Tekel ve şekerde özelleştirme yanlış

Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Tekel ve şekerde özelleştirme yanlış

12 Ocak 2008

·

Tarım Dünyası

·

Köşe Yazısı

Güncelleme: Oca 12, 2008

ANKARA- DÜNYA Gazetesi

Tarım haftası kapsamında, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) tarafından düzenlenen “Tarımda Yeni Özelleştirme Dönemi”nin tartışıldığı sempozyumda ortak kanaat tarım sektöründe gerçekleştirilen özelleştirmelerin yanlış olduğu yönündeydi. Katılımcılar, Tekel ve şeker fabrikaları gibi kuruluşların özelleştirilmesinin AKP iktidarının yanlış politikalarından kaynaklandığını ifade ettiler.
Tarımsal öğretimin başlangıcının 162. yıldönümü dolayısıyla ‘Tarımda Yeni Özelleştirme Dönemi’ne yönelik sempozyum gerçekleştirildi, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesinde görevli Prof. Dr. İzzettin Önder, özelleştirme sorununun sadece Türkiye’ye ait bir sorun olmadığını belirterek, özelleştirmelerin ulusları kalkındıracak mekanizmalar olmadığım söyledi.
Tek Gıda iş Genel Sekreter Yardımcısı Tülay Özerman, Türkiye’nin tütün üretiminde ilk defa 2007 yılında 100 bin tonun altına düştüğünü belirterek, “Bunun sebebi Tekel’in özelleştirme kapsamına alınması ve tütündeki desteklemelerin kaldırılmasıdır” diye konuştu.
İşsizlik arttı
ZMO Yönetim Kurulu üyesi Fatih Taşdöğen, özelleştirmelerle birlikte yoksullaşma ve issizliğin arttığını belirtti.
Türk Enerji Sendikası Genel Eğitim Sekreteri Muzaffer Demir, iktidarın personel sayısı fazla gerekçesiyle özelleştirmelere gittiğine dikkat çekti.
KESK/Enerji Sanayi Maden Genel Başkam Kemal Bulut, bütün kurumların taşeronlaştığını belirtti.
Tütün Eksperleri Demeği Genel Başkanı Oktay Çelik, ‘Tekel Sigara fabrikası özelleştirilirse işçiler zor durumda kalacaktır. Özelleştirmelerinde ekonomik açıdan yarar yok. Zaten kârlı olan kuruluşlar elden çıkarılıyor” diye konuştu.
Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Petek Ataman da, özel sektörün zarar eden kuruluşları almadığım belirtti. TZOB’u temsilen sempozyuma kanlan Hatice Ünal ise, çiftçiyi kurtarmak adına kısa vadeli bir çözümle Tarım Bakanlığı’na gittiklerini söyledi.

Yıldırım: İhracatçılar tütün bulamıyor

Sempozyumun son oturumunu ise DÜNYA Gazetesi Yazarı Ali Ekber Yıldırım yönetti. Yıldırım, tütün konusunda sıkıntılarını dile getiren ihracatçıları eleştirerek, “10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in Tütün Yasası’nı veto etmesindeki gerekçenin bugünlerde gerçekleştiğini görüyoruz. Şimdilerde ise ihracatçılar tütün bulamıyoruz diyorlar. Onlara da günaydın demek lazım” dedi.
Tütün Sen Genel Başkam Ali Bülent Erdem, en umulmadık kuruluşların bile küreselleşme adı altında sermayenin hizmetine sunulduğunu belirterek, “Özelleştirmelerle gıda insanlık üzerinde bir silaha dönüşebiliyor. IMF, Dünya Ticaret Örgütü ve Dünya Bankası gibi örgütler kullanılarak baskı yapılıyor” dedi.

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

  1. NurettinYalaza 11 Nisan 2010 - 04:25 - Yanıtla

    degerli milletim bu hükümet türk halkini dilenci etti kendileride aga oldu türkiyede pamugu yok ettiler pancari yok etmek üzereler benim köyümde 5000 bin dönüm ekilen pancar simdi 350 dönüme düsmüs bugday yine ayni illa ABD israil bugdayi olacak bizde bu asi meselesi gibi tohum kalmadi yakinda türk erkekleride tohumsuz dölsüz kalirsa kimse sasirmasin millet gübre alamiyor mazot alamiyor ben eskiden 10 varil mazot aldigimi biliyorum simdi depoyu dolduramiyoruz hersey ayni findik ayni pirinc ayni bunlar bizi dis ülkelere sattiklari gibi bizleride beraberinde köle olarak satti türk milleti demekki dilenmegi hakkediyor

Şeker - Pancar,Tütün: İlişkili Diğer Makaleler

En Son Yayınlanan Makaleler