DÜNYA' da 20 yıl…

Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

DÜNYA' da 20 yıl…

31 Temmuz 2008

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Köşe Yazısı

Güncelleme: Tem 31, 2008

Yarın 1 Ağustos. DÜNYA Gazetesi’nin İzmir Temsilciliği’nde sözleşme imzalayarak profesyonel gazeteciliğe başlamamın 20. yılı.
Aynı zamanda Tarım Dünyasından köşesinde yazı yazmaya başlamamın 12. yılı. Bu köşedeki ilk yazım 12 yıl önce bugün yayınlanmıştı.
 Ülkede ve medya sektöründe yaşanan onca istikrarsızlığa, krize rağmen aynı kurumda 20 yıl çalışmak kolay değil. Bir çok meslektaşım bu sürede en az 4-5 ayrı kurumda çalıştı. Meslekten ayrılanlar oldu.
Bugün siz değerli okurlarımla gazetecilik maceramı kısaca paylaşmak istiyorum. Ege Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Bölümü’nde öğrenim görürken bir yandan amatör olarak gazeteciliğe başladım.
İzmirli Şair Hüseyin Yurttaş’ın çıkardığı Dönemeç Dergisi’ne röportaj ve haberler yaparak gazeteciliğe adım attım. İlk röportajımı da o dönemde “Yalınayak Sokrates” oyununu sahneye koyan ve Ali Özgentürk’ün “At” filminde başrol oynayan Genco Erkal ile yapmıştım.
Daha sonra İzmirli gazeteci Tülay Cengiz’ in yanında önce Yeni Gündem Dergisi’nde daha sonra uzun bir süre Anka Haber Ajansı İzmir Temsilciliği’nde çalıştım.
Üniversiteden mezun olduktan sonra DÜNYA Gazetesi’nin Cumhuriyet Bulvarı Elçin İşhanı’ndaki mütevazı bürosunda 15 Mart 1988’de stajyer muhabir olarak göreve başladım. 1 Ağustos 1988’de de resmi sözleşme imzalayarak profesyonel gazeteciliğe başladım. Doğrusu o dönemde 20 yıl aynı kurumda çalışabileceğimi düşünemezdim. Çünkü, Demirkent ailesini ve DÜNYA’yı yeterince tanımıyordum.
DÜNYA Gazetesi’nde 1995’ten 2004’e kadar İzmir Bürosu’nun haber müdürü olarak görev yaptım. Bir çok muhabir arkadaşımın yetişmesinde katkım oldu.
Bu görevi sürdürürken, gazetenin İstanbul merkezinde çalışmamı öneren ancak bu gerçekleşmeyince köşe yazmamı isteyen Rahmetli Nezih Demirkent’in önerisi ile tarım konusunda yazı yazmaya başladım. İlk yazım 31 Temmuz 1996’da yayınlandı. Tarım Dünyasından adını da yine Nezih Demirkent koydu.
Nezih Bey,  2001’de yaşama veda edince medyadaki genel kanı, DÜNYA’nın uzun süre yaşamayacağı, el değiştireceği yönündeydi. Bunu düşünenler DÜNYA’yı ve çalışanlarını yeterince tanımayanlardı.
Ülke tarihinin en büyük ekonomik krizlerinden birinin yaşandığı 2001’de DÜNYA’ nın yönetimine geçen Sayın Didem Demirkent ve Genel Yayın Yönetmeni Osman S.Arolat’ ın etrafında kenetlenen DÜNYA Ailesi, Nezih Bey’in en büyük mirasına sahip çıktı. Ele güne karşı bir varolma savaşı verdi ve bunu kazandı. Bu, DÜNYA’nın ve biz çalışanların yaşamında çok önemli bir dönüm noktasıdır.
2004 yılına girerken İzmir Temsilcimiz ve benden de eski bir DÜNYA çalışanı olan Serap Zeybek’in Ege Bölge Koordinatörü olması ile Sayın Didem Demirkent ve Osman S. Arolat’ın isteği ile DÜNYA Gazetesi İzmir Temsilciliği görevine başladım. Hem idari görevi icra etmek hem de yazı yazmanın zorluğunu bu dönemde yaşadım.
Nitekim 2007 Haziran’ında temsilcilik görevini Serap Zeybek’ e iade ederek, asli görevime döndüm. Haftada iki gün (Salı ve Perşembe) tarım yazmayı sürdürüyorum. Ayrıca ayda en az iki üç Anadolu kentinde tarım konusunda konuşma yaparak bilgilerimi paylaşıyorum.
Gazeteciliğe 20 yıl önce başladığım DÜNYA’da başta Nezih Bey ve 2006’da yaşama veda eden Sayın Prof. Dr. Işın Demirkent olmak üzere, Yönetim Kurulu Başkanımız Didem Demirkent, Başyazarımız Osman S. Arolat, ve her kademede görev yapan herkesin benim üzerimde çok büyük emeği var. Herkese sonsuz teşekkürler.

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

  1. ferman yıldırım 1 Ağustos 2008 - 23:03 - Yanıtla

    daha nıce gunleri bu meslek de bu yerde devamını nasıp etsın Allah. ferman

  2. mustafa demir 5 Ağustos 2008 - 11:31 - Yanıtla

    tarim dunyasina yaptiginiz katkilardan dolayi tesekkur eder, basarilarinizin devamini dilerim.

  3. serdar AKTAŞ 19 Mart 2009 - 04:47 - Yanıtla

    sızın yazılarınıcı zevkle okuyorum adeta cifcinin gozu kulagı sınız ıyıkı varsınız sizden bı istegım var başak kart hakında bılgı verırssenız sevınırım

Tarım gazeteciliği: İlişkili Diğer Makaleler

En Son Yayınlanan Makaleler