Yeni tarım modelinin yankıları…

Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Yeni tarım modelinin yankıları…

09 Temmuz 2009

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Köşe Yazısı

Güncelleme: Tem 9, 2009

Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli’ni bütün ayrıntılarıyla yazdık. Gazetelerin büyük bölümünün sayfalarını tarıma kapalı tuttuğu, ekranların görmezden geldiği bir dönemde DÜNYA Gazetesi 4 gün süreyle havza modeli haberlerini hem manşetine taşıdı hem de her gün tam sayfa yer verdi.
NTV haber bültenlerinde ve Oğuz Haksever ile Servet Yıldırım sabah kuşağında haberimize dikkat çekti.
Murat Birsel ,CNBC-E’de telefonla katıldığımız “Son Baskı” programında modelin konuşulmasını, tartışılmasını sağladı.
Haber Türk Ekonomi Gazetesi DÜNYA’yı kaynak göstererek habere yarım sayfa yer verdi. Haber Türk Ekonomi Yazarı Abdurrahman Yıldırım, modeli, eleştirilerini de katarak yazdı.
Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Gökhan Günaydın, konuyu Halk TV’deki programına taşıdı.
Okurlarımızdan da çok sayıda telefon ve mesaj aldık. Gazetecilik başarısına yönelik kutlama mesajlarını bir yana bırakırsak tarım havzaları ile ilgili yazılarımıza gelen eleştiri ve önerileri birkaç başlık altında toplayabiliriz.
1- Tarım Bakanlığı’nın hazırladığı havza modeli doğru ve yerinde bir çalışmadır.
Modeli hazırlamak önemli ama yeterli değil. Asıl önemli olan
uygulamadır. Uygulamada ekolojik yapı ile ekonomik yapının örtüşmesi, bölgeler arası gelişmişlik farkının körüklenmemesi ve bazı ürünlerde yoğunlaşırken diğerlerini ihmal ederek dışa bağımlılığı artırmamalı.
Havza modelinin bir çok eksiği var. Fındık, şekerpancarı, tütün gibi bazı temel
ürünleri, sebze ve meyveyi kapsamıyor. Karadeniz’den arayan dostlar, “fındığın hali ne olacak” diye soruyor.
4- Bakanlığın bu modeli hazırlarken sektörün görüşünü almadığını, çalışmanın bilimsel temellerden yoksun olduğunu ifade edenler oldu. Türkiye Sanayicileri ve İşadamları Derneği(TÜSİAD)’nin tarım raporlarını hazırlayan Orta Doğu Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erol Çakmak, CNBC-E’ deki programda “dünyada ilk kez bir tarım politikası atlatma habere konu oluyor” diyerek, bu tür politikaların tartışılarak ortak akılla belirlenmesi gerektiğine vurgu yaptı.
5- Milletvekilleri ve çok sayıda okurumuz modelin tam metnini istedi. Bizim pazartesi gününden beri yazdığımız bu modeli Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker 14 Temmuz Salı günü Ankara’da kamuoyuna açıklayacak.
Daha pek çok eleştiri ve öneri var. Fakat, üzerinde durmamız gereken önemli bir eleştiri daha var. Bazı okurlarımız, bakanlığı öven bir yazı dizisi yaptığımızı iddia ederek: “ Bu çalışmayı Tarım Bakanı bilinçli olarak mı size sızdırdı.” dedi.
Bizim yanıtımız açık ve net oldu. Keşke bunu düşünebilen, tarım konularını yazan gazetecileri bilgiyle destekleyen bir bakan ve bakanlık bürokrasisi olsa. Uzun zamandır peşinde olduğumuz bu çalışmayı defalarca istememize rağmen bakanlıktan “Başbakan açıklayacak veremeyiz” yanıtı aldık. Yazı dizisine gelince, elbette havza modelinde ne varsa onu yazdık. 25 yıla yaklaşan mesleki deneyim ve birikimimiz haberle yorumu ayırabilecek nitelikte.

