Tarımda gündemi belirlemenin ayrıcalığı…

Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Tarımda gündemi belirlemenin ayrıcalığı…

07 Temmuz 2009

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Köşe Yazısı

Güncelleme: Tem 7, 2009

Üç hafta önceydi. İzmir’de Hilton Oteli’nin 31.Katında Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker’in de katıldığı, Ege Tarım Zirvesi’nin düzenleyicisi kurumların yöneticileri ile öğlen yemeğindeydik. Mehdi Bey, 2002’den bu yana tarımda yaptıkları çalışmaları anlattı. Doğal olarak kendi penceresinden anlatıyordu. Bir ara İzmir Ticaret Odası Meclis Başkanı Necip Kalkan, “Sayın bakanım anlattıklarınız çok önemli şeyler.  Fakat siz anlatıp, siz dinliyorsunuz. Biz bunları medyada göremiyoruz.” dedi.
Mehdi Bey, medyanın tarıma yeterince yer vermemesinden yakındı. Sonra söz Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli’ne geldi. Bu modeli Bakanlar Kurulu’na sunduğunu ve yakın zamanda Başbakan tarafından kamuoyuna açıklanacağını söyledi.
Havza bazlı destekleme modelini hazırlayan bakanlık 3 yıldan beri titiz bir çalışma yürütüyordu. Son  dönemde model çok konuşuluyor fakat içeriği hakkında bilgi verilmiyordu. Bakanlık tarafından sır gibi saklanıyordu. 
Uzun zamandır peşinde olduğumuz yeni destekleme modelini Başbakanın açıklayacak olması haber değerini daha da artırıyordu. Ankara’da kimi arasak, modelin sır gibi saklandığını ve Başbakan tarafından kamuoyuna açıklanmadan veremeyeceklerini söylüyordu. 
Gazetecilikte pes etmek olmaz. Biz ustalarımızdan böyle öğrendik. Nihayet Cuma günü Tarım Havzaları Destekleme Modeli’ne ulaştık. İlk bölümünü dünkü DÜNYA Gazetesi’nde okudunuz. Bugün ikinci bölüm var. Kamuoyu tarımda “devrim” yaratacak havza modelini başbakandan önce ilk kez DÜNYA’ dan öğrendi.  Tarımda gündemi belirlemenin heyecanını ve mutluluğunu yaşadık. Bize bu ayrıcalığı sağlayan süreç 13 yıl önce yine Temmuz ayında başlamıştı. Rahmetli Nezih Demirkent, 13 yıl önce tarım konusunda yazı yazmamızı istediğinde uzmanlaşmanın önemini vurgulamış ve bugün yaşadığımız ayrıcalığı adeta tarif etmişti. O günden bu yana DÜNYA Gazetesi tarımı bir uzmanlık alanı olarak ele aldı ve medyada tarım haberlerine en çok yer veren gazete oldu. Türkiye, 2008 ürünü destekleme primlerinin bir kuruş artırılmasını ve sonra üç kuruş düşürülmesini de ilk kez DÜNYA’ dan öğrendi. Yoğurt tebliğinde yapılan ve uzun zaman kamuoyu gündeminde tartışılan değişikliği de ilk kez DÜNYA duyurmuştu. Bize bu ayrıcalığı yaşatmanın yolunu açan Rahmetli Nezih Bey’i bir kez daha saygıyla anıyoruz.

DÜNYA yazdı Süt Konseyi seçimleri yenilendi
DÜNYA Gazetesi’nin tarım gazeteciliğindeki gücünü ortaya koyan bir başka gelişme daha yaşandı. 30 Haziran 2009 tarihli “Ulusal Süt Konseyi’nde neler oluyor?” başlıklı yazımızda konsey yönetim kurulu seçiminin yönetmeliğe aykırı yapıldığını yazdık.
Ulusal Süt Konseyi yönetmeliği, yönetim kurulu ilk toplantısında bir başkan ve aynı gruptan olmayan bir başkan yardımcısı ile muhasip üye seçilmesini öngörüyor. Fakat, Ulusal Süt Konseyi yönetim kurulu yapılan ilk toplantısında seçim yapılmadan atama ile başkan ve dört başkan yardımcısı seçildi. Yapılan iş hukuka aykırıydı. Tarım uzmanı olmayan medya kuruluşları yönetmeliğe aykırı bu seçimi fark edemedi. Sadece bu sütunda yapılan görevlendirmenin yönetmeliğe aykırı olduğu yazıldı. 
Bu yazımızdan sonra 2 Temmuz’da Ulusal Süt Konseyi Yönetim Kurulu toplandı ve yönetmeliğe uygun olarak seçim yaptı. Konsey Başkanlığına Ethem Sancak, Başkan Yardımcılığına Mahmut Eskiyörük, muhasip üyeliğe Harun Çallı seçildi. Daha önce başkan yardımcısı ilan edilen Hasan Girenes, Osman Vasfi Yasun ve Prof. Dr. Erkan Benli yönetim kurulu üyesi olarak görev aldı.
Görevimizi yaparken asla övünmek, övülmek istemiyoruz. Fakat, 13 yıl önce tarımın önemini fark eden ve bu alanı bir uzman gazeteci ile izleme uzak görüşlülüğüne sahip Nezih Demirkent’ i ve O’nun gazetesi DÜNYA’ nın hakkını da teslim etmek gerekir. Her fırsatta yinelediğimiz gibi keşke her medya kuruluşunda tarım uzmanı bir gazeteci olsa. O zaman tarımı daha iyi anlar ve tarımdan sorun değil,  zenginlik üretiriz.

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

Destekleme, Hibe ve Krediler,Hayvancılık: İlişkili Diğer Makaleler

En Son Yayınlanan Makaleler