Destekleme politikasındaki değişimin perde arkası…
Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.
24 Ocak 2008
Ali Ekber Yıldırım
Köşe Yazısı
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, kapalı kapılar ardında hayvancılık desteklerinde radikal değişiklikler yapmak için çalışıyor. Bakanlığın hayvancılık konusundaki birimlerinde görev yapan bürokratlar bile bu çalışmanın içeriğinden habersiz. Birçok bürokrat, çalışmaları 21 Ocak 2008’de DÜNYA Gazetesi’nde yayınlanan haberimizden öğrendi.
Haberin yayınlanmasından sonra çok sayıda okurumuz aradı. Birçoğu, hayvancılık desteklerinin kaldırılması ile sektörün duvara toslayacağını ve son 5 yıldaki olumlu gelişmenin tersine döneceğini, sektörün iflasa sürükleneceğini söylüyor. Daha da önemlisi, birçoğu bilgi alamamaktan şikayetçi.
Ankara’da hayvancılık sektörünün kaderini değiştirecek radikal değişiklikler için çalışmalar yapılıyor. Sektörün görüşüne, bilgisine başvurmak bir yana, kendilerine bilgi dahi verilmiyor
Sektörün önde gelen işletmelerinden birinin yöneticisi aynen şunları söyledi: “Ankara’da desteklerle ilgili bir çalışma yapıldığını biz de duyuyorduk. Sizin haberinizi okuyunca Bakanlığı aradık. Fakat Bakanlık’tan bu konuda hiçbir bilgi alamıyoruz. Bürokratların söylediğine göre çalışma, Bakanlık Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları yönetimindeki bir ekip tarafından sürdürülüyor. Bize bilgi vermesi gereken bürokratların da konudan haberi yok.”
Okurumuzun anlattıkları bizi şaşırtmadı. Bakanlık bürokratları, Başbakan Erdoğan’ın, “Doğrudan gelir desteğini kaldıracağız, araziye değil, ürüne destek vereceğiz” açıklamasını da televizyondan öğrenmişti.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın düşürüldüğü duruma bakın. Tarım ve hayvancılıkta radikal politika değişikliğine gidiliyor. Çalışmaları yapması gereken bürokratlar, bundan etkilenecek olan sektör temsilcileri devre dışı kalıyor.
Politikaların oluşturulmasında baş aktör Maliye Bakanlığı.
Maliye Bakanlığı’nın görevi midir, tarım politikasını belirlemek? Hangi ülkede Maliye Bakanlığı tarım politikasını belirler?
Yapılan iş son derece yanlış. Bu yanlış işin faturasını da tarım ve hayvancılık sektörü ödeyecek. Fakat, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı da “biz nerede hata yaptık” diye özeleştiri yapmalı.
Bakanlık, 2007 hayvancılık destekleri için 750 milyon YTL bütçe öngördü.
Hayvancılık sektörü temsilcilerinin, “bu bütçe yetmez, yanlış hesap yapıyorsunuz” uyarıları dikkate alınmadı. Daha yılın ortasında bu bütçenin yeterli olmayacağı anlaşıldı. Üstüne bir de seçim olunca bol keseden para dağıtıldı. Yıl sonuna gelindiğinde hayvancılık destekleri için gerekli olan ödeneğin 1.2 milyar YTL olduğu görüldü. Sektör temsilcileri haklı çıktı.
Maliye Bakanlığı da haklı olarak isyan etti. “Yılbaşında 750 milyon YTL öngörülen hayvancılık destekleme bütçesi nasıl oluyor da 1.2 milyar YTL’ ye çıkar” diyerek Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nı hesap kitap bilmemekle suçladı. Bu durum Başbakan Erdoğan’a anlatıldı. Başbakanın “gereğini yapın” talimatı verdiği söyleniyor. Maliye Bakanlığı da , “madem ki parayı biz veriyoruz, politikayı da biz belirleriz” diyerek tarım ve hayvancılık destekleme politikasını yeniden düzenlemek için çalışmaya başladı. Çalışmaların bir kısmını Maliye Bakanlığı kendisi yapıyor, bir kısmını ise Tarım Bakanlığı’na yaptırıyor.
