Süt ve kırmızı et üretimi; tamam mı devam mı?

Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Süt ve kırmızı et üretimi; tamam mı devam mı?

20 Ocak 2011

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Köşe Yazısı

Güncelleme: Oca 20, 2011

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin Dekanlık Konferans Salonu tamamen dolu. Ankara Zootekni Derneği’nin düzenlediği “Süt ve kırmızı et üretimi; tamam mı devam mı?” konulu toplantıda gün boyu ette ve sütte yaşananlar, Türkiye’yi bekleyen tehlikeler ve fırsatlar konuşuldu, tartışıldı.
Konuşanlar da dinleyenlerde hayvancılıktaki gelişmelerden, ithalattan dolayı endişeli. Yapılan sunumlar ve konuşmalarla bu endişe zaman zaman korkuya dönüştü.
Açılışta, Ankara Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nilgün Halloran, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Çolak, Zootekni Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mesut Türkoğlu ve Ankara Zootekni Derneği Başkanı Prof. Dr. Gürsel Dellal konuştu. Daha sonra “Türkiye Süt ve Kırmızı Et Üretimini Etkileyen Dışsal Faktörler” tebliğini Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülcan Eraktan, içsel faktörlere ilişkin tebliği ise aynı üniversiteden Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ertuğrul sundu.
Yöneticiliğini üstlendiğimiz panelde ise, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Numan Akman, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Muhittin Eyimaya, Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Halil Tokoğlu ve Banvit A.Ş.’den veteriner hekim Ramazan Çakır görüşlerini dile getirdi.
Tarım ve Köyişleri Eski Bakanı Prof. Dr. Hüsnü Yusuf Gökalp de toplantıyı sabahtan akşama kadar izledi ve önemli katkılarda bulundu. Damızlık birliklerinin başkan ve yöneticileri, bürokratlar, yatırımcılar ve öğrenciler konuşmaları ilgi ile izledi. Soruları ve görüşleri ile katkıda bulundular.
Bu kadar çok kişinin katıldığı ve sabah saat 9.00’dan akşam 17.00’ye kadar süren toplantıda öne çıkan görüşler özetle şöyle:
1- Süt ve kırmızı ette birkaç yıldır yaşanan olumsuz gelişmelerin sonucunda kapıların ithalata açılması herkesi ciddi olarak endişelendiriyor. İthalatın sınırsız olması, endişeyi, “hayvancılığı da kaybediyoruz, dışa bağımlı olacağız” korkusuna dönüştürüyor.
2- Türkiye’nin kişi başına günlük 23 gram olan kırmızı et tüketimi Avrupa ve Amerika’nın çok çok gerisinde. Süt tüketiminde de benzer bir tablo var. Süt ve et tüketimi çok yetersiz. Tüketimi artırıcı çalışmalar yapılması gerekiyor.
3- Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın hayvancılık politikası, üretimi desteklemekten ve ülke potansiyelini değerlendirmekten çok uzak. Üretim yerine ithalatın desteklenmesi ülke potansiyelinin değerlendirilmesini engelliyor.
