Mısır fiyatı piyasada "şok" etkisi yaratmaz…

·

26 Ağustos 2008

·

Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Mısır fiyatı piyasada "şok" etkisi yaratmaz…

26 Ağustos 2008

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Köşe Yazısı

Güncelleme: Ağu 26, 2008

Son olarak 2005’te 260 bin lira( 26 yeni kuruş) mısır alım fiyatı açıklayan Hükümet, 2006 ve 2007’de fiyat açıklamadı. Toprak Mahsulleri Ofisi(TMO) iki yıl mısır alımı yapmadı. Mısırın fiyatı, alım ve satımı serbest piyasada oluştu.
2007’de kuraklığın etkisi ile üretimin 3.5 milyon tona gerilemesi iç piyasada fiyatları tırmandırdı. TMO’nun deposunda mısır olmadığı için ithal mısır ile piyasayı düzenlemeye çalıştı. İthalatın faturası ağır oldu. 
Fiyat artışı çiftçiyi daha fazla mısır ekmeye yönlendirdi. Bu yıl üretimin en az 4 milyon ton olacağı ortaya çıkınca hem üretici hem de sanayici TMO’nun piyasaya girerek mısır alımı yapmasını istedi.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği, mısır alım fiyatının ton başına en az 500 YTL olmasını istedi.
Adana Tahıl Üreticileri Birliği, Ceyhan Ziraat Odası, Kahramanmaraş ve Çukurova’dan mısır üreticileri bir süre önce Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker ile görüşerek mısır alım fiyatının en az 495 YTL/ ton olmasını talep etti.
Türkiye Yem Sanayicileri Birliği ise, serbest piyasada mısır fiyatının 400 YTL/Ton’ un altına düşmemesi, TMO’nun piyasada aktif olarak yer alması, mısır ihtiyacının yerli üretimden karşılanması yönünde görüş bildirdi.
Bu açıklama ve uyarıları dikkate alan Hükümet, iki yıl aradan sonra mısır alım fiyatı açıkladı. Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker’in yaptığı açıklamaya göre, TMO 2008 ürünü mısırın kilosunu üreticiden 43 yeni kuruştan( 430 YTL/ ton) alacak. Ayrıca üreticiye kilo başına 4 yeni kuruş destekleme primi ödenecek.
Açıklanan fiyatı değerlendirirken ürüne hangi pencereden bakıldığı büyük önem taşıyor.
Üretim miktarına ve dünya mısır fiyatlarına bakılırsa açıklanan fiyat iyi. Ancak, girdi fiyatlarındaki artışa ve Toprak Mahsulleri Ofisi(TMO)’nin hasat öncesinde ithal mısırı 480 YTL/Ton’ a sattığı dikkate alındığında ise düşük bir fiyat açıklandığı söylenebilir.
Bu bilgiler ışığında, üretici, geçen yılın fiyatına bakarak açıklanan fiyatın düşük olduğu görüşünde.
Serbest piyasada tonu 380 ile 400 YTL’ den satılan mısıra 430 YTL fiyat verilmesini eleştiren yem sanayicileri ise, bunun süt, et,yumurta ve diğer hayvansal ürünlere fiyat artışı olarak yansıyacağını dile getiriyor.
Üretici ve sanayicilerin beklentilerine ve açıklamalarına bakıldığında açıklanan 43 kuruşluk fiyat tartışılsa da piyasada “şok” etkisi yaratmayacak.
Açıklanan fiyat kadar ödemenin zamanında yapılması da çok önemli. Özellikle destekleme priminin en az bir yıl gecikmeli olarak ödendiği biliniyor.
Hatırlatmakta yarar var. Destekleme primi konusunda üretici geçen yıl büyük bir haksızlıkla karşı karşıya kaldı. 2006’da kiloya 6,7 kuruş olan destekleme primi 2007’de 2 kuruşa düşürüldü. Üreticiler uzun süre buna inanamadı. Hükümet de bu düşüşün gerekçesini açıklayamadı.
Geçen yıl destekleme primini 2 kuruşa düşüren Hükümet, bu yıl yüzde 100 artışla 4 kuruşa çıkardı.Ancak, prim hala 2006’nın çok gerisinde. Daha da önemlisi bu primin de üreticiye en erken 2009’da ödeneceği gerçeği.
Bu olumsuzluklara rağmen, alternatif ürünlerdeki sıkıntılar da dikkate alındığında verilen fiyat ve prim mısır üretiminin önümüzdeki yıllarda da artarak devam edeceğini gösteriyor.
Yıllık 4 milyon tonun üzerinde mısır talebi olan Türkiye’nin geçen yıl kuraklığın etkisi ile üretimin 3.5 milyon tona düşmesinin olumsuz etkilerini herkes yaşadı. Türkiye 1 milyon 110 bin ton mısır ithal etmek zorunda kaldı. Türk çiftçisine verilmeyen destek, Amerika’daki mısır çiftçisine verildi.
Umarız bundan sonra mısır konusunda ciddi hatalar yapılmaz. Türkiye, mısır ithal eden ülke değil, ihraç eden ülke olur.