Maliye Bakanlığı Gelir Politikaları Genel Müdürü Seyit Ahmet Baş, tarımsal destekleme, özellikle de doğrudan gelir desteği ve girdi destekleri konusundaki politika değişikliği üzerinde çalıştıklarını açıkça söyledi.
Hayvancılık destekleri ile ilgili çalışma ise, Maliye Bakanlığı’nın isteği doğrultusunda Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nda yapılıyor.
Yapılan çalışmaların tek bir amacı var. Destekleme bütçesini azaltmak. Hayvancılık sektörüne verilen 1.2 milyar YTL desteğin yarı yarıya azaltılması hedefleniyor.
Verilen desteklere güvenerek yatırım yapan, devlete ait çiftlikleri kiralayan, işletmelerini büyüten herkes bundan zarar görecek. Sanayici ile üretici karşı karşıya gelecek. Örneğin süt teşviği kalkınca üretici sütünü daha pahalıya satmak zorunda kalacak, sanayici pahalı diye almak istemeyecek.
Yem bitkisi üreten çiftçi yem desteği alamazsa üretimden vazgeçecek. Yetiştirici yemi daha pahalıya almak zorunda kalacak.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yapılan çalışmalar konusunda sektöre gerekli açıklamaları yaparak, endişeleri gidermek zorunda.
Sektörün ihtiyaçlarını dikkate almayan politika değişikliklerinin herkese zarar vereceği unutulmamalı.
Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar
2007 yılı yem bitkileri destekleme ödemeleri nezaman ödenecek bilgisi olan varmı?
hayvanclık desteklemeleri kalkmasın.hayvan başına ödensin.Yem bitkisi ekimine ödenirse hiç hayvanı olmayan bile yüzlerce dekar alana uyduruk şekilde ekim yapıyor.ve o tarlaya birdaha uğramıyor.yani hasat yapmıyor.devletten binlerce ytl haksız destekleme aldığı gibi gerçek yetiştiricilerede zarar veriyor.siz bakmayın istatistiklerde yem bitkisi ekim alanlarının artmasına. adamın deposunda neredeyse hiç otu yok, ama 200 da ekim yapmış.
ziraatçı arkadaşımın yorumuna katılmakla birlikte,ankaradan yayınlanan tebliğin özellikle doğu bölgelerinde uygulanması anlamında çok büyük problemler olduğunu ilave ederek,desteğin artırılmasının gerekli ama şartlarının değiştirilmesinin uygun olacağı kanaatindeyim..
2007 yılında fiğ ektik.ekmez olaydık.buğday eksek en azından çoktan karşılığını almıştık.fiğ desteklemesinin bu kadar gecikmesi bizi sakat etti.halada ne zaman verileceği belli değil.nasıl bir anlayıştır bu ki;bu kadar rahat bır şekılde mağdur edılebılıyoruz.
2007 yılında ekmiş olduğumuz yonca desteğini halen alamadık. Verilmeyecekti neden yaptırıldı.Yoksa budamı seçim yatırımıydı. Mazot borcumuz duruyor tohum borcumuz duruyor biz neden bukadar mağdur ediliyoruz lütfen bize bir çare
HAVZA BAZLI DESTEKLEME
Sayın Tarım ve Köyişleri Bakanım mutlaka yapacağınız calışmaya hazırlıklısınızdır,ama bir de 1163 sayılı bölgelerden veya illerden bir kötü durumda olan,birde iyi durumda olan kooperatif başkanlarından 100-150 kadar hayvancılık ve tarım için mücadele eden kooperatif yöneticileri ile tolantı yapılırsa daha sağlıklı karar alınacağı kanatindeyim.Sayın Tarım Bakanım Ankara da alınan Tarım ve Hayvancılık Kararları taşraya indiğinde bir çok değişiklikler yapılmak zorunda kalmaktadır sonuçta Bakanlığımız tıkanmakta eğer mümkün ise böyle bir değerlendirme yapılırsa Ülkemiz Hayvancılığı ve Tarımı daha iyi olur diye düşünüyorum.Bu önerimim Sayın bakanıma iletlirse faydası olacağı düşüncesindeyim.Yusuf ÇALIŞKAN