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

  1. kenan ışık 10 Temmuz 2009 - 00:29 - Yanıtla

    kaç tane üretici temsilcilerinden görüş istendi bu yeni tarım havzası modeline
    ege çiftçiler derneği… adana üreticileri temsilcileri biz yok sayıldık diyorlar. her zaman ki gibi ben yaptım oldu hatasını yaşayacağız …biz üreticelerle la fonten in tilki karga aldatmacası oynnıyor gibi..

  2. TARIMDA PROJE 10 Temmuz 2009 - 02:01 - Yanıtla

    ciftci ürettigi ürüne pazar bulamiyor
    tarimda köylüler projelendirme sistemi kursunlar veya tarim ilce müdürleri isletme isletme ekonmik projeler bulsunlar hükümet tarim ürünlerine bir listeye alip Türkiyenin nufusuna dis ülkelere muhtac olmadan nasil besleriz ve ihracatimizi tarimda vehayvancilikta nasil artiririz diye düsünmeli yesil sermayeli holdinglerde borsaya girmeli

  3. şahin karakeçili 10 Temmuz 2009 - 02:13 - Yanıtla

    ARKADAŞLAR YEM BİTKİLERİNE NE OLDU
    ONLARI GOREMIYORUM

  4. Ali Bülent Erdem 10 Temmuz 2009 - 03:14 - Yanıtla

    Çiftçiler/köylüleri ilgilendiren, onların aleylehlerine olan kararlar alınıyor. Örneğin, Tohum Yasası gibi. Örneğin gündemde olan biyogüvenlik yasası gibi. Örneğin Tütün Yasası, Şeker Yasası gibi. Saymakla bitmez.

    Şimdi de havza sistemine geçiliyor. Bir çiftçinin, bir çiftçi örgütünün görüşü alınmıyor.Üstelik karar çiftçinin aleyhine mi, yoksa lehine mi diye çiftçi olmayanlar tartışıyor.

    Ya çiftçiler..
    Onların bırakın sözleri dinlensin, örgütlenmelerinin önüne engeller çıkarılıyor

    Ali Bülent Erdem
    Çiftçi Sen Genel Sekreteri

  5. hilmi kayhan 10 Temmuz 2009 - 03:35 - Yanıtla

    BEN BU MODELIN BIR SEKILDE BASINA SIZDIRILMIS OLMASINI, HUKUMETIN CESITLI YOURMLARI DUYMA ISTEGI OLARAK GORMEK ISTIYORUM. NE KADAR COK YORUM GELIRSE O KADAR DUYARLI OLACAKLARDIR DIYE DUSUNMEK ISTIYORUM.
    BU MEYANDA FINDIK,TUTUN,SEKERPANCARI GIBI URUNLER ILE MEYVE VE SEBZE ICIN BIRSEY ACIKLANMAMIS OLMASINI GARIP BULUYORUM.
    DESTEKLENECEK URUNLERIN BAZILARI LISTE DISI URUNLERIN YERINE MI GECIRILMEYE CALISILIYOR?
    VEYA YINE HER YENI TESVIK SISTEMI GIBI BU HAVZA MODELI DAHA YAYINLANMADAN POLITIK ENDISELERE YENIK MI DUSTU?
    SON OLARAK DESTEKLENECEK URUNLER ICIN EKIM ALANI DARALSA DA ONGORULEN URETIM ARTISLARININ SIRF HAVZA DEGISTIRIP MALI DESTEK VEREREK DEGIL
    MUTLAKA TEKNIK BILGI VE EGITIM VEREREK SAGLANABILECEGINI HATIRLATMAK ISTERIM.
    HERHALIKARDA MESLEK ODALARI VE BU ISIN ICINDE OLANLARDAN DA FIKIR ALINSA DAHA VERIMLI BIR CALISMA DAHA CABUK YAPILABILIRDI DIYE DUSUNUYORUM.

En Son Yayınlanan Makaleler