Tarım Bakanlığı "et ithalatı" haberimizi de doğruladı

Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Tarım Bakanlığı "et ithalatı" haberimizi de doğruladı

18 Eylül 2010

·

Tarım Dünyası

·

Köşe Yazısı

Güncelleme: Eyl 18, 2010

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı bir haberimizi daha doğruladı. Bugün yazdığımız karkas et ithalatı gündemde haberimiz yayınlandıktan saatler sonra Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’ndan açıklama yapıldı. Açıklamada karkas et ithalatına izin verildiği bildirildi.
Bakanlığın açıklaması aynen şöyle:


BASIN AÇIKLAMASI

Ülkemizde et piyasasında arz ve talep dengesinin ve fiyatların regülâsyonu amacıyla piyasalara ithalat yoluyla müdahale edilmesi gerekli görülmüştür. Diğer taraftan ülkemizdeki üretim alt yapısının güçlendirilmesi, üretimin sürdürülebilirliği ve üreticilerimizin teşvik edilmesi amacıyla bir dizi tedbir de uygulamaya konulmuştur.
Bu çerçevede;
Sıfır faizli 7 yıl vadeli yatırım ve işletme kredisi verilmeye başlanmıştır. Bu desteğin başlatıldığı 1 Ağustos 2010’dan bu güne kadar 6600 çiftçiye, 516 Milyon TL kredi kullandırılmıştır.
Yine hayvancılık potansiyelinin yüksek olduğu Doğu ve Güneydoğu Bölgelerinde de yüzde 40 hibeli hayvancılık destekleri uygulamaya konulmuştur.
Hayvancılığa verilen destekleme miktarı arttırılmış olup 2010 yılında çiftçilerimize 1 milyar 251 Milyon TL destek verilmiştir.
Ayrıca, Et ve Balık Kurumu Genel Müdürlüğü ile hayvancılık konusunda faaliyet gösteren kişi ve kuruluşlara kasaplık ve besilik canlı sığır ithalat izni verilmiştir.
Canlı hayvan ve hayvansal ürün ticareti yapılacak ülkelerin belirlenmesinde ülkemizin de üye olduğu Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü (OIE) Kuralları ve ülkelerin hayvan sağlığı açısında durumları dikkate alınmaktadır. Bu çerçevede yakın geçmişte AB Ülkelerindeki hayvan sağlığı durumunun OIE tarafından ithalat yapılabilir ülkeler kategorisinde değerlendirilmesi üzerine bu durum yeniden gözden geçirilmiştir. Bu değerlendirmenin sonucunda da, AB ile hayvansal ürün ticaretini de düzenleyen ve 1998 yılında yürürlülüğe girmek üzere daha önce imzalanan 1/98 Sayılı Ortaklık Konseyi Kararı’ndaki taahhüdümüzün yerine getirilmesi uygulanabilir hale gelmiştir.
Öte yandan, ülkemizde son yıllarda tüketim talebi eğrisinde yükseliş meydana gelmiş ve turizm sektörünün gelişmesine bağlı talep artışı olmuş, bu gelişmeler sonucunda bazı spekülatif amaçlı artışların da ilavesiyle fiyatlar zaman zaman kabul edilebilir düzeyi aşmıştır. Yine son günlerde dünyada yaşanan afetler nedeniyle de, gerek bitkisel ve gerek hayvansal ürün fiyatlarında artışlar yaşanmakta olup bu artışlardan ülkemizin etkilenmemesi için tedbirler alınmış ve alınmaktadır. Bu gelişmeler ışığında aşağıda belirtilen ilave tedbirlerin alınmasına gerek duyulmuştur;
Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü ve Bakanlığımızın belirlediği sağlık şartlarına uygun olarak et ticareti yapılmasına,
Menşei ülkesinden, ülkemizden görevlendirilecek veteriner hekimlerin kontrol ve nezaretinde İslâmî usule uygun kesilen hayvanlardan elde edilen taze soğutulmuş ve dondurulmuş karkas şeklindeki ürünlere müsaade edilmesine,
Sözkonusu ticaretin; Et ve Balık Kurumu ile Bakanlığımız tarafından ruhsatlandırılan ve kontrol edilen 1. sınıf kombinalar, et ürünleri üretim tesisleri ve yemek üreten tesislerce yapılması ve kullanılmasına,
Ticarete konu ürünlerin kalıntı içermemesi, teste tabi tutulması ve en fazla 30 Ay/Yaş hayvanlardan elde edilmesi hususları çerçevesinde işlem tesis edilmesine,
Daha önce kesilerek dondurulmuş ürünlerin ticaretine müsaade edilmemesine,
Söz konusu uygulamanın 31 Aralık 2010 tarihine kadar yürütülmesine
Kamuoyunun bilgisine sunulur.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı
Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

