Buzağı mamasından kimler besleniyor?

Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Buzağı mamasından kimler besleniyor?

02 Aralık 2008

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Köşe Yazısı

Güncelleme: Ara 2, 2008

Uzun yıllardan beri belki de ilk kez kasım, aralık aylarında çiğ süt fiyatı düştü. Süt sanayicileri, mandıralar çiğ süt alım fiyatını yüzde 10 düşürdü. Bununla da yetinmediler süt alım miktarını da azalttılar. Bu konudaki gelişmeleri geçen hafta bu sütunda ayrıntıları ile yazdık.
O yazıda süt tozu ithalatındaki artışa ve buzağı maması adı altında süt tozu ithalatı yapıldığına ilişkin iddiaları dile getirdik. Yazı yayınlandıktan sonra telefon eden, mesaj gönderen çok sayıda okurumuz bu iddiayı daha da güçlendirecek bilgiler verdi.
En çarpıcı mesajlardan biri Uludağ Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İ. İsmet Türkmen’den geldi. Türkmen, buzağı maması ile ilgili çok çarpıcı bir hesap yapıyor. Bu hesaplamaya geçmeden önce buzağı maması ile ilgili verilere bir kez daha bakmakta yarar var.
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, 2001 yılında Türkiye 18 bin 280 ton buzağı maması ithal etti. 2002’de ithalat 26 bin 904 tona, 2003’te 28 bin 280 tona, 2004’te 42 bin 488 tona, 2005’te 42 bin 129 tona, 2006’da 55 bin 994 tona ve 2007’de 58 bin 264 tona ulaştı. Bu yılın ilk 9 aylık döneminde 43 bin 131 tonluk buzağı maması ithal edildi. Türkiye, yılda yaklaşık 80-90 milyon dolar döviz ödeyerek buzağı maması ithal ediyor.
Geçen hafta da yazdığımız gibi, buzağı maması ithal eden firmalar, dağıtımını, satışını yapan birlikler bu rakamların çok yüksek olduğunu bu kadar buzağı mamasını tüketecek kadar buzağı olmadığını iddia ediyor.
Prof. Dr. İ. İsmet Türkmen’in yaptığı hesaplama bu iddiayı güçlendiriyor. Türkmen’in mesajı ve yaptığı hesaplama şöyle:
Sayın Ali Ekber YILDIRIM,
Bir arkadaşımın gönderdiği e-posta sayesinde “Süt fiyatı düşerken ithalata destek sürüyor” başlıklı makelenizi okudum. Makalede Türkiye’ye kullanılandan daha çok buzağı maması ithal edildiğini ya da buzağı maması adı altında süt tozu ithal edilmiş olabileceğini ima eden bazı konulardan bahsetmişsiniz. Makalenizi okuduktan sonra basit bir hesap yaptım. Türkiye’ de 4-5 milyon baş civarında sağmal inek olduğu varsayılıyor. En iyi ihtimalle yılda yüzde 80 doğurma oranı olsa yılda 3.2 ila 4 milyon buzağı yapar. Buzağılara genellikle doğduktan 60 günlük yaşa gelinceye kadar süt verilmektedir. Türkiye’de bütün doğan buzağılarda süt yerine buzağı maması kullanıldığını varsayarsak bir buzağıya günde 0.5 kg (su ile sulandırılmamış
kuru haliyle)buzağı maması verilebileceğinden 3.2 ya da 4 milyon x 0.5 kg= 1.6-2 milyon kg yani 1600 ila 2000 ton/gün buzağı maması kullanımı söz konusu olur. 60 gün x1600 ya da 2000 ton= 96000 ya da 120000 ton/yıl buzağı maması yapar. Bu hesap Türkiye’deki buzağıların tamamı buzağı maması ile beslendiklerinde ortaya çıkar. Ancak sürekli sahada dolaşan bir insan olarak Türkiye’de buzağı maması kullanım oranı en iyimser tahminle en fazla yüzde 10’dur. Yani 96 bin ya da 120 bin ton x % 10= 9.6 ya da 12 bin ton yapar. Halbuki 2007 yılında 58 bin ton buzağı maması ithalatından söz ediliyor. Yani benim hesabımın yaklaşık 5 katı kadar daha fazla. Demek ki hesabım doğruysa (ki doğruluğundan milyon kere eminim) buzağı maması adı altında 2007 yılında ithal edilen süt tozunun 4 katı daha fazla miktarda ilave süt tozu ithal edilmiş. Doğrusu hesabı yapınca tüylerim diken diken oldu. Sizlerden beklediğim bu konuyu daha da işlemeniz üzerine gitmeniz ve geniş toplum kesimlerinin duyabileceği bir platforma taşımanız. Örneğin bu kadar buzağı mamasını hangi şirketler ithal etmiş ve kimlere satmışlar. Bu konuda araştırma yapabilir misiniz? Eğer bir şekilde şahsımın veya fakültemin bir katkısı olabilecekse her türlü desteğe hazırız.”
Türkmen’in yaptığı hesap ortada. Anlaşılan buzağı maması ile sadece buzağılar beslenmiyor. Buzağılardan başka kimler bu mamadan besleniyor?
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, süt tozu kullanan sanayiciler, buzağı maması ithal eden firmalar ve Dahilde İşleme Rejimi kapsamında süt tozu ithal eden gıda firmaları bu konuda ne düşünüyorlar acaba?

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

  1. Yiğit Alp YILDIRIM 6 Ocak 2009 - 07:14 - Yanıtla

    Kendimde yem fabrikasında hayvan besleme uzmanı ve teknik danışman olarak saha da çalışmakta bizzat köylünün haykırışlarına tanık olmaktayım İsmet hocanın yaptığı bu hesaplar kesinlikle muhteşem ve gerçektir.bende hayvancılağa dair konuları yerel bir gazete de köşe yazısı yazmaktayım bunları rakamlarıyla halka aktaracağım.Çalışmalrınız’dan dolayı,İsmet hocaya ve Dünya gazetesi ailesine teşekkür ederim.

Hayvancılık: İlişkili Diğer Makaleler

En Son Yayınlanan Makaleler