Tarım Bakanlığı ve Tarım Kredi’den açıklama…

Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Tarım Bakanlığı ve Tarım Kredi’den açıklama…

20 Ağustos 2009

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Köşe Yazısı

Güncelleme: Şub 23, 2024

Damla sulama yatırımları ile ilgili yakın zamanda iki yazı yazdık.”Sulama borularından yolsuzluk akıyor” yazısı 28 Temmuz’da, “Damlaya damlaya 15 milyar dolar “ başlıklı yazı ise 13 Ağustos’ta bu sütunda yayınlandı.
Her iki yazıda da damla sulama yatırımlarının önemini, devletin verdiği destekleri ve yolsuzluk iddialarını gündeme getirdik. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği duyarlılık gösterdi ve konuyla ilgili açıklama gönderdi. Bu açıklamaları aynen yayınlamak bu köşenin sınırlarını aşıyor. Özünü bozmadan özetleyerek paylaşıyoruz.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın açıklaması özetle şöyle:
“Bireysel basınçlı sulama projelerinin ihalesi ve uygulamaları Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürlüğü web sitesinde yer alan ‘Satın Alma El Kitabı’ndaki usul ve esaslara göre yapılmaktadır. Buna göre bireysel sulama tesisi proje tutarına bağlı olarak; 
1-Sulama sistemleri alım tutarı 25.000 TL ve altında olduğu durumlarda yatırımcı piyasa rayiçleri içinde kalmak ve proje başvurusunda belirtilen ve uygun görüş verilen bedeli aşmamak kaydıyla tek bir yükleniciden teklif alabilmektedir.
2-Sulama sistemleri alım tutarı 25.000 TL’nin üstünde olduğu durumlarda öncelikle, en az üç geçerli teklif alınması ve yeterlilik koşullarını sağlayanlardan en düşük teklifi veren teklif sahibiyle uygulama sözleşmesi yapılmaktadır. En az üç geçerli teklif alınamaması halinde, yerel bir gazeteye ilan verilmekte ve durumda geçerli bir teklif yeterli sayılmakta ve teklif sahibi ile uygulama sözleşmesi yapılmaktadır.
3-İhale ve uygulama aşamaları il müdürlüklerinde oluşturulan il proje yürütme birimlerinin kontrolünde sürdürülmektedir. Uygulamada yapılan işler il proje yürütme birimi tarafından yerinde görülerek tespit tutanağı düzenlenmektedir. Tutanakta, sulama sistemlerinin tebliğ, uygulama rehberi ve hibe sözleşmesindeki hususlara uygun olup olmadığı, teknik şartnameye ve sunulan faturaya uyumlu olup olmadığı belirlenmektedir. Çalışır vaziyette, yeni, sağlam ve eksiksiz olarak görülen sulama  sistemleri ödeme talebi ödeme icmaline dahil edilmektedir. 
Uygulamalarda daha titiz davranılması ve basınç testi yapılmadan tesislerin teslim alınmaması konusunda il müdürlüklerimize 26.11.2008 tarih ve 2428 sayılı yazımızla gerekli talimat verilmiştir. Ayrıca yazınız üzerine 29.07.2009 tarih ve 1158 sayılı yazımızla da il müdürlüklerimize gerekli uyarılarda bulunulmuştur.
Söz konusu iddialarla ilgili bugüne kadar Bakanlığımıza herhangi bir belge intikal etmemiştir.”
Bakanlığın duyarlı yaklaşımına teşekkür ederiz. Sektör temsilcilerinin “çok ciddi boyutlarda” dediği yolsuzlukla ilgili bakanlığın il müdürlüklerine uyarı yazısı yazması önemli, fakat yeterli değil. İddialar ciddi olarak araştırılmalı, sektör temsilcilerinden ellerindeki bilgi ve belge talep edilmeli. Yolsuzluk yapanlara en ağır cezalar verilmeli.
Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürü Bedrettin Yıldırım imzasıyla gelen açıklamada ise, basınçlı sulama sistemlerinin yararları, Tarım Kredi Kooperatif Birlikleri’nin bu konudaki çalışmaları, hükümetin verdiği destekler ayrıntılı olarak ifade ediliyor. Tarım Kredi’nin bundan sonra basınçlı sulama yatırımlarında daha etkin rol üstleneceği belirtiliyor.
Bedrettin Yıldırım’ın verdiği bilgilere göre, Tarım Kredi’nin Aksaray’da yapımı devam eden sulama sistemleri ve boruları üretecek fabrikası 4 ay sonra faaliyete geçecek. Çiftçiler bağlı oldukları kooperatife başvurarak sulama sistemlerini satın alabilecek. Kaynağı olmayan kooperatiflere Ziraat Bankası’ndan, kaynağı olan kooperatifler ise kendi kaynağından çiftçilere yüzde 100 faiz indirimli, yani sıfır faizle kredi sağlayacak.
Soygunculara aman verilmemesi için bu açıklamayı yayınlamamızı isteyen Bedrettin Yıldırım’ın yazdıklarından, tarım kredi kooperatiflerinin damla sulama yatırımlarında özel sektöre ciddi bir rakip olacağı da anlaşılıyor. Sektörde rekabet kızışacak. 
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği’nin açıklamalarının tamamını ve bu açıklamaların yapılmasına neden olan ”Sulama borularından yolsuzluk akıyor” ve “Damlaya damlaya 15 milyar dolar “ başlıklı yazılarımızı www.tarimdunyasi.net  adresinden de okuyabilirsiniz.

