 Kasım 2010 tarihli Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan Bütçe Komisyonu’ndaki konuşması var.
Daha fazla söze ve örneğe gerek yok. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yeniden yapılandırılırken tarımla ilgili bilgilere kolay ulaşılabilecek bir sistemin oluşturulmasında da büyük yarar var. Dünyada bu tür bilgiler anlık güncelleniyor. Eski ve yanlış bilgi ile doğru iş çıkarmanız mümkün değil.

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

Tarım: İlişkili Diğer Makaleler

En Son Yayınlanan Makaleler