Tarımdaki çözülmenin Ziraat Bankası'na yansıması…
Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.
Tarım sektöründeki hızlı çözülme sürüyor. Her yıl on binlerce kişi tarımdan çekiliyor. İş umudu ile büyük kentlerin varoşlarına göçüyor. Sanayi ve hizmetler sektöründe iş bulanlar şanslı, bulamayanlar işsizliğin pençesinde yaşam mücadelesi veriyor.
Köyünü terk eden veya yüksek maliyetler nedeniyle üretime devam edemeyen çiftçinin toprakları el değiştiriyor. Son yılların moda deyimi ile çiftçilik ile köylülük birbirinden ayrılıyor. Tarımdaki çözülme, geçimlik üretim yapanlar ile pazara üretim yapanları da ayrıştırıyor. Tarımda yeni bir yapı oluşuyor. Uygulanan tarım politikaları sonucunda küçük üreticilik yok olurken, orta ve büyük ölçekli işletmelerin piyasadaki egemenlikleri artıyor.
Bu yeni yapı 145 yıldır “çiftçi bankası” olarak hizmet veren Ziraat Bankası’na da yansıyor. Ziraat Bankası, orta ve büyük ölçekli tarımsal işletmelere özel hizmet vermek amacı ile yeni bir yapılanmaya gitti.
Modern ve teknoloji yoğun tarımsal işletmelerin yoğunlaştığı Antalya’da Türkiye’nin ilk, Tarımsal Orta ve Büyük İşletme (TOBİ) bankacılığı şubesini açtı. Açılışta sohbet ettiğimiz, Türkiye’nin en büyük fide üreticisi Dr. Hasan Ünal, Antalya Yaş Sebze ve Meyve İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Satıcı, seracılık sektörünün önde gelen isimlerinden Hamdi Güneş, damla sulama yatırımları yapan Abdurrahman Güngör ve diğer yatırımcılar, bu yeni bankacılıktan son derece memnun.
Antalya’dan sonra büyük tarımsal işletmelerin yoğun olduğu Çukurova(Adana), Ege (İzmir), İç Anadolu(Konya) ve diğer merkezlerde TOBİ şubeleri açılacak. Bunun için Ziraat Bankası Tarımsal Projeler Daire Başkanı Dr. Levent Öztürk ve ekibi aylardan beri yoğun bir çalışma içerisindeler.
TOBİ’ ler, sadece tarımsal krediler konusunda faaliyet gösterecek. Bu şubelerde, 1 milyon YTL ve üzeri kredi kullanacak tarımsal işletmelere hizmet verilecek. Küçük çiftçiler bugüne kadar olduğu gibi Ziraat Bankası’nın diğer şubelerinden hizmet alacaklar.
Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar’ın verdiği bilgilere göre, Banka, 200’ün üzerinde farklı üretim konusunda işletme ve yatırım kredileri veriyor. Bu konuda da ciddi bir değişim yaşanıyor. 2003’te Ziraat Bankası’nın verdiği tarımsal kredilerin yüzde 94’ünü işletme kredileri oluştururken, yatırım kredileri yüzde 6 ile sınırlıydı. Bu yılın Mayıs ayı itibariyle işletme kredileri yüzde 72’de kalırken, yatırım kredileri büyük bir sıçrama ile yüzde 28’e ulaştı. Bu veriler de tarımdaki yeni yapılanmanın bir başka yansıması.
Ziraat Bankası’nın verdiği krediler aynı zamanda tarımdaki yeni yapılanmanın yönünü de gösteriyor. Sulama yatırımlarına 260 milyon YTL, süt hayvancılığına 950 milyon YTL kredi veren Ziraat Bankası, seracılığa 306 milyon YTL, mekanizasyona 804 milyon YTL kredi kullandırdı.
Can Akın Çağlar’ın verdiği rakamlar arasında en çarpıcı olanı ise kredilerin büyüklüğü. Bu aynı zamanda Türkiye’de tarımın hangi ölçeklerde yapıldığını gösteriyor. Ziraat Bankası’ndan kredi alan çiftçilerin yarısı 1 ile 25 bin YTL kredi kullanıyor. Yüzde 23’ü 25 bin ile 50 bin YTL, yüzde 10’u 50 ile 100 bin YTL ve sadece yüzde 17’si 100 bin YTL’ nin üzerinde kredi kullanıyor.
