Çiftçiye 9.8 milyar TL destek ödemesi yapılacak

Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Çiftçiye 9.8 milyar TL destek ödemesi yapılacak

08 Şubat 2011

·

Tarım Dünyası

·

Köşe Yazısı

Güncelleme: Şub 8, 2011

Usta Yazar Güngör Uras, “işte 2011 tarım destekleri” haberimizi Milliyet Gazetesi’ndeki köşesinde yorumladı. Güngör Urası’ın yazısı şöyle:
Çiftçiye 9.8 milyar TL destek ödemesi yapılacak
Güngör Uras/ Milliyet
Her yıl belli tarım ürünlerine devlet bütçesinden tarım desteği veriliyor. 2011 yılında verilecek destek miktarları belirlendi. Bu yılın destek paralarını üretici 2012 yılında alabilecek. Çünkü bir yılın ürünü alındıktan sonra destek paraları bir sonraki yıl bütçesinden ödeniyor.
Üreticinin tarım ürünü desteği alabilmesi için (1) Çiftçi kayıt sistemine kayıtlı olması, (2) ürününü faturayla satması gerekiyor. Daha sonra faturası ve diğer belgeleri ile tarım müdürlüklerine başvuruyor. Müdürlükler üreticilerin hak ediş listelerini düzenliyor. Bu listeler Ankara’da Tarım Bakanlığı tarafından onaylanınca, ödeme listeleri üreticinin bulunduğu yöredeki Ziraat Bankası’na gönderiliyor. Banka da ödemeyi yapıyor.
2010 Bütçesi’nden ürün desteği olarak 5.7 milyar TL ödeme yapıldı. 2011 Bütçesi’ne destekleme için 6.0 milyar TL ödenek konuldu. Faiz farkı desteği gibi diğer destekleriyle birlikte bu yıl çiftçiye toplam 9.8 milyar TL para ödenecek.
Önce yapılan ödemenin toplam bütçe giderler içindeki yeri hakkında bilgi vereyim. 2011 yılı bütçe harcamaları 312 milyar TL olacak. Bu bütçeden çalışan personele (maaş ve sosyal yardım olarak) 84 milyar TL, ödenecek. Faize 84 milyar TL, kamu yatırımlarına 21 milyar TL gidecek. Çiftçinin üretiminin desteklenmesi için de 9.8 milyar TL ödeme yapılacak… 
Amaç çiftçiyi yönlendirmek  
2011 desteği neden şimdi açıklanıyor da, parası bir yıl sonra ödeniyor? O konuda da bilgi vereyim. Tarımda ürün desteğinin ağırlıklı amacı, çiftçiyi yönlendirmektir. Çiftçi bu destek miktarlarına bakarak, hayvan beslemeli, tarlasını ekmelidir. Ürün elde edildikten sonra açıklanan destek sadece ödüllendirme olur. Yönlendirme yapamaz. Çiftçi bugünlerde açıklanacak destekleme miktarlarına göre hesabını yaparak, 2011 de üretimi gerçekleştirecek. Ürününü satacak. Destek parasını ise gelecek yıl, 2012 yılında alacak.
Tarım konusunda uzman gazeteci Ali Ekber Yıldırım’dan öğrendiğime göre, destekleme primi kapsamındaki 17 üründen 4’ünde destekleme parası artırıldı. En yüksek artış zeytinyağında oldu. Hububat, yem bitkileri, baklagiller, yumru bitkiler, sebze ve meyveye verilen mazot desteğinde 50 kuruş düşürüldü. 
Buğdaya mısıra destek yok
Birkaç örnek vereyim. Ayçiçeğinde kilo başı destek 23 krş, pamukta 42 krş, soya fasulyesinde 50 krş, Çay’da 12 krş, buğdayda 5 krş, mısırda 4 krş.
Mazot ve gübre desteği dekar başına ödeniyor. Dekar başı mazot ve gübre desteği ürün türüne göre 2.5 TL ile 6.0 TL arasında. Organik tarımda dekar başı 20-80 TL arasında destek var.
Yem bitkileri de dekar başı 30-130 TL arasında destekleniyor. Arıcılar kovan başı 7-60 TL çipura, levrek yetiştirenler kilo başına 85 krş destek alacak. Sütte kilo başı destek inek sütünde 6 kuruş, koyun-keçi sütünde 15 kuruş.
Soy kütüğüne kayıtlı sığır yetiştirenler 275 lira, manda yetiştirenler hayvan başı 300 lira, koyun, keçi yetiştirenler 15 lira destek alacak.
Şehirlerde yaşayanlar bu tür desteklerin çiftçi için önemini bilemez. Bu destekler çiftçiyi hem talebi olan tarım ürünlerine yönlendiriyor, hem de çiftçi için önemli bir gelir kaynağı oluyor. Bu sayede çiftçiler kayıt altına giriyor, tarım ürünleri gerçek satış fiyatıyla faturalanıyor.