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

  1. Nuri Göktepe 20 Ağustos 2009 - 07:05 - Yanıtla

    Ali Ekber Bey,

    Yazılarınıza Bakanlıktan yanıt gelmesi sevindirici.Hükümetin son 3 yıldır modern sulama sistemlerinin yaygınlaştırılması için gerek TEDGEM gerek TC.Ziraat Bankası kanalıyla uygulamaya koyduğu destekler ve son olarak bu zincire Tarım Kredi Kooperatiflerini de eklemesi gerçekten takdire şayan.Yapılan bir işte hata olmasını da kabul edilebilir. Ancak benim yazınıza konu olan eleştirim hata sınırlarının ötesinde bir kesime çıkar sağlayan sisteme dönüşmüş uygulamalar. Özellikle de Güneydoğu Anadolu bölgesinde yoğun. Şanlıurfa’da gözümle gördüğüm Tarım İl Müdürlüğü tarafından onaylanmış Pamuk’da 16mm çapında 20cm. damlatıcı aralıklı ve 4 litre/saat debili ve de 80 m. uzatma mesafesi olan damla sulama borusu kullanılan projeler var.Dünyanın hiç bir yerinde böyle bir uygulama yapılamaz. Bu boru bu mesafeye çekilemez. Mümkün değil. Demek ki bu proje kağıt üzerinde kalıyor, uygulanmıyor.. Nerede bu projenin kontrolu? Bakanlık yetkilileri “basınç kontrolu” diyor. Bir kere Damla Sulama Sistemlerinde basınç kontrolunden önce yapılması gereken bir çok kontrol var. Size bir örnek de Batı Anadoludan Soma’dan vereyim. Çiftçi’nin su kaynağı kanalet. Ancak onaylanmış proje’de dalgıç pompa’da var. Adamın tarlasında kuyu bile yok. “Sen bana elektro motopomp ver, suyu kanaletten onunla alırım, onu dalgıç yerine saydırırım” diyor ve dediğini yaptırıyorda. Bazı Tarım İl/İlçe Müdürlüklerinde proje onayına bakan kişiler Ev Ekonomisi bölümü mezunu, damla sulamanın “d” sini bilmiyorlar. Bütün bunları Bakanlık yetkililerinin de bilmesi lazım. Öneriyorum, çıkıp birlikte dolaşalım, bilmediklerini de gösterelim. Ayrıca kontrol basit; örneğin Şanlıurfa ilinde kesilen fatulardaki boru metrajını toplayın, ve çok sayıda denetim elemanı ile aynı birkaç gün içinde sahaya çıkın bakalım o kadar boruyu bulabilecekler mi? Yine öneriyorum, biz üretici Firmaları ve Basınçlı Sulama Sanayicileri Derneğini toplantıya davet etsinler, birlikte uygulamadaki aksaklıkları tartışalım. Önemli olan hataları kabul edip düzeltme yönünde adımlar atmak. TC. Ziraat Bankası kanalıyla verilen kredilerde de suistimaller oluyor, ancak bu konuda hem Banka’nın hem Tarım Kredi Kooperatiflerinin kadroları,denetim sistemleri ve bu kurumların Üretici Firmalarla iletişim düzeyleri daha iyi, dolayısıyla hatalar kabul edilebilir düzeyde kalıyor ya da sistem iyileştirilebiliyor. Son olarak şunu belirtmek istiyorum, kişisel görüşüm hibenin kaldırılıp sistemin tamamen uzun vadeli faizsiz (T.C. Ziraat Bankası kredisi gibi) krediye dönüşmesi. Bir şey bedava olduğu sürece hem o şeyin kıymeti bilinmez hem de suistimaller önlenemez.

