Yaş meyve ve sebzede yenilikçi yaklaşımlar…

Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Yaş meyve ve sebzede yenilikçi yaklaşımlar…

19 Mayıs 2009

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Köşe Yazısı

Güncelleme: May 19, 2009

Bir kez daha Mersin’deyiz. 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nde düzenlenen,” 7. Yaş Meyve ve Sebze Sempozyumu”nu yönetmek üzere Mersin’de dostlarla buluştuk. Sempozyumun bu yılki konusu, “Yaş Meyve ve Sebze Üretiminde Yenilikçi Yaklaşımlar”.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası, Akdeniz İhracatçı Birlikleri, Mersin Tarım İl Müdürlüğü, Mersin Ticaret Borsası, Mersin Ziraat Odası, Ziraat Mühendisleri Odası Mersin Şubesi, Mersin Sanayici ve İşadamları Derneği, Mersin Sebze Meyve Komisyoncuları Derneği, Erdemli Turunçgil Üreticileri Birliği ve RİS Mersin Tarım Gıda Platformu bir araya geldi ve sempozyumu ortaklaşa düzenledi. Böylece sektörün her kesimi sempozyumda temsil edildi. Yaş meyve ve sebze sektöründeki sorunlara ortak akıl ile çözüm arandı. Üretici ve ihracatçılar sektördeki yeni yaklaşımlar hakkında bilgi sahibi oldu.
Biraz ilgi ve destekle yaş meyve ve sebze sektörünün çözülmeyecek sorunu yok. Krize rağmen sektör ihracatını artırıyor. Bu düşünceler sempozyumda dile getirildi. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Sefa Çakır, Akdeniz Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Kavak, Türkiye Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Ortak Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kaçmaz, Türkiye Yaş Meyve, Sebze Komisyoncuları Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan, Mersin Turunçgil Üreticileri Birliği Başkanı Cemalettin Kurt, Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, krize rağmen yaş meyve ve sebze ihracatındaki artışa, sebze meyve hallerinde yaşanan sorunlara, Rusya pazarına yönelik sıkıntılara, reçeteli ilaç satışı gibi sektörün en önemli sorunlarını açılış konuşmalarında dile getirdi.
Sempozyumun en ilgi çekici konuşmalarından birisini Amerika’dan gelen Dr. Nigel Grech yaptı. Narenciye sektöründe 27 yıldan beri çalışan ve halen Amerika Narenciye Araştırma Kurulu Üyesi olan Grech’ in verdiği bilgiler narenciye sektöründeki yeni yaklaşımları da özetler nitelikte. Bakınız Grech ne diyor:
1-Narenciye ihraç edecekseniz, bir çok çeşidi sunmanız gerekir. 
2- Üründe süreklilik sağlamalısınız, çünkü alıcı 12 ay ürün ister. 
3- Alıcılar, aracıları devreden çıkararak, üreticiden veya paketlemecilerden
ürün almayı tercih etmeye başladı. 
4- Amerika’da greyfurt tüketimi azalıyor, buna karşılık limon tüketimi artıyor. Tüketici, çekirdeksiz limonu tercih ediyor.
5- Erkenci ve geççi ürünlerdeki pazara çok dikkat etmek ve risk analizini iyi yapmak gerekiyor.
Dr. Nigel Grech, Türkiye’de ürün maliyetinin yüksek olmasını ise şu sözlerle açıkladı: “Mazot için siz 1.5 dolar ödüyorsunuz, biz 0.3 dolar ödüyoruz. Sizdeki işçi bizdekinden yüzde 30 daha az meyve topluyor. Ayrıca, sizde yeni çeşitlere, fidan üretimine fazla önem verilmiyor. Oysa, iyi bir başlangıç için fidanlık çok önemli.”
Son yıllarda meyvecilikte devrim yapan Alara Tarım’ın Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Taner, Çukurova ve Akdeniz Bölgesi’ni California’ya benzetti. Bu bölgenin California’ dan daha büyük avantajlara sahip olduğunu söyledi. Bu avantajları değerlendirmek için, en ekonomik ve en çok para kazandıracak üretimlerin yapılmasını önerdi. Yaş meyve ve sebzede marketlerin yönlendirici olduğuna dikkat çekti. Marketler ile ürün geliştirenler birlikte çalışıyor. Bir market size “5 yıl sonra bu çeşidi istemiyorum, şöyle bir ürün istiyorum diyebiliyor”. O zaman buna göre üretiminizi yönlendireceksiniz. 
Yavuz Taner’den öğrendik ki, Alara Grubu, araştırma ve geliştirme çalışmalarına yılda 500 bin ile 1 milyon dolar arasında harcama yapıyor. Ulaştıkları başarının altında da bu çalışmalar var.
Sera Yatırımcıları ve Üreticileri Birliği Genel Sekreteri Dr. Servet Kefi, seracılık sektöründeki gelişmeleri aktardı ve jeotermalin sektör için önemini dile getirdi. Servet Kefi’nin anlattıklarından yenilikçi yaklaşımlarda seracılığın çok daha etkin rol oynayacağını öğrendik.
Yalex Yaltır Tarım Ürünleri Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yaltır, çilek konusunda Türkiye’nin çok büyük bir potansiyele sahip olduğunu ve yeni yaklaşımlarla, iyi bir organizasyonla yılda 300 milyon dolarlık çilek ihracatı yapılabileceğini anlattı. Yaltır’ a göre, Avrupa pazarında nasıl ki, İspanya, İtalya’nın yerini aldı, Türkiye’de çilekte İspanya’nın yerini alabilir. 
Çukurova Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ali Küden ise, meyvecilikte yeni çeşitler üzerinde üniversitenin yaptığı bilimsel çalışmaları ayrıntılı olarak anlattı.
Özetle, Mersin’de çok verimli bir sempozyum yapıldı. Herkes payına düşen ödevi aldı ve çalışmaya başladı. Bu çalışmaların bölgeye, sektöre ve ülkeye yarar sağlayacağına inanıyoruz.
*****
Çağdaş Türkiye’nin başı sağ olsun
Yaşamını çağdaş Türkiye’ye adayan Türkan Saylan, geride binlerce çağdaş eser bırakarak aramızdan ayrıldı. Türkan Saylan’ ı ,19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nda saygıyla anıyoruz. Çağdaş Türkiye’nin başı sağ olsun.

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

Yaş Meyve ve Sebze: İlişkili Diğer Makaleler

En Son Yayınlanan Makaleler