GAP ve suyun bilinçli kullanılması

Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

GAP ve suyun bilinçli kullanılması

28 Mayıs 2008

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Köşe Yazısı

Güncelleme: Şub 22, 2024

Güneydoğu Anadolu Projesi sadece bölge için değil Türkiye için çok önemli bir proje. GAP’ın tamamlanması ile bir çok tarımsal üründe üretim iki üç kat artacak. Türkiye’nin tarımsal gücü artacak.
Enerji ve sulama ağırlıklı bir proje olan GAP’ta bugüne kadar enerji yatırımlarının yüzde 70’i tamamlandı. Sulama projelerinin ise ancak yüzde 15’i tamamlanabildi. Proje ile 1.8 milyon hektar alanın sulanması hedefleniyor. Bugüne kadar 270 bin hektar sulamaya açıldı. Sulama yatırımları bugüne kadar yapılmış olsaydı, geçmişte olduğu gibi son iki yıldır bölgeyi kasıp kavuran ve bazı ürünlerde yüzde 90’a ulaşan kuraklık yaşanmayacaktı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı GAP Yeni Eylem Planı kapsamında 5 yılda sulanacak alan 1 milyon 60 bin hektara ulaştırılacak. Başka bir deyişle 5 yılda 790 bin hektarlık yeni alan sulamaya açılacak. Dolayısıyla 2012’ye kadar en iyimser tahminle sulama projelerinin ancak yüzde 60’ı tamamlanmış olacak.
Başbakan Erdoğan’ın sulama ile ilgili açıkladığı çok önemli bir karar var. Bölgede açık sitem sulama yerine damla sulama ve yağmur sulama sistemi uygulanacak.
Ziraat Bankası iki yıldan beri damla sulama ve yağmur sulama kredisi veriyor. Başbakanın açıklamaları doğrultusunda bu krediler bölgede daha da yaygınlaştırılacak. GAP Bölgesi büyük ölçüde yağmur sulama özellikle de damla sulama ile sulanırsa hem suyun verimli kullanımı sağlanır hem de tarımsal üretimde verimlilik sağlanır.
Suyu toprakla buluşturmak elbette çok önemli. Bundan daha da önemli olanı suyun verimli ve bilinçli kullanılması. Bu nedenle çiftçi eğitimi çok önemli. Çiftçinin suyu nasıl kullanacağından, hangi ürünü ne zaman,nasıl ve kimin için üreteceği de çok büyük önem taşıyor.
Sulama ile artan tarımsal üretim nasıl değerlendirilecek? sorusuna verilecek yanıtta çok önemli. Bu nedenle bölgede tarıma dayalı sanayiinin bugünden planlanması gerekiyor.
Toprak mülkiyetinin yapısı sulama ile bölgede gelir dağılımı uçurumunu büyütebilir. Bu nedenle toprak reformunun yapılması gerekiyor.
Artacak üretimin nasıl pazarlanacağı da bugünden planlanmalı ve buna göre üretim yönlendirilmeli.
Sınırlardaki mayınlı tarım arazilerinin temizlenerek organik tarıma açılması doğru bir proje. Fakat neredeyse 5 yıldır bu konu konuşuluyor. Somut adım atılmıyor. Umarız bu kez somut adım atılır. Organik üretime yapılır.

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

  1. ferhat 28 Mayıs 2008 - 03:12 - Yanıtla

    suyun bilinçli kulanılması çok önemli.tesadüf ya bugün damlama projesi için dosya hazırlıyordum.toprak ve su analızi yaptırmam gerekıyor.toprak su ya gıttım 8 parsel 400ytl.parsel 50 ytl.vatandaş ne yapsın su da aynı.tabı kı çogu baştan vazgecıyor.bır de bu malzemeri satanlart.projeli ayrı fiyat projesız ayrı fıyat.yetkılılerden bu konuya egılmelerını rica edıyorum.herkes çiftçiyi yolunacak kaz gibi görüyor.çiftçiye üç kuruş verecekler bunu geri almak için hemen bir yol buluyorlar.bir alet destek kapsamına alınıyor yüzde elli hibe ee güzel.bu alet bakıyorsun fiyatı ıkı kat artmış.çiftçi 5000 ytl ye aldıgı ürüne yine 5000 ytl verıyor.ama satıcı 5000 ytl kazanıyor.çünki fiyat ıkı kat artmış.sulama projelerını hayata geçirirken çok önemli olan teknık bılgı ihtıyacını mutlaka karşılanması gerekıyor.gap nasıl 15 yılda çorak olduysa, 10 yılda bu bolde plastık çöplüge döner .lütfen kaliteli malzeme kulanalım.teknık bılgı yardımı mutlaka alalım.

  2. yaşar duran 29 Mayıs 2008 - 00:33 - Yanıtla

    SELAMLAR BORÇ ÖTELEMESİ İYİ HOŞTA TÜCCARDAN ALDIĞIMIZ EMTİA TOHUM, GÜBRE VS. BUNLAR NE OLACAK BEN HİÇ İNANDIRICI BULMUYORUM ŞOV BUNLAR ŞOOOOOOOOOOOOOOOOVVVVVVVVVVVV. KAFAMIZI KUMDAN ÇIKARMANIN ZAMANI GELDİ.

  3. ercan polat 12 Mayıs 2010 - 13:01 - Yanıtla

    milli görüş bir siyasi partinin sıloganı degil arkadaşlar türkiye artık emeklemiyor yürümeye başladı elbette yakın zamanda hep beraber koşacagız herkese milli bir cagrım olacak damla sulamada cok büyük yatırımlar oluyor buyatırımları yabancı markalarda kullanmıyalım kaş yapayım derken göz cıkarmıyalım ülkemizin her konuda oldugu gibi bu konudada cok iyi üretim potansiyeli var biz birlikte olursak birikim olur dışardan gelen yardım bile menfaat karşılıgında geliyor uyan türkiye uyan

İklim, Çevre ve Su,Tarım: İlişkili Diğer Makaleler

En Son Yayınlanan Makaleler