Tarımcılar cezayı hak etti!..

Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Tarımcılar cezayı hak etti!..

19 Mart 2009

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Köşe Yazısı

Güncelleme: Mar 19, 2009

Ekonomik kriz dönemlerinde köye dönüş başlıyor. 2001 krizinde olduğu gibi, yaşadığımız bu kriz döneminde de tarıma, kırsala dönüş hızlandı. Tarım ülkesi olmayı “utanç”sayanlar olsa da, tarım sektörü krizde sığınılacak bir liman olarak duruyor.
Krizde, ekonomik sıkıntıların en üst düzeye ulaştığı dönemlerde dahi ülkede sosyal patlamaların yaşanmaması, şehirde, kasabada yaşayanların bir ayağının köyde olmasından kaynaklanıyor. Bir çok gıda maddesini köyden temin eden memurların, işçilerin sayısı azımsanmayacak düzeyde. Bu yönüyle tarım sektörü, ülkenin sosyal sigortasını oluşturuyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan, “fındık fiyatı ne olacak” diye soran okurlarımız var. İstanbul’da çalışsa da Ordu’da, Giresun’da fındıklığı olan çok sayıda yurttaş var.
Son günlerde hükümet yetkilileri dahil, toplumun bir çok kesimi tarım sektörünü krize karşı koymada en önemli güç,en önemli avantaj olarak öne sürüyor. Tarım sektörü olmasa, krizin çok daha derin yaralar açacağı konusunda görüş birliği var.
Ülke ihracatı hızla düşerken tarım ürünleri ihracatında artış sürüyor.
İstihdam yaratan, ihracatı artan, toplumun sigortası konumundaki tarım sektörü de elbette krizden çok ciddi olarak etkileniyor. Kriz tarım sektörünü teğet geçmiyor. Fakat, Hükümet tarım sektörünü her seferinde teğet geçiyor.
Kriz döneminde tarımın önemi vurgulanırken bir tarafta da uygulanan politikalarla tarım ve tarım kesimi yok edilmeye çalışılıyor.
Ekonomiyi canlandırma paketleri açılıyor. Can suyu kredileri veriliyor. Fakat, tarıma yönelik hiçbir önlem, hiçbir destek yok. Dahası, tarıma karşı görülmemiş bir çifte standart, iki yüzlülük var.
En son açılan pakette otomotiv, konut ve beyaz eşya sektörlerini canlandırmak için Özel Tüketim Vergisi(ÖTV) ve Katma Değer Vergisi(KDV) düşürüldü.
Otomobilin, kamyonun, minibüsün,midibüsün vergisi düşürülürken sadece traktörün vergisi düşürülmüyorsa bu çifte standarttır, iki yüzlülüktür.
Arabanın, beyaz eşyanın vergisi bir günde düşürülürken aylardan beri konuşulan, defalarca söz verilmesine rağmen sütte KDV yüzde 8’den yüzde 1’e indirilmiyorsa bu sadece iki yüzlülük değil aynı zamanda söz verenlerin utancıdır.
Süt fiyatları hızla düşerken veya düşürülürken, inekler kesime giderken bu vergiyi indirmeyecekseniz ne zaman indireceksiniz? İnekler kesildikten, süt üretimi bittikten sonra mı?
Kriz nedeniyle kırsala dönüş başlamışken sadece mazotun ÖTV’ si, KDV’si düşürülse, girdilerde bir ucuzlama sağlansa bakın neler olur.
1- Boş kalan tarlalar sürülür üretim artar
2- Ülkenin en büyük sorunu olan işsizlik azalır
3- Gıda ithalatına ödenen milyarlarca dolarlık dövizin büyük bölümü ülkede kalır
4- İhracat artar, ülkeye daha çok döviz girer
5- Tarımsal sanayi, makine, finans, taşımacılık, ticaret ve en önemlisi kan ağlayan esnaf kesimi derin bir nefes alır ve ekonomi canlanır
6- Büyük kentler göç baskısından kurtulur
7- Ülke krize karşı güçlü hale gelir.
Türkiye’de bunları sağlamak için yeterli tarım toprağı, altyapı ve bilgi birikimi var. Fakat, bu potansiyeli harekete geçirecek akıl yok. Daha doğrusu, tarıma bakıştaki iki yüzlülük bu potansiyelin değerlendirilmesini engelliyor.
Kriz döneminde bile tarım sektörü neden göz ardı ediliyor?
Tarımın lobisini yapacak, sektörün gücünü ortaya koyacak güçlü bir örgütü yok. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın sektörün gücü ölçüsünde hükümette etkinliği yok. Buna bir de çiftçilerin dürüstlüğü eklenince tarım sektörü yine “üvey evlat”muamelesi görüyor. Ülke öyle bir hale getirildi ki, dürüst olan mutlaka cezalandırılıyor.
Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürü Bedrettin Yıldırım ne diyor: “çiftçi, borç ertelemesi veya af beklemesin”. Gerekçesi daha da ilginç; “çiftçilerin yüzde 90’nı borcunu düzenli olarak ödüyor. Borcunu zamanında ödemeyen yüzde 10 için borç ertelenmez.”
Bedrettin Bey çok haklı. Dürüstçe borcunu ödeyen çiftçiye niye erteleme veya af getirilsin ki.
Çiftçi, tarlasını, traktörünü satarak borcunu ödüyor. Ödeyemezse intihar ediyor. Çünkü onlar için borç namustur.
Bu kadar dürüstlük kimde var? Üstelik en az yüzde 50’si hükümet partisine oy veriyor. Bunlar kesin olarak cezayı hak ediyor!…

