Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.
Tarım Bakanlığı Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürlüğü, “Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı” adı altında çok önemli bir proje uyguluyor.
Bu proje kapsamında basınçlı sulama, altyapı yatırımlarına, tarımsal ürünleri işleme, değerlendirme, pazarlama yatırımlarına, tarımsal makine ve ekipman alımlarına yüzde 50 oranında hibe desteği sağlanıyor.
Doğru dürüst uygulansa tarımda ve özellikle kırsal kesimde ciddi bir dönüşüm sağlayacak bir proje.
Ancak proje ile ilgili çok büyük sorunlar yaşanıyor. Bu sorunların başında hibe desteklerinin çok geç ödenmesi veya hiç ödenmemesi nedeniyle yüklenici firmaların batma noktasına gelmesi.
Yaşanan sorunları özellikle makine ve ekipman hibe desteğinin ödenmemesi nedeniyle bir çok makine imalatçısının batma noktasına geldiğini 7 Ağustos 2008 tarihli DÜNYA’ da “Tarım makinecilerini ‘devlet desteği’ batıracak!..” başlığı ile dile getirmiştik.
O yazıdan sonra Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’ndan bir açıklama geldi. Açıklamada, 2008 yılı makine ve ekipman alımı programına yönelik olarak illere tahsis edilen bütçenin Mayıs-Ağustos ayları içinde 4 ayda kullanılmasının öngörüldüğü çalışmaların bu yönde devam ettiği ifade ediliyordu. Ayrıca, 2008 yılı için ülke genelinde Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı için 180 milyon lira ayrıldığı bunun 63 milyon 250 bin lirasının makine ve ekipmanlar için kullanılacağı bilgisine yer veriliyordu.
Bakanlığın açıklamasından bu yana tam 5 ay geçti. 2008 yılı makine ve ekipman hibe destekleri ödenmedi. Tarım makineleri ve ekipman üreten firmalar ekonomik krizinde etkisi ile bugün çok daha zor durumda.
İşçisinin parasını ödeyen, devlete vergisini ödeyen makine imalatçıları ürettikleri makine ve ekipmanı hibe desteği kapsamında çiftçiye satıyor. Hibe sözleşmesine göre makine veya ekipman bedelinin yarısını çiftçi, yarısını Tarım Bakanlığı ödemesi gerekiyor. Çiftçi ödemeyi yapıyor, fakat bakanlık ödemediği için makine ve ekipman üreticileri üretim yapamaz duruma geldi.
Makine imalatçıları haklı olarak, “hibe desteğini çiftçiye Tarım Bakanlığı değil, biz veriyoruz. Bakanlık yöneticileri bizim sırtımızdan sadece hava atıyor.”
Ayrıca, hibe programının Avrupa Birliği kaynakları ile finanse edildiğini belirten makine imalatçıları soruyor:
Avrupa Birliği’nin bu program kapsamında verdiği ve bize ödenmeyen paralar nerede, hangi bankada değerlendiriliyor?
Faiz geliri elde ediliyor mu?
Bizler fabrikamızı kapatma noktasına gelirken bizim sırtımızdan birileri haksız kazanç mı elde ediyor?
Makine imalatçıları hak ettiği hibe desteğinin ödenmesini beklerken, Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürlüğü hibe desteği ile kurulan işletmelere ve alınan makine ve ekipmanlara levha konulmasının peşinde.
Genel Müdürlüğün internet sitesine girildiğinde hibe desteğinden yararlananlar için iki levha örneği var.
Birincisinde ” Bu Tesis’ e Tarım ve Köyişleri Bakanlığı TEDGEM tarafından hibe desteği verilmiştir.”
İkincisinde ise, “Bu makine ve ekipman Tarım ve Köyişleri Bakanlığı TEDGEM tarafından hibe desteği ile alınmıştır.”
Yakında bir çok makine ve ekipman imalatçısının kapısına, “Bu fabrika, makine ve ekipman hibe desteği ödenmediği için kapanmıştır” yazılı levhalar asılırsa kimse şaşırmasın.