4- Avrupa Birliği ve Dünya Ticaret Örgütü ile yapılan anlaşmalar ve bu kurumların dayatmaları hayvancılık sektörüne çok büyük zarar veriyor.
5- İthalat, yerli üretimi tehdit etme boyutunu aşarak üretimi yok etme aşamasına geldi. Besiciler üretimden çekiliyor.
6- Et fiyatındaki düşüş geçici, yakın bir gelecekte fiyat yeniden artar.
7- Et ithalatı bugünkü gibi sınırsız ve düşük gümrük vergisi ile devam ederse devletin verdiği sıfır faizli kredi, sektörde büyük bir faciaya yol açabilir.
8- Süt fiyatındaki düşüş, 2008-2009 dönemindeki gibi damızlık süt hayvanlarının kesime gitmesine ve hayvancılıkta çok daha büyük bir krizin doğmasına neden olabilir.
9- İthalat çıkar yol değil. Yem bitkileri üretimi desteklenmeli, ette ve sütte yerli üretimi destekleyici önlemler alınmalı. Et ve süt tüketiminin artırılmasına yönelik kampanyalar yapılmalı.
Toplantıdan çıkan sonuç şu; hayvancılıktaki tablo hiç de iç açıcı değil. Hayvancılık yapanlar endişeli bir bekleyiş içersindeler. İthalata teslim olmamak için mücadele ediyorlar. Yatırım yapmak isteyenlerin de kafası karışık.
Toplantıda iki iyi bir de üzücü haber verildi. İyi haberleri Muhittin Eyimaya verdi.
Kilo başına 4 kuruş olan süt teşvik primi 6 kuruşa çıkarılıyor.
Bundan daha önemli bir karar ise, 2011’de süt tozu ithalatı yapılmayacak. Dahilde İşleme Rejimi kapsamında bile süt tozu ithalatı yapılamayacak. İthal edilmek istenen süt tozu içerde üretilecek. Üretim maliyeti ile ithal edilen süttozu arasındaki fiyat farkı devlet tarafından karşılanacak. Bu çerçevede 180-200 bin ton çiğ süt, süttozu üretiminde değerlendirilecek.
Üzücü haber ise, besicilikten çekildiğini açıklayan ve daha önce gazete ilanları ile et ithalatına karşı olduğunu ilan eden Banvit’te 30 müfettiş gönderilmiş. Kurum didik didik araştırılıyor. Banvit adına toplantıya katılan Ramazan Çakır, 30 müfettiş daha gelse sorun olmayacağını belirtti.
Ne yazık ki, ileri demokrasi denilen bu dönemde, biraz sesini çıkarana hemen müfettiş gönderiliyor. Defterler didik didik ediliyor. Gözdağı veriliyor. Fakat gerçekler değişmiyor.
Toplantıyı bir cümle ile özetlemek gerekirse, bugünkü ithalat kafası ile hayvancılık ileri değil geriye gider. Bu nedenle ne pahasına olursa olsun süt üretimine de, et üretimine de sonuna kadar devam.
*****
Tarım Bakanlığı’nın açıklaması
Salı günü bu sütunda yayınlanan “Hayvan sayımı” başlıklı yazımızda 14 Ocak tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan tebliğ ile ithalatta BSE( deli dana) belgesi zorunluluğunun kaldırıldığını yazdık. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’ndan gelen açıklamada Dünya Hayvan Sağlığı Teşkilatı(OIE)’nın kriterleri çerçevesinde “ihmal edilebilir” ve “kontrol edilebilir” statüde yer alan ülkeler için bu belgenin aranmayacağı ifade ediliyor.
Açıklamaya göre, BSE testi, Uruguay, Avustralya, Brezilya, Arjantin, Şili ve Yeni Zelanda’dan yapılacak ithalatta uygulanmayacak.