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

  1. Zeynep Erkunt Armağan 19 Mart 2009 - 05:38 - Yanıtla

    Ali Ekber bey,

    Her yazınızı ilgi ile okuyorum.

    “Tarımcılar Cezayı Hak Etti” de yine harika yazmışsınız. Elinize, yüreğinize sağlık..

    Zeynep ERKUNT ARMAĞAN

  2. cengiz adak 19 Mart 2009 - 03:45 - Yanıtla

    EVET BİZ TARIMLA UĞRAŞANLAR CEZAYI KESİNLİLE HAK EDİYORUZ ÇİFTÇİLERDEN HALA BU PARTİYE OY VERECEKLER VAR NE HİKMETSE MİLLET HALA İÇİNDEKİNİN FARKINA VARAMAMIŞSA SÖYLEYECEK SÖZDE YOK BU ÜLKEDE NAMUSLU YAŞAMAK NE KADAR ZORDUR ANLATMAK İMKANSIZDIR SAYIN YALAN MAKİNELERİ OY SATIN ALMAYA ÇIKARAK MİLLETİN ONURUYLA OYNAMAYI ÇOK İYİ BİLİYORLAR BU NEDEMEK KUMAR OYNARKEN HİLE YAPMAK DEMEK.MİLLETİN HÜR İRADESİNE İPOTEK KOYMAK DEMEK.YALAN MAKİNELERİ YARDIMLARI SAVUNUYOR PEKİ SEÇİMDEN (ADALETSİZ SEÇİMDEN)SONRAYA NİYE BIRAKMIYORLARDA SEÇİM AREFESİNDE KARLARIN İÇİNDE MİLLETİN OMUZUNA DOLAP YÜKLEYİP GÖNDERİYORLAR.BİZ(ÜVEY EVLAT)ÇİFTÇİLER ONURUMUZU KURTARMAK İÇİN BU PARTİYE OYDAN UZAK DURALIM.

  3. Burcu Camcı 19 Mart 2009 - 03:53 - Yanıtla

    O BAŞIMIZDAKİ NAMUSLU YÖNETİCİLERİMİZİ,DESTEKLEDİKLERİ İÇİN…
    O BİR KARIŞ TOPRAKTAN,AŞINI EKMEĞİNİ ÇIKARDIĞI İÇİN..
    O SAFHANE DÜŞÜNCELERİN,KOŞULSUZ İNANIŞLARIN EKİNİNİ BİÇTİĞİ İÇİN..

    BENİM ÇİFTÇİM CEZALI….:(

    ÇARESİZLİĞE SÜRENE,
    MAZLUM KALANIN HAKKINI SÖMÜRENE,
    TEKNOLOJİNİN ARSIZ TÜKETİMİNİ TOPRAĞIN BEREKETİNDEN ÜSTÜN TUTANA

    YAZIKLAR OLSUN….

  4. mustafa demir 19 Mart 2009 - 05:14 - Yanıtla

    canlilarin yasamasi icin gerekli besin maddelerini uretebilen tek kaynak , topraktir. butun canlilar topragin urettikleriyle beslenirler. bu uretimi de ciftciler gerceklestirir. basbakanin , bakanin , burokratin, mudurun, memerun kisacasi herkesin ciftciye minnet borcu vardir. ciftciyi hor goren , kucumseyen herkesten bir gun mutlaka bunun hasabi sorulacaktir. ( onunla ayni cumleyi kullanmak istemiyorum ama sozum en basta o nadir.) BU BOYLE BiLiNE…..