TOBİ Bankacılığı ile bu yapı değiştirilmek isteniyor. Küçük işletmelerin orta ve büyük boy işletmelere dönüştürülmesi, verimli kılınması ve teknoloji kullanımını yaygınlaştırarak tarım sanayi entegrasyonunu sağlayacak,rekabetçi yapıya kavuşturulması hedefleniyor.
Tarımın önemi artarken, Ziraat Bankası’nın misyonu gereği sorumluluğu da o ölçüde artıyor. Banka çalışanlarının bu sorumluluk bilincinde çalıştıklarına Antalya’da bir kez daha tanık olduk. Umarız, bir çok tarımsal kurum gibi Ziraat Bankası’ da özelleştirme adı altında haraç mezat satılmaz. Tarım ve tarımcıya hizmet vermeyi sürdürür.
Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar
slm ve saygılar öneriniz fikriniz iyi ama çiftci ne kazanır nasil geri borcunu verir gübreye ve mazota güc yetmedilkten sonra bana borc para vermş de urunum para etmemiş neyleyim o krediyi dostum mazot ve gübre alacak gücüm yokki en iyisi biz bu ülkeyi terk edek yada bir anönce ölümü bekliyek derim başka seceneğimiz yok derim saygılar bir an önce gelsin ölüm
syn hasan bey sizi anlıyorum ama önemli olan bu ğüç durumlar da yapabildiklerimiz dir.hani bir söz vardır;kaptanın ustalığı deniz durgunken değil fırtınalıyken anlaşılır;diye bence yapılması gereken biraz cesaret ha ben gözü kara atlayıp hesabına uymayan bir kredi kullanın demiyorum.mutlaka sizinde çocukluğunuzda hep kafanızı tırmalayan sürekli büyüynce şunu yapacağım dediğiniz binden fazla olay olmuştur değil mi?bence tam sırası ha ben şu an bir öğrenciyim durmları pek bilmediğimi tahmin edbilirsiniz havadan konuşuyor diyebilirsiniz ama şöyle bir şeyde var dır. hayalsiz hedefsiz insan insan değil dir bu bir gerçek…bana göre yapılması gereken tek şey biraz risk yarın yaşınız ilerlediğinde teşke demektense istediğinizi yapmanız en doğrusu olur.şimdiki hüfümetin niyeti bu zten küçüğü bitirip tek elde toplamak ama acaba bunlrı düşünürken işsiz bıraktığı kesim için ne gibi çözüm önrileri bıraktı yani sonuçlarını dilerim ki ileride daha kötü olarak ödemezler…
eger çiftçi kazanırsa sorun yok.turkiye de bir milyon ytl kredi kullanacak kac çiftçi var ki.ama yapılmak istenen küçük çiftçiyi yok etmek holdınglere meze yapmak.geçen sene devlet bugdayı tonu 170 ytl den bırkaç fırmaya peşkeş çekildi.o fırmalar da o bugdayı da ihraç yerıne iç piyasada tükettiler.170 alıp 450 sattılar bızde afal afal baktık.yaşasın büyük firmalar küçük üretiler ölsün.
Ziraat bankasının taşradaki şubeleri vatandaşa sübvansiyonlu kredi kullandırmıyor. bir yıllık kısa vadeli kredi verip başından savmanın hesabını yapıyor. Tarım ve hayvancılıktaki yatırımlar ancak bir kaç yıl sonra kar eder hale geliyor.
ziraat bankasına çiftçi yaklaşamıyorki.hele adıyaman ili kahta ziraat bankasına bır mudur gelmiş gormeye layık.gelenı gideni kovuyor.bolge mudurlugu genel mudurluk nezdınde şikayette bulunduk.ama olan hakkını arayan vatandaşlara oldu hakıkını ararım derken bankanın önünden artık gecemıyor.ziraat bankası yetkılılerıne duyrulur.bır yetkılı müşterı olarak gelsın baksın neler yapıyor.orası zıraat bankası mudurun keyıf cayı yerı degıl.bızler nelerle karşılaşıyoruz ziraat tobi şubesını açıyormuş bize ne.holdıngler düşünsün.beşbin ytl kredi için üç aydır ugraşıyoruz mılyon ytl için ömrümüz yetmez.