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

  1. Beytıllah BERÇİN 20 Ocak 2011 - 07:48 - Yanıtla

    Saygılarımla

    2005 te bi yazımda bu günleri ışaret etmişim arşivden buldum…

    Geçenlerde şehrimin en üçra köyüne gittim. Kapanmış bir ilk
    okul var köyde köyün adı KARACAÖREN misafir olduğumuz Hamdi agaya sordum;
    ”Senin zamanında bu okulda bildiği en fazla kaç öğrenci oldu?”
    Hamdi aga saymaya …başladı
    ”85 ilkokul talebesi…” duramadı
    ”yirmi senedir yeni ev yapılmayan bu köyde önceleri tütmeyen baca yoktu bu
    mevsimde .Ve 3000 koyun 500 keçi ,200 sığır ,50 kadar manda , tavuk hindi
    kaz on beş çift te Montofon Melezi öküzleri de varmış …”
    Ya şimdilerde Muhtar ,Küy imamı ve Hamdi aganınkiyle birlikte yedi
    baca tütüyor KARACAÖREN’de…Devlet önce keçiyi yasaklamış.Muhtarın yetmiş
    kurbanlık toklusu yedi de Montofon melezi büyükbaş sığır cinsi hayvan
    kalmış.
    KARCAÖRENDE artık tonlarca PROTEİN üretilemiyor.Ya o insanlar
    varoşlarda mı anıyorlar eskileri ve bi kurtuluş savaşı daha yasasak cepheye
    giderler mi ataları gibi?
    Eeeee!
    Ben de soruyorum
    Kabahat İngiliz Flolıjisi okumamış Veteriner Hekimlerde mi?Olmayan
    VETERİNER HEKİM TEŞKİLATINDA mı?.Yetiştirici Birliklerinde mi?Et Balık
    Kurumunda mı?
    Belki de KARACAÖRENDE bu olanlar doğrusu. Düveyi de Deveyi de ithal
    etmeliyiz.
    O zaman MARİFET sizlerde Türkiye coğrafyasını bilmeden
    Hayvancılığa soyunmuş MÜTEŞEBBİS İş adamlarında….
    Beytullah BERÇİN
    Veteriner Hekim

    18.01.2011….Şimdilerde Almanyadan karkas et ihhalatıına gözetmenlik yaptım. 3.60 EU’dan 4.30EU çıkarttık fiyatı . dün 6 Dolardan geldi Çanlı Dananın kilosu URUGUAYDAN boş ahırlarıdoldurdu müteşebbis beyaz samanı bırak altlıktaki hızar tozunu bile yalıyor danacıklar ve sözde ülke hayvancılığını kurtaracak KOÇ ATA ,BANVİT, SARAY HALI sahibi müteşebbisler üretimi durdurdular.Metropolerde can ve malgüvenliği yok kayıt dışılık , bilinmezlikler OBEZİTE .KANSER ülser,DİYABET,eceliyle ölümler,sokak hayvanlar,sokak çocukları,çoban aklı,simitcilik,ayakkabı boyacılığı ….. 7 kere 8 elli altı vs.

    Tabiatla barışık olmayan bir alem. Allaha şükürler olsun beterin beteri VAR mı?

    DoğuKaradenizden bir bakış açısı…

  2. veteriner hekim ümit sönmez 22 Ocak 2011 - 09:35 - Yanıtla

    üretimin olması için öncelikle salgın.bulaşıcı hastalıklarla gerekli mücadele yapılmalı.malesef yayılan şap vd.hastalıklar la mücadelede koruyucu çalışmalar çok yetersiz kalmaktadır.uşak.manisa.izmir vd.ege illerinde şap hastalığı çok sayıda kuzu.dana ölümlerine yol açmakta.resmi kurumlar malesef sadece izlemektedir.SANKİasıl görev onların değilmiş gibi…izlemekle olmaz SAHAYA ineceksiniz…..

  3. zooteknist 22 Ocak 2011 - 10:52 - Yanıtla

    Ziraat Mühendisi Zootekni bölüm başkanı Prof. Dr. Numan Akman çok güzel konuşma yaptı fakat burda sorulması gereken gözlerden kaçan büyük bir ayrıntı var.

    Yeni gıda yasasına göre Zootekni bölümü mezunları Et ve Süt işletmelerinde dahi çalışamıyor, 4yıl boyunca Hayvancılık ve ürünlerinin işlenmesi hakkında ders görmemize rağmen, Et ve Süt işletmelerinde çalışma hakkımız elimizden alındı ve ocak ayında işten çıkarıldım!

    Neden bölüm başkanlarımız buna itiraz etmiyor? Veteriner hekimlerin üretim prosesleri hakkında bilgileri olmamasına rağmen et süt ürünleri üreten işletmelere nasıl oluyorda zooteknistler yerine veterinerler istihdam ediliyor?

    yeni gıda yasası tam bir fiyaskodur

Hayvancılık: İlişkili Diğer Makaleler

En Son Yayınlanan Makaleler