  5. fatih mehmet ılgın 19 Mart 2009 - 08:56 - Yanıtla

    az bile yapıyor devlet biz eşeğiz semer vuran çok yükümüz hafif biz milletin efendisiyiz efendi efendi hakkımıza razı oluyoruz daha ne olsunki ürün para etmemiş süt kdv si 8 miş mazot uçmuş gübre tavan yapmış kimin umrunda nasılsa bizim üzerimizden geçinen bir sürü sektör var elbet bunlara göz yumanlar big bangden sonra kimin kapısına gidecekler bu kadar sektör nerden geçinecek artık bunun hesabını çiftciler iflas ettikten sonra onlar yapsın siyasiler brokratlar hortumcuların hortumunu kestik diye övünenler kestiğiniz hortumla şimdi çiftcileri asıyorsunuz
    fuzuli derki
    Selam verdim, rüşvet değildir diye almadılar. Hüküm gösterdim, faydasızdır diye iltifat etmediler. Eğerçi görünürde itaat eder gibi davrandılar ama bütün sorduklarıma hal diliyle karşılık verdiler.
    Dedim: – Ey arkadaşlar, bu ne yanlış iştir, bu ne yüz asıklığıdır?
    Dediler: – Bizim adetimiz böyledir.
    Dedim: – Benim riayetimi gerekli görmüşler ve bana tekaüt beratı vermişler ki ondan her zaman pay alam ve padişaha gönül rahatlığı ile dua kılam.
    Dediler: – Ey zavallı! Sana zulüm etmişler ve gidip gelme sermayesi vermişler ki, daima faydasız mücadele edesin ve uğursuz yüzler görüp sert sözler işitesin.
    Dedim: – Beratımın gereği niçin yerine gelmez?
    Dediler: – Zevaittir, husulü mümkün olmaz.
    Dedim: – Böyle evkaf zevaidsiz olur mu?
    Dediler: – Asitanenin masraflarından artarsa bizden kalır mı?
    Dedim: – Vakıf malın dilediği gibi kullanmak vebaldir.
    Dediler: – Akçamız ile satın almışız, bize helaldir.
    Dedim: – Hesaba alsalar bu tuttuğunuz yolun fesadı bulunur.
    Dediler: – Bu hesap, kıyamette sorulur.
    Dedim: – Dünyada dahi hesap olur, haberin işitmişiz.
    Dediler: – Ondan dahi korkumuz yoktur, katipleri razı etmişiz.
    Gördüm ki sualime cevaptan başka nesne vermezler ve bu berat ile hacetim kılmağın reva görmezler, çaresiz mücadeleyi terk ettim ve mey’us ü mahrum guşe-i uzletime çekildim.

  6. Sencer Murat Çelik 19 Mart 2009 - 11:11 - Yanıtla

    Kriz döneminde tarım kesimi bu kadar ihmal edilmesine rağmen AKP oylarını koruyabiliyorsa biraz da özeleştri yapmamiz lazim değil mi sevgili dostlar?Tarımsal krediler ertelenmedi,sanayicilerle aynı tarife elektrik kullanıyoruz,elektrik borçlarını ödeyemeyen bir çok çiftçi icra batağında ama iş oy vermeye gelince…?

  7. YAŞAR DURAN 20 Mart 2009 - 00:38 - Yanıtla

    SELAMLAR DAHA ÖNCEKİ YORUMLARIMDA ÇİFTÇİ KESİMİ OLARAK BİTİMİZİN KANLANDIĞINDAN BAHSETMİŞTİM BAZI YORUMCU ARKADAŞLAR VAY EFENDİM MİLLETİN EFENDİSİNE NASIL BİTLİ DERSİN VS ASLINDA MECAZİ ANLAMDA SÖYLEMİŞTİM SÖZÜMÜ ANLAYAN ANLADIDA ANLAMAK İSTEMEYEN AYAK SÜRÜYOR.BU GÜN İÇİN MİTİNG BAŞI 30 TL ALIP ŞAKRABANLIK YAPAN YÜZLERCE ÇİFTÇİ TANIYORUM HEDEF ALANLARI DOLDURMAK.BUNLAR İÇİN NE ÇİFT NE SABAN,NEDE ÖKÜZ ELLERİNDEKİ YABAYI DAHİ BIRAKMIŞLAR ELLERİ HAVADA ALKIŞ TUTUYORLAR YARINLARINI SÖMÜREN POLİTİKACILARA UTANIYORUM UTANIYORUM…

  8. deniz yörükoglu 20 Mart 2009 - 04:13 - Yanıtla

    çifçileri diri diri topraga gömenler utansın toprak gözünüzü doyursun diyenlere yazıklar olsun sizler milletin oy,u ile ile meclise girenler bir gün gelecek bu millet sizi sandıga gömecektir.keser döner sap döner gün gelir hesap döner.