  1. SELIM VATANSEVER 19 Eylül 2010 - 12:05 - Yanıtla

    SELAM:
    ARKADASLAR ITAL ETLE BU KRIZ CÖZÜLMEZ HÜKÜMETIMIZ DAMIZLIK HAYVAN ITAL EDIP CIFTCILERE 7 YIL VADELI SIFIR FAIZLE SATSIN BU KRADIYI VERIYOR HAYVANLAR BIRI ALIP BIRI SATIYOR ÜRETIM YOK TARIM VE KÖY ISLERI BAKANI INCELESIN KIMIN 30 DÖNÜMDEN FAZLA TARIM ISLETMESI VARSA HÜKÜMETIMIZ BU ISLETMELERE BIRLESTIRIP CIFTLIK KURUP VERECEK HÜKÜMET VEE VATANDAS EL ELE VERIP BU HAYVANCILIGI YOLUNA SOKACAKLAR::
    :
    :
    TÜRKIYEMIZ ET ITAL DEYIL ET IHRAC EDECEK
    AMA HÜKÜMETIMIZ ÖNCELIGGI BU CIFTLIKLERE VERECEK:
    MESSELA TOKI EV YAPIYOR
    ARTIK CIFTLIK EVI YAPACAK CIFTLIK YAPACAK
    SIRP ISTANDAN ET ITAL EDECEGIMIZE DAMIZLIK HAYVAN ITAL EDIP SIRPLARA ET OLLARAK SATMANIN YOLLARINA ARAYACAGIZ
    HÜKÜMETIMIZ CIFTCIYI KÜSTÜRECEGGINE CIFTCI ILE NASIL EL ELE OLURUZ DIYE INCELEYECEK BEN DAHA YEM BITKISI DESDEGINE ALLAMADIM:
    VE AYRICA KOMBASSAN HOLDINGDE –
    21.YÜZ YIL BÜYÜK ANADOLU HOLDINGDE
    HISSE SENETLERIM VAR BU HISSE SENETLERI KARSILIGINDA DAMIZLIK HAYVAN VERSIN
    HÜKÜMETIMIZ DOGUYA SIFIR FAIZLI 7 YIL VADELI KKRADI VERIYOR VE AYRICA YÜZDE 40 HIBE VERIYOR
    AMA BIZTM ELIMIZDEKI HISSELERI ALIPTA BIRR CIFTLIK VERMIYOOR CIFTLIGI BIZ KENDIMIZ KURRARUZ HÜKÜMETTEN YARDIM BEKLIYORUUZ

  2. Mehmet Yüksel 19 Eylül 2010 - 15:21 - Yanıtla

    Sekiz yıldır Akp iktidarda ve beş yıldır da Mehdi Eker tarım bakanı. Sonuçta hayvancılık çöktü. Diğer tarımsal ürünlerde öyle. Ortada bariz bir başarısızlık var. Muhalefet derseniz kendileri referandumda kaldılar. Kimseden çıt çıkmıyor. Halbuki, muhalefetin çıkıp önce hükümetin hatalarını anlatması sonra da kendi politikasını açıklaması gerekirdi. Zaten sonuçta hayvancılığın ve tarımın ağırlıklı olduğu Anadoludan oy da alamadılar. Öyleki köylünün inlediği bir anda bile.

    Soruna doğru teşhis konulup, Türkiye’nin tarım ve hayvancılık da doğru düzgün bir yol haritası çizmesi gerekir. Bir de TCMB başkanın para politikasından vazgeçmesi lazım. Yoksa tarım da hayvancılık da bugünlerini çok arar.

  3. feyhun gülter 21 Eylül 2010 - 03:16 - Yanıtla

    devletin tarım politikası olmalı hükümetlerin değil mehdi ekerde oy potansiyeli olarak orda duruyor

  4. Beytullah BERÇİN 22 Eylül 2010 - 08:47 - Yanıtla

    Bırakınız yapsınlar
    Bırakınız savsınlar
    Bırakınız satsınlar
    DELİDANA hastalığına ne idüğü belirsiz bir hastalık diyen sermaye yapacağını yaptı.
    ”Et ve Balık Kurumu ile Bakanlığımız tarafından ruhsatlandırılan ve kontrol edilen 1. sınıf kombinalar, et ürünleri üretim tesisleri ve yemek üreten tesislerce yapılması ve kullanılmasına,”
    Tecir, CELEP, CAMBAZ KASAP bunların evliyası olmaz derlerdi.Tarım Bakanlığında Ülkemizde HAYVANCILIK POLİTİKALARINI CAMBAZLAR yönlendirir olmuş…

  5. Dr.Mustafa ALTUNTAŞ 25 Eylül 2010 - 05:44 - Yanıtla

    ANGUS-O-MANİ

    Son yıllardaki ardı ardına gelen süt ve et fiyatlarındaki ithalatçı ve kaçak girişli müdahalelerle milyonlarla ifade edilen damızlıklar kasaba gitmiş, 2012 yılına mevcudun iki katından daha fazla süt üretimini hedefleyen 2005 yılında ortaya konulan strateji belgesi unutulmuş, kurbanlık dahil olmak üzere her şeyin ithaline mecbur kalınmıştır.

    Son bir yıl öncesinde başlatılan suni bir et krizi, gerçek kriz halini alırken, kasaplık ithali, et ithali derken tüm kırmızı çizgiler altüst olarak Türkiye, açık pazar haline dönüşmüştür. Bu sonuç, krizin başlatılmasındaki etkenlerin sorgulanması gerekliliğini zorunlu kılmaktadır.

    Et krizi ile birlikte kasaplık ve et ithalinin yükselen yıldızı ise Angus olmuştur. İthal edilen Angus’lar gelmeden önce süper şöhretleri kamuoyuna mal edilmiş, pazarlama teknikleri ile süper varlıklar olarak kamuoyunda tanınmış, tüketici, yetiştirici bir yana, meslek mensuplarının dahi kanına işleyen bir hastalık haline dönüşmüştür. Böylece, Türkiye hayvancılığında beyinler yeni bir hastalığa duçar olmuşlardır. Bu hastalık “Angus-o-mani” olarak tanımlanabilir.

    Türkiye Hayvancılığının Yeni Hastalığı; Angus-o-mani
    http://www.turkvet.biz/yorumlar/angus_o_mani.htm

Hayvancılık,Yazıların Yankıları: İlişkili Diğer Makaleler

En Son Yayınlanan Makaleler