Sorun sadece makinecilerle sınırlı değil. Diğer yatırım alanlarında da benzer sıkıntılar yaşanıyor. Onu da bir örnekle anlatalım. Yıllardır altyapı yatırımları yapan Kasım Kutlu, program kapsamında Uşak Eşme Köylere Hizmet Götürme Birliği’ne Yeşilkavak Köyü tarımsal sulama altyapı yatırım işini aldı. Sulama borularını döşedi. Çalıştırdığı mühendisin, işçilerin maaşlarını aksatmadan ödedi. Devlete 162 bin liralık iş için 24 bin lira katma değer vergisi ödedi. Fakat aylardır devletten alacağını tahsil edemiyor. Bilgi edinme hakkından yararlanarak Tarım ve Köyişleri Bakanlığına başvurdu. Aylar sonra kendisine ‘Maliye Bakanlığı’ndan para gelirse bizde size ödeme yaparız’ anlamına gelecek bir yanıt verildi. Maliye Bakanlığı’ndan para gelmezse ne olacak?
Buna benzer çok örnek var. Her gün telefonla arayıp hibe desteklerinin ne zaman ödeneceğini soran okurlarımız var.
Son sözümüz Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’ndaki dostlar. Bize açıklama göndermek yerine makinecilerin, yatırımcıların, çiftçilerin hak ettiği parayı kendilerine gönderin. Daha yararlı bir iş yapmış olursunuz.
Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar
Çok doğru bir noktaya değinmişsiniz.Bende hibe zedeyim çünki.Yapılan sözleşmelerde 30gün içerisinde paranızı alacaksınız deniliyor,ama neredeyse 2ay bitiyor hala yok nezaman her gün cuma cuma hangi cuma.Ödemeler insanlar artık cuma kelimesinden bıktı…
Sayın Ali Ekber Yıldırım
Sorunu tüm çıplaklığı ile dile getirmişşiniz. Gerçekten Tarım Makinaları Sektörü bugün belirttiğiniz nedenle çok zor durumda bunu en yakından bilen kişiler olrak bu makalenizden dolayı size teşekkür ediyor ve elinize sağlık diyorum. selam ve saygılarımla.
Bu desteklerin aksatılmadan sürmesinin Türkiye tarımı açısından sizinde belirttiğiniz gibi ne denli önemli olduğu ortadadır. Bu sıkıntıların en kısa sürede giderilmesinde, makalenizin etkili olmasını dilerim.
Prof. Dr. Kamil ALİBAŞ
U.Ü. Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları Bölümü
BOŞUNA ALACAKLARINI BEKLEMESİNLER ÖNCE İKTİDARDAAARDAKİLER OY SATIN ALMAYLA UĞRAŞIYORLAR ONUN İÇİN ÇİFTÇİLİKLE UĞRAŞANLARA PARA VERMELERİ BİRAZ ZOR BELKİ BİRAZ DAHA KESEBİLİRLERDE. BELKİ BU SIRALAR HAYALİ BİR TRAFİK CEZASIDA KAPINIZI ÇALABİLİR KEMAL BEYİN AMELİYATI İÇİN………….
iyi günler ali bey..yazılarınızı güncel olarak düzenli ve keyifli bir şekilde takip etmekteyim..dünya gazetesine de aboneyim…12.02.2009 tarihli ”Tarım makinecilerine hibe cezası başlıklı yazınızı okudum ve çok minnettarlık duydum..çünkü bende aynı mağdurlardan biriyim..sizin gibi değerli aydınlarımızın katkısıyla sorunlarımız güncel konular haline getirilebiliyor,dertlerimiz dile getiriliyor..bu konuda size sonsuz minnettarlık duyuyor ve teşekkürlerimi sunuyorum..bu konuyla ilgili gelişme veya bilgi alımında dilediğiniz zaman size yardımcı olmaya hazırım….desteğinizin devamını dilerim…teşekkürler
Sn. Yıldırım,
Katkınız için teşekkür ediyoruz. Maalesef yazdığınız gibi sıkıntımız çok büyük ve sürekli söz alıyoruz “bu hafta ödenecek” diye..Bir kısım Üyelerimiz çok ciddi infial noktasında. Umarım yazınız ses getirir.