sayın bakanın desteklemenin değişiminin asıl sebebinin parayı daha azaltmak olduğuna inanıyorum.yoksa havza bazlı destek,hayvan başına destek hepsi hikaye.ama çiftçinin durumu iyiye gitmiyor lütfen ilğililer kulak versin
DAP gübresi 1200ytl
33 lük nitrat 700 ytl
1 torba süt yemi 29 ytl
besi yemi 28 ytl
soruyorum ilgililer bu fiyatlarla çiftçi nasıl ekip dikecek,hayvancı hayvancılığını nasıl yapacak.enflasyon yüzde 9 dokuzmuş inanmalımıyız buna
keçiboynuzu eksek,pinpon topu da satmadığımıza göre ,mesele açıkta aslında
saygılar sunarım beni dinleyenlereeeee
sayın Ali Ekber YILDIRIM bey sizin Tarım ve Hayvancılık için yaptığınız çalışmaları gazeteniz yayılarınızla takip ediyorum.Bizlerde çeşitli konulara yorum yaparak katılıyoruz,yorumlarımızın taşrada-kırsalda Hayvancının ve Tarımın tek sesi olabilecek 1163 Sayılı Kooperatifler olacağı düşüncesi ile fikirlerimizi bildirebileceğimiz bir site eğer yorumlarımız dikkate alınabilirse sevinirim.Almanya da uygulanan örgütlenme bizde de mevcut ama uygulamada bazı proplemler olduğunu düşünüyorum katılırmısınız bilemiyorum.
Türk Tarım ve Hayvancılığı 1163 Sayılı Kanunla kurulu koopratiflerle çok rahat uygulanır yeni oluşum çok uzun süreç alabilir ama 1163 ler göreve hazır Bölge Birliklerimiz hazı,Merkez Birliğimiz hazır HAYKOOP lütfen bu konunun Tarım Bakanlığımızca değerlendirilmesini talep ediyorum.Tarım ve Köyişleri Bakanımıza,ilgili bürokratlarımıza bu yorumlarımız iletilirse sevinirim.Tarım ve Hayvancılığımıza her ne şekilde olursa olsun hizmet edenlere teşekkür eder,başarılar dilerim.KÜTAHYA HAYKOOP Bşk Yusuf ÇALIŞKAN
fiğ desteklemesini o kadar kişi bekliyor ve ona göre alışveriş yapmış bulunmaktadır ve bu çiftçiler desteklemeye göre borçlanıyorlar ne zaman ödeneceğine dair bilgisi olanlar lütfen cvp yazsın ..!
derdimizi yazsak heralde köroğlu destanı olur ama yinede ben sizlerle birşeyler paylaşmak istiyorum.bu memlekette desteklemeler çiftçiye zamanında verilmesse ve sut teşfik pirimini ziraat bankasında faizle alırsak alacakta faiz vereçek faiz vay köylunun haline. BERGAMA İLÇESİ SUT URETİÇİLERİ BİRLİGİ. Y .K.B.ERHAN ÖNER.
sayın başbakan deyerli tarım ve orman bakanı çiftçı öldükten sonra ağvağ edilmez zaten yüzde 20, si öldü bari geri kalanları öldurmeyin lütfen tarın 1, ülkenin olmasa olmazıdır ama siz nerde bileceksinizki geri kalan çiftçilerimizi öldürmeyelim açil destek olmalısınız sayın tarım bakanı ve başbakan saygılar,,
sevgili ALİ EKBER YILDIRIM bizleri bu tarım konusunda bilgilendirdiginiz
için size öncelikle sonsuz teşekkürlerimi iletiyorum ve tarım konusunda fazla bir şey etmenin bu devlete ve bu bakanlara faydası yok zannediyorum EGER kendi maaş yasaları olsaydı şimdiye defalarca televizyonlardan gündemleri düşmezdi ama çifçilere gelince onların zulümleri çektikleri eziyetleri umurlarında bile deyil bir çifçi kaç kilo buydayla ne kadar mazot alıyor bırakalım digerlerini insan allahtan korkar bee saygılar