Çoban dalkavukluğu! Ucuz pirinç kuyruğu!

Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Çoban dalkavukluğu! Ucuz pirinç kuyruğu!

16 Nisan 2008

·

Tarım Dünyası

·

Köşe Yazısı

Güncelleme: Nis 16, 2008

Necati Doğru / Vatan Gazetesi

Ne 301’lik ülkeyiz… Ortada çoban yok fakat yağcısı, dalkavuğu, hayranı çok. Etraf, “çobanı hor görüp kendi kendine şişinen” dolunay yüzlü sarışın manken Aysun Kayacı’ya karşı “hepimiz çobanız” öfkesiyle doldu. Rol kesmeler mükemmel. Çoban’ın arkasına saklanıp, halkçılık tiyatrosu oynanıyor. Başbakan, Başbakan Yardımcısı, bakanlar yetmedi, Gençlik Kongresi’nde iki AKP’li toplantı salonuna “çoban kepeneği” giyip geldiler, gösteri yaptılar.

Büyük alkış aldılar.

Şu günlerde:

Çoban gibisi yok!

Çobana yüksek itibar!

Çoban, ismi geçtiği yerde alkışlanıyor. Ancak çok acı gerçektir ki kimse de çoban olmak istemiyor. Anadolu’nun her yerinde çok şiddetli “çoban sıkıntısı” yaşanıyor. Tarım yazılarından uzman gazeteci arkadaşım

Ali Ekber Yıldırım’dan rica ettim. Benim için (yani sizin için) bilgiler topladı.

Özetliyorum:

Türkiye’de mera hayvancılığının yapıldığı bölgelerde; özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da, besiciliğin yaygın olduğu Trakya’da, Ege’de, İç Anadolu’da çoban bulmak büyük sorun oldu. Bir çoban, küçükbaş, büyükbaş fark etmez, günde 60-70 hayvanı güdüyor. Suya götürüyor. Tuz yalatıyor. Hayvancılık yapanlar çobana yıllık 10 bin YTL (10 milyar lira) maaş vermesine ve yemesini, içmesini, giyim kuşamını karşılamasına rağmen “kimse çoban olmak” istemiyor.

Ülkemiz bunu da gördü.

İki yıl önceydi.

Edirne’de hayvan sahipleri çoban bulamayınca “Moldova ve Rusya’dan ithal çoban” getirmişlerdi. Sivas’ta da “çoban açığını kapatabilmek için” 2006’da Vali ve İl Tarım Müdürü’nün çabalarıyla “Sürü Bakıcısı Yetiştirme Projesi” hayata geçirildi. Ödemiş’te “çoban okulu açmak” için çabalar sürüyor.

Fakat ilgi yok.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) işsizlik verilerini dün açıkladı.

Kabaca yazıyorum.

49.5 milyon eli iş tutabilir, ne iş olsa yapabilir insanımız var. Bunların sadece 20 milyonunun işi var. Geri kalan 29.5 milyon işsiz.

29.5 milyon işsiz var.

Çobanlığa yanaşan yok.

Fakat parti kongrelerinde “çoban kepeneği giyip” çoban dalkavukluğu yapan ya da Başbakanlık makamı ile bakanlık koltuğunda; “Çoban da bu milletin ferdidir, demokrasi hepimize lazımdır” nutku atan çok.

Niçin çoban yok?

Çünkü tarım zorda.

Çiftçi can çekişiyor.

Türkiye’nin köylüleri, çiftçileri tarımdan nefret ettirildi. Büyük çözülme var. Mazot, gübre, ilaç, tohum çok pahalandı, çiftçiye ödenen doğrudan gelir desteği, mazot desteği, gübre desteği, yağlı tohum desteği, hayvancılık desteği 5.5 milyar YTL olacaktı, 1.8 milyar YTL’de kaldı.

2006-2007 dönemi:

Buğday yüzde 15.

Arpa yüzde 24.

Ayçiçeği yüzde 24.

Mısır yüzde 7.2,

Fasulye yüzde 21.

Mercimek yüzde 12 ve pirinç üretimi de yüzde 7.2 oranında düştü. Fakat köylüler, çoğunlukla oylarını yine AKP’ye verdiler. Tarımsal üretim düşünce kentlerde “ucuz pirinç kuyrukları” da hortladı. Kentliler de oylarını AKP’ye verdi.

Çobanlık isteyen yok.

Çoban yağcılığı çok.

Çoban sevgisi gani!

16.4.2008 Vatan Gazetesi

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

Yazıların Yankıları: İlişkili Diğer Makaleler

En Son Yayınlanan Makaleler