İyi çalışmalar..
Saygılarımla,
M. Selami İleri
T A R M A K B İ R
Sayın Ali Ekber YILDIRIM,
12.02.2009 tarihli Tarım Makinecilerine “hibe cezası başlıklı yazınızı okudum.
Tarım makinesi üreticisi olarak şu anda içinde bulunduğumuz durumu son derece güzel ifade etmişsiniz.
Böyle güzel ve güncel yazılarınızın devamını bekliyoruz.
Biz imalatçılar olarak yapmış olduğumuz siyasi ve bürokratik görüşmelerden sonuç alamıyoruz. Yazılı basın yoluyla sizleri okuyan ve durumdan vazife çıkaran bir yetkili ekonomik sistemin tıkanma sebeplerinden en önemlisinin devlet tarafı olduğunu anlar da alacaklarımızı bir an önce hesaplarımıza intikal ettirir.
Bizlerde çıkış vermek durumunda kaldığımız işçileri tekrar işe alır, çalışabilmeleri için önlerine hammadde koyabiliriz.
Saygılarımızla,
Cahit TEKBAŞ
EKER-MAK ZİRAİ ALETLER
İMALAT VE TİCARET LTD.ŞTİ.
Haymana Yolu 1.Km.
06900 Polatlı/ANKARA
SAYIN BASBAKANIMIZ
TÜRKIYENIN EKONOMI KRIZDEN CIKMASI TARIMA VE HAYVANCILIGA DAYALI
YURT DISINDAKI TÜRKLERIN PARASINA IST
YESIL SERMAYE MAGDURLARIN ELINDEKI HISSELERLE
DAMIZLIK SÜT INEGI TAKAS EDINIZ
KOMBASSAN HOLDING HISSELERI ILE DAMIZLIK SÜT INEGI TAKAS EDILIR
gerçekten ağzınıza sağlık inşallah bu yazınızı gerekli makamlar da görür de kendileri saltanat peşindeyken millet ne durumda farkederler de belki çok geç de olsa birşeyler yapma zahmetinde bulunurlar.
sayın ali bey önce bu hibe destek cezası konusuna değindiğiniz için teşekkür ederim bizlerde hibe destek madurlarındanız şu ana kadar 8 inci aydan bu yana kesmiş olduğumuz ft bedelerini hibe bölümünü ödemediler ha bügün ha yarın ödenecek diye bıktık artık bu yalanlardan ve zor günleri bizler ve bayilerimiz çok kötü günler geçiriyoruz çekler ve senetler ödeyemez duruma geldik yeter artık diyoruz saygılarımı sunuyorum
KAYHAN ERTUĞRUL MAK.SAN.VE.TİC.A.Ş BURDUR
Bu sorunu dile getirdiğiniz için çok teşekkür ederim bizim firmamız 8 .aydan beri ödeme yapılacak diye beklemekteyiz
oraya bir müdür oturtmuşlar efedersiniz patates tüccarı gibi cumaya diye bizi 5 aydır oyalıyor ne bitmez cumay mış valla firma olarak biz bu parayı unuttuk gelmeyecek
başbakan da bizim sırtımızdan kömür dağıtsın beyaz eşya dağıtsın DURMAK YOK ESNAFI SOYMAYA DEVAM saygılarımla
Ali bey bizlerin sorunlarını dile getirdiginiz için teşekkür ederim. Artık ümitlerimiz kırıldı alacagımız oldugu halde bankalardan faiziyle kıredi kullanmak zorunda bırakılıyoruz iyice bataga sürükleniyoruz alacagımızı sormakdan utanır hale geldik bizleri bu durumlara düşürenler utansın GÖKCANLAR TARIM