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

  1. Ertuğrul AKSOY 8 Şubat 2011 - 02:50 - Yanıtla

    Öncelikle tarım, tarımsal üretim ve hayvancılık konularında doğruları ve gerçekleri tarımın paydaşalarına ulaştırdığınız için sonsuz teşekkürler. Usta yazar Güngör URAS’ın yazılarının düzenli okuyucularından biri olarak teşekkürlerimizle birlikte geçen sene tarım desteklerini yine sizin yazılarınızla yorumladığı yazısına döndüğümüzde Tarıma verilen desteğin miktarının faiz ödemeleri ile büyütülmediğini, personele ayrılan paranın 71 milyar, faize ayrılan paranın 56 milyar tarıma ayrılan paranın ise 5.6 milyar olarak verildiğini takiben tarıma ayrılan desteğin faize (ranta) ayrılan paranın onda biri, personele ayrılan paranın on ikide biri açıklamalarını görürsünüz. Usta kalemin 2011 yılı için bu oranları vermemesini faize (ranta) ayrılan paranın geçen seneye oranla % 50 arttığını, tarıma verilen desteğin tam 14 katı olduğunu okurlarına bildirmemesini nasıl değerlendireceğimi bilemediğim için veya ülkemizde her konuda estirilen pempe tabloyu çirkinleştirmeme adına bir fırça darbesi de benden mi? yoksa kara listedeki köşe yazarları arasına katılmamama isteği midir? sorularının yanıtı belli ama yorumunu değerli okurlara bırakıyor selam ve sevgilerimi sunuyorum.

  2. İbrahim Akalın 8 Şubat 2011 - 03:03 - Yanıtla

    Güngör hocanın yazısında destekler konusunda üstadın alıştığımız şekliyle saptaması, yorumu, olumlu-olumsuz bir eleştirisini göremekdik. Oysa dünya ölçeğinde yaşanan gıda -özellikle tarımsal üretim ağırlıklı- piyasası hareketleri ve uygulanması gereken stratejilerle açıklanan destekleme rakamları ve politikası ilşkilendirilmemiş. Yazı bir haber verme, bilgilendirme yazısı olmuş sanırım. Umarım ilerleyen günlerde üstadın bu konudaki düşüncelerini daha detaylı alabiliriz. Bunu çok isterim. Zira kendisini çok sever ve önemserim. Düşüncelerinin benim gibi birçok kişi için büyük önemi vardır. Saygılar,

    İbrahim Akalın

  3. abdullah cotuk 20 Şubat 2011 - 12:08 - Yanıtla

    iyi aksamlar buz desteklemeleri almak icin ve net bilgi icin hep ugrasiyoruz ama fayda yok. gubre ve mazot destegi ne zaman verilecek? verilirse 2.5 tl mi yoksa 6 tl mi?

En Son Yayınlanan Makaleler