  9. EKONOMI KRIZDEN CIKMAK ISTIYORMUYUZ 20 Mart 2009 - 17:12 - Yanıtla

    ARTIK TÜRK CIFTCISI UYANMALI VE UYANIK DAVRANMALI
    HÜKÜMETIMIZ
    EKONOMI KRIZE KARSI 4: PAKET HAZIRLADI
    BU PAKETTE NE VAR AVURPA ARABASINDAN ÖTV YE INDIRECEK
    BU INDIRIMDEN BIZIM KÖYLÜ ISCI NE KAZANACAK
    ARABALAR AVURPA FABRIKASINDA SATILMAYA BASLADI
    HAYVANCILIGA VERSENIZYA BU DESDEGE ÖYLE 1000´—2000 INEK ALLANA DEYIL EN AZ 10 ENCOK 50 INEK ALLANA VERIN DESDEGE
    VE AYRICA YURT DISINDAKI TÜRKLERIN PARASINA CEKMEK ISTIYORSANIZ YESIL SERMAYEYE KOMBASSANAN HOLDINGE CÖZÜM BULUN

    ENEKLILERIN DIKKATINE
    PERSEMBE GÜNÜ MEHMET ALI BRANTIN 32. GÜN PROGLANINDA EMEKLILER DERDINE ANLATIYOR 600 TL EMEKLILIK MASSI ALIYOR 450 TL KIRA ÖDÜYORMUS
    HADI GEL KÖYÜMÜZE GERI DÖNELIM KÖYDE KIRALAR UCUZ
    IKI SEANEN KECISI 5 TAVUK ALDINIZMI KRALLAR GIBI YASARSINIZ
    TOMETES BIBERDE EKERSINIZ
    VARMISINIZ KKÖYE DÖNMEYE

  10. cengiz adak 21 Mart 2009 - 04:03 - Yanıtla

    SEVGİLİ ARKADAŞLAR İKTİ(DAR)DAN BİR RÜŞVET DAHA GELDİ 2009 YILI KÜTLÜ PAMUK DESTEKLEMESİNİ 42 KRŞ. AÇIKLADILAR SAKIN HA KANMAYIN DAHA SONRA DÜŞÜRMESİ ZOR DEĞİL . 2008 KÜTLÜ PAMUĞUDA 36 KRŞ AÇIKLAMIŞLARDI DAHA SONRA 32.4 KRŞ A DÜŞÜRDÜLER LÜTFEN YALANLARA İNANMAYIN 5 YILDIR YAPTIKLARI ORTADA……

  11. Sencer Murat Çelik 21 Mart 2009 - 07:53 - Yanıtla

    Çiftçi kesimine açıklanan borçların vadesinin uzatılması konusunu detaylı olarak bilen var mı?Borçlar faizsiz olarak uzatılmıyorsa ben ne anlarım ki ondan?Sanki bu sene çok para kazanip borcumuzu ödeme şansimiz mi olacak miş?umarim faizsiz borç ertelemesi sözkonusudur!

  12. Bülent Uzun 22 Mart 2009 - 06:26 - Yanıtla

    sayın Ali Ekber Yıldırım,

    Günde 1 ton çiğ süt üreten bir işletme sahibi olarak, üretirken harcadığım enerji (elektrik ve mazot) için Özel Tüketim Vergisi (ÖTV)’ni peşin olarak ödüyorum. Bir yılda sadece çiftlikte harcadığımız enerjinin ÖTV tutarı, 1 yıl sonra devlet desteği olarak bana dönüyor. Kaldıki ödediğimiz yem maliyetlerinin içinde de enerjiye ödenen ÖTV’ler var.
    Bu nasıl bir ” ö z e l t ü k e t i m ” dir. Biz neyin özeliyle uğraşıyoruz ?.
    Üretimimizi bu kadar özel kılan nedir ?. Hayvancılıktaki enerji tüketimi niye bu kadar özel ?. Yoksa bu da bir ceza mı ?.
    Sadece iş makinaları ve araçları, tarım makinaları ve araçlarında kullanılan bu vasıflarda bir yakıt üretmek ve bunu ÖTV’siz satmak çok mu zor ?. Üretim işletmelerindeki elektrik sayaçlarını ayrı tanımlamak çok mu zor ?.
    Yazılarınızda buna değinmezi temenni ediyorum.
    Saygılarımla…

    Bülent Uzun

  13. Sencer Murat Çelik 17 Nisan 2009 - 11:02 - Yanıtla

    Çiftçimiz 2 yıldır alenen eziliyor da?
    1-Niye bireysel olarak sesini duyuramıyor?
    2-Niye birleşip sesini duyuramıyor?
    3-Niye ziraat odaları vasıtası ile sesini duyuramıyor?
    4-Sn.Ali Ekber ve onun gibi 2 isim ancak sorunlarımızdan bahsediyor.Peki koca Türkiye’de bu 3 isim olmasa ne olurdu?
    5-Çiftçi demek 30 milyon nüfus 15-20 milyon oy demek.Niye çiftçi elindeki kozunu kullanamıyor?
    Bilmiyorum ama hata bizi yönetenlerde değil bizlerde bence…

Tarım: İlişkili Diğer Makaleler

En Son Yayınlanan Makaleler