Tarım Bakanlığı’na psikolog da alınacak mı?

Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Tarım Bakanlığı’na psikolog da alınacak mı?

03 Şubat 2011

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Köşe Yazısı

Güncelleme: Şub 3, 2011

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker müjdeyi verdi. Bakanlığa 1700 personel alınacak. Bunlar arasında sosyologlar da olacak. Hayırlısı olsun.
Bakanlığa sosyolog istihdam edilmesi fikri yeni değil. Bakan, göreve geldiğinden beri bu fikrini her fırsatta dile getiriyor. Projenin özü, her ile en az bir sosyolog atanmasıdır.
Bakan, 12 Haziran seçimi öncesinde nihayet projesini yaşama geçirecek. Bu önemli proje yaşama geçirilirken, her ile bir psikolog, ayrıca merkez teşkilatına da bir psikiyatrist atanabilir mi?
Bakanın açıklamalarına bakılırsa seçim öncesinde kesenin ağzı ve kadrolaşmanın yolu açılmış görünüyor. Hazır yol açılmışken psikolog ve psikyatrist ataması da yapılabilir.
Hükümet, seçim ekonomisi uygulamayacağını söylese de, tarımda seçim rüşvetleri verilmeye başlandı bile.
İşte size birkaç örnek:
1- Bakanlığa 4 bin 200 kişi alınacak.
“Bakan Eker’den Müjde: Bakanlığa bin 700 personel alınacak”  bu başlık Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın resmi internet sayfasından. Haberin devamında şöyle deniliyor: “Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Bakanlığa bin 700 personel alacaklarını açıkladı. Alınacak kişilerin arasında sosyologların da olacağını söyleyen Bakan Eker, şöyle konuştu: “Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’na bizden önce en son 1989 yılında toplu eleman alımı yapılmıştı. 1989 yılında sınavla 250 kişi alınmıştı. Daha sonra 2000’li yılların ortalarına kadar Bakanlığa toplu eleman alınmadı. Bu dönemde 14 bin 750 teknik eleman aldık. İki gün önce ÖSYM’ye bir yazı yazdım. İllerin ihtiyaçlarına göre çeşitli branşlarda bin 700 kişi alıyoruz. Artık sadece harita mühendisi veya diğer mühendisleri çalıştırmıyoruz. Bin 700 kişi içinde sosyologlar da alıyoruz. Çünkü kırsal sosyolojiyi bilmeniz tarımda çalışan insanların sosyal ilişkileri, sosyal hayatı, toplumsal sorunlar bakımından önemli. Çünkü bu sektör aynı zamanda küçük ölçekli bir toplum. Bir sosyolog gözü ile bu sektörü analiz edecek bir bakış açısına ihtiyaç var. Her ile en az bir sosyolog atayacağız.”
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Mart ya da Nisan ayında da Tarımsal Yayımı Geliştirme Projesi (TARGEL) kapsamında 2 bin 500 kişinin daha alınacağını söyledi.
Haberi özetlersek, 12 Haziran 2011 seçiminden önce bakanlığa  toplam 4 bin 200 kişi alınacak.
Bu seçim rüşveti değil mi?
Daha önce işe alınanlarla birlikte TARGEL kapsamında istihdam edilenlerin sayısı 7 bin 500 kişiye ulaşacak.
Bugüne kadar istihdam edilen 5 bin kişi zaman zaman bize de yazıyor, çok ciddi sorunları var.
 Her şeyden önce, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 4. Maddesi (B) bendi kapsamında istihdam edilen 4/B’li tarım çalışanları, sosyal güvenlik bakımından; SSK’lı, mesleki sorumluluk bakımından; 657’ye tabiler. İş Sağlığı ve Güvenliği Bakımından; İş Kanununa tabi, mesleki yetki bakımından ise sözleşme hükümlerine tabi olarak çalışıyorlar. Hiçbir güvenceleri yok. Aldıkları maaş 4 A’lılardan daha düşük. Üstelik, görev yaptıkları yerlerin fiziki altyapı eksiklikleri ciddi boyutta. Bina, taşıt, araç-gereç, haberleşme ve güvenlik sorunları var. Köyde ikamet zorunluluğu ailelerinin bütünlüğünü ve sosyal gelişmesini olumsuz etkiliyor. Şikayetlerini dile getirdiklerinde ise, “sizler istihdam edildiniz, yoksa sokaktaydınız, çalışırsanız çalışın şartlar budur, çalışmazsanız çalışan çok” gibi bir yaklaşımla onurları ve mesleki saygınlıkları ayaklar altına alınıyor.
Sadece 4B’li tarım çalışanları ve aileleri için bile bakanlığın psikolog istihdam etmesinde büyük yarar var.
2- Bir başka seçim rüşvetini yine Bakan Eker açıkladı. Eker, 2011 yılında ödenecek 6 milyar lira tutarındaki tarımsal desteklerin yüzde 95’inin Haziran’dan önce, yılın ilk yarısında ödeneceğini söyledi. Çiftçiler destekleri alarak seçim sandığına gidecek.
3- Yılardan beri çözülemeyen çiftçinin elektrik borçlarının uzun vadeye yayılması torba yasa içerisine sokularak seçimden önce mavi boncuk dağıtılacak. Çiftçi geçici olarak rahatlayacak. Sandığa gidip oyunu kullanacak, sonra dünyanın en pahalı elektriğini kullanmaya devam edecek.
4- Aylardır merakla beklenen kırsal kalkınma yatırımlarının devam edip etmeyeceğine ilişkin karar da seçim öncesi açıklandı. Buna göre 5 yılda 1.5 milyar lira hibe desteği sağlanacak. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın yaptığı en doğru projelerden biri olan kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi proje desteğinin Manisa’da Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’la birlikte bir seçim yatırımı gibi sunulması en basit anlatımla şık olmadı.
Örnekleri daha da çoğaltmak mümkün. Seçime kadar kim bilir daha kaç açıklama yapılacak?
 Hangi adım atılırsa atılsın ülke tarımının geldiği noktada, her ile bir sosyolog yetmez. Birer psikolog ve merkez teşkilatına da yeteri sayıda psikyatristin atanması gerekiyor.
Bu şaka değil. Önerimizde çok ciddiyiz.  Örneğin, son sayıma göre 73 milyon nüfusu olan ve tarım ülkesi olarak anılan Türkiye’nin sadece ve sadece 11 milyon büyük baş hayvana sahip olması, 40 milyon nüfusu ve 50 milyon büyükbaş hayvanı olan Arjantin’den et ve canlı hayvan ithal etmesinin psikolojik boyutunu merak etmiyor musunuz?
Bu ithalatın çiftçiler üzerinde, tüketiciler üzerinde yarattığı psikolojik sorunlar var mı?  Varsa tedavisi mümkün mü?

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

En Son Yayınlanan Makaleler