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

  1. mustafa demir 26 Ağustos 2008 - 07:11 - Yanıtla

    degerlendirmelerinize katiliyorum. ve ayrica su gercege de dikkat cekmek istiyorum. artik bu tur fiyat olusumlarinda uretim maliyetleri goz onune alinmiyor. dunya piyasasi neyse o. zaten aciklanan rakamda bunu gosteriyor. ofisin yapacagi kesintiler cikildiginda bu gunku piyasa rakamlarina ulasildigini goruyoruz. asil sorunda burada basliyor. cok daha yuksek maliyetle uretim yaptigimiz halde, dunya ciftcisiyle ayni fiyata misir satacagiz. en iyimser hesaplamalarla bile misirin ton maliyeti 360 ytl dir. elimize pripmle birlikte net 440 ytl gececegini dusunelim. kazacimiz yuzde 22 dir. hangi sanayici, hangi tuccar, hangi serbest meslek erbabi garantisi bile olmayan yuzde 22 lik kazanc icin yatirim yapar. ayrica isletme buyuklukleride hesaba katilmalidir. 5 bin – on bin (hatta son yillarda 50 bin – yuz bin)donum toprak isleyen amerikan ciftcisiyle; 30-40 donum topragi olan ali dayi, hasan amca ayni kulvarda yarisa sokulmaktadir. bu yarista kaybedecegimiz bellidir. kaybettigimizde gidecegimiz yerde bellidir. buyuk sehirlerin varoslari. aclik , yoksulluk , sefalet. BU KADAR INSAN YESIL KARTLA KURTARILABILR MI?
    tarim urunleri fiyatlarini dunya piyasasina gore belirlemeye calisan isini bilen yetkililer, maliyetlerinde baz aldiklari dunya piyasasina gore olusmasini saglamak zorundadirlar.

  2. Abdullah Cotuk 28 Ağustos 2008 - 06:18 - Yanıtla

    Öncelikle bu bilgiyi paylaştığınız için çok teşekkür ederim. Biz çiftçiler artık ne yapacağımızı bilemiyoruz? mısır ekiyoruz primi düşüyor ve bu yetmiyor fiyatta düşüyor. Pamuk ekiyoruz aynı şekilde artık bu işi bırakalımda hazıra konalım. yabancı devletlerden alalım.
    Mısır primi 2 kuruşa indi ve bu 2 kuruşu da alamıyoruz ne zaman alacağız belli bi tarih yok mu?
    Ali Ekber Yıldırım Bey sizde olmasanız sesimizi duyuramayız.
    Teşekkürler

  3. YAŞAR DURAN 30 Ağustos 2008 - 16:20 - Yanıtla

    SELAMLAR DOSTLAR İNANIN SIRTIMIN TERİ DAHA KURUMADI.İKİNCİ ÜRÜN MISIRIN SON SUYUNU VERİYORUM.KOCA BİR YAZ SICAĞINI TARLADA SIRTIMIZDAN GEÇTİ.ÜRETİYORUZ DİYE NERDEYSE DGM. DE YARGILANACAĞIZ.ALINTERİMİZİN KARŞILIĞINI İSTİYORUZ. SAYGILARIMLA.

  4. ademgüneş 9 Ekim 2008 - 09:34 - Yanıtla

    ya siz bunun masrafını biliyomusunuzda tavuğu katıyosunuz onu bunu katıyosunuz dekarına 250 lira masraf var 500 bile azda onu bari çok görmeyin görmeyinki dışa bağlanmayalım kiii memleket çifçisi ayakta kalsın

  5. macek macek 20 Ekim 2008 - 00:47 - Yanıtla

    ewet bende sizlere katılmak isterdim ama şanlıurfada hem çiftçilik hemde aynı zamanda baba mesliği olan tücarlık yapmaktayım biz hep çiftçinin zor durumda olduğunu söyleriz bu yıl bilindiği gibi güneydoğu bölgesinde kurak tarlalarda çiftçi werim alamadı ama sulu olan harran bölgesinde verimler iyiydi ben şahsım olarak her yıl 5bin ile 10bin ton arasında iç anadolu karadeniz bölgesine sewkiyat yapardım fakat bu yıl ilk defa mal alamadım çünkü güneydoğu fiatları bütün türkiye pisasından daha yüksekti we çiftçimiz depolama yapıyordu şimdi sizlere soruyorum çiftçinin durumu iyi olmasa malını depoya koyarmı hasatın ilk döneminde 950ykr den sert buğdayı depoladılar şuan ise o buğday fiatları 780 820 ykr arasında şimdi bizim çiftçinin durumu çok (iyiki)herhalde depoculuk yapmaya başladılar mısır hasatı başladı herhalde şimdi onuda depolamak isterler ama kurutmaları olmadığı için satacaklar hemde en ucuz fiatlara sewinmiyorum ama hak eden hakkını bulur diyorum …………

Hububat: İlişkili Diğer Makaleler

En Son Yayınlanan Makaleler