    Konunun buralara taşınmasındaki katkılarınız için çok teşekkürler.

  2. Ergin KAHVECİ 21 Ağustos 2009 - 09:15 - Yanıtla

    Sayın Göktepe;
    Sizi tebrik ediyorum. Ayrıca Bakanlığın duyarlılığına da duyarlılık değil ancak lakayıtlık denir. Satın Alma El Kitabı, Uygulama Esasları, Şartname vs. gibi teorik şeylere takmık yıllardır Bakanlık. Bedrettin Bey de yanıt vermiş. Bedrettin Bey önce şuna yanıt versin? Mesleği ne ? Oraya nasıl geldi? Siz hiç Milli Eğitim Genel Müdürü Ziraat Mühendisi gördünüzmü? Evet bazı iyi şeyler oluyor, ama Bakanlık istiyor diye değil. İyi şeyler hazır geliyor birileri de uzun mücadeleler veriyor ancak öyle oluyor. Siz deneyin bakalım tek satır hatayı kaç senede anlıyor bakanlık.
    Projeler konusuna gelince Bakanlık önce samimi ise, vurguna yolsuzluğa göz yummayacaksa eğer.
    7472 sayılı yasayı bir okusun. Sonrada ona dayalı 24.01.1992 tarihli RG de yayınlanan 21121 sayılı tüzüğü okusun, TMMOB Yasasını okusun, sorularınızın çoğu yanıtlanmış olur. Sizce neden okumuyorlar sahi?
    İyi çalışmalar

  3. yaşar duran 23 Ağustos 2009 - 04:28 - Yanıtla

    DEĞRLİ ÇİFTÇİ DOSTLARI TARIM KREDİ KOPRATİFLERİNDEN DARBE YEMEYEN ÇİFTÇİ PARMAKLA SAYILACAK KADAR AZDIR.PİYASANIN EN PAHALI GÜBRESİNİ ONLAR SATAR.DAHA DÜNE KADAR EMTİA FAİZLERİ RAHMETLİ TEFECİ NESİM MALKİKİNE BEŞ ÇEKMİYORMUYDU.ÇALIŞANI ÇİFTÇİYE SATTIĞI HER EMTİADAN NEMALANDIRILAN YILDA 8-İKRAMİYESİ OLAN TÜRKİYEDE BİR KURULUŞ VEYA KOOPERATİF VARMIDIR.ALİBABA ÇİFTLİĞİ SONUNDA ÇİFTÇİYİ BİTİRDİLER.KOOPERATİFLERE UĞRAYANDA YOK BOL BOL ÇAYLI KAHVELİ SOHBETLERİN UZAYIP GİTTİĞİ YERLER OLDULAR.BEN YÜCE ATAMIN TANIMINDAKİ KOOPERATİFCİLİĞİ ÖZLÜYORUM.

  4. YILCAN YURDAKUL 3 Temmuz 2010 - 04:01 - Yanıtla

    PAULOWNIA ağacı yetiştirmek istiyorum kredi olanakları ve teşvikler nelerdir yardımcı olurmusunuz.
    iyi çalışmalar.

İklim, Çevre ve Su,Tarım: İlişkili Diğer Makaleler

En Son Yayınlanan Makaleler