Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.
Türkiye’nin birçok sorunu kaynak yetersizliği nedeniyle yıllardır çözülemiyor. Altyapı yatırımları yapılamıyor. Barajlar bitirilemiyor. Eğitime, sağlığa yeterince kaynak ayrılamıyor. Ulusal bütçenin yarısından fazlası faize gidiyor. İç ve dış borç arttıkça ülkeyi yönetenler “borcumuzu çevirebiliyoruz” diye övünüyor.
Yıllardır, Uluslararası Para Fonu(IMF) ve Dünya Bankası’nın direktifi ile uygulanan ekonomik programın sonucu olarak gelir dağılımındaki uçurum büyüyor ve yoksulluk hızla yayılıyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre ülkedeki her 5 kişiden biri yoksul.
Halk önce yoksullaştırılıyor, sonra yoksulluğa çözüm için projeler geliştiriliyor. Bu arada halkın yoksulluğundan yararlananlar da oluyor.
Çok yakın zamanda, 22 Temmuz seçiminde AKP Hükümeti, halkın bu yoksulluğundan yararlanarak oyunu yüzde 47’ye çıkarmadı mı?
Seçimden önce dağıtılan paranın hesabı bilinmiyor. Kömür, pirinç, bulgur, fasulye, nohut ve daha birçok gıda maddesinin özellikle varoşlarda, yoksulluğun daha yoğun olduğu bölgelerde dağıtıldığı biliniyor. Partiler erzak dağıtmak için yarışıyor. Halkın yoksulluğundan, çaresizliğinden yararlanılarak oylar satın alınıyor.
Başbakan Erdoğan, daha geçen hafta valilere kamyona atlayarak halka kömür dağıtmalarını emretti.
Bundan sonra valilerin rutin işlerinden biri kömür dağıtmak olacak.
Devlet kesesinden olunca dağıtan da memnun, alan da.
Yaklaşık 4 yıl önce de, bakanların, valilerin yerel yöneticilerin katıldığı törenlerle “yoksulluğa çözüm” olacak diye yoksul çiftçilere davul zurna eşliğinde inek ve koyun dağıtıldı.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu (Halkın deyimi ile Fak-Fuk Fon) işbirliği ve Ziraat Bankası’nın kredi desteği ile ‘Kırsal Alanda Sosyal Destek Projesi’ uygulamaya konuldu. Bu proje kapsamında kooperatifler üzerinden yoksul çiftçilere 2’şer inek ve bazı bölgelerde ise 25’şer koyun dağıtıldı.
Süresi 5 yıl olarak belirlenen proje AKP Hükümeti’nin ilk Tarım Bakanı Sami Güçlü ve Devlet Bakanı Beşir Atalay tarafından başlatıldı. Bugünkü Tarım Bakanı Mehdi Eker, her fırsatta karşı olduğunu söylemesine rağmen projeyi sürdürdü. Başbakan Erdoğan, ulusa sesleniş programlarında, tarım ile ilgili toplantılarda projeyi yoksulluğun ‘panzehri’ olarak sundu. Her ilde kooperatifler kuruldu. İnek ve koyun almak için çiftçiler birbiriyle yarıştı.
Projeden yararlanmanın ön şartı kırsalda yaşamak ve yoksul olmaktı. Fakat tek başına yoksulluk yetmiyor. Her aileden bir kişi olmak üzere en az 100 yoksulun bir araya gelerek kooperatif kurması gerekiyor. Köyün nüfusu elverişli değilse, 50 kişi ile de kooperatif kurulabiliyor. Kooperatif şart. Çünkü hayvanlar kooperatiflere veriliyor. Projenin bir amacı da örgütsüz yoksul çiftçilerin örgütlenmesini sağlamak. Ne kadar ulvi bir düşünce!
Ülkede yoksulluk dizboyu olunca projeden yararlananların sayısı hızla arttı. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu’nun verilerine göre, 2003’ten 2007 Kasım ayı sonuna kadar ülke genelinde 665 kooperatif bu projeden yararlandı. Proje kapsamında 49 bin 141 aileye toplam 392 milyon 73 bin YTL destek sağlandı.
Verilen destek karşılıksız değil. Destekten yararlanarak iki inek alan çiftçilerden ahırı olanları en az 7 bin YTL, ahırı olmayanları da devlet ahır yaptırarak 9 ile 11 bin YTL borçlandırıyor.
Bu destekten yararlananlar ilk iki yıl hiç para ödemiyor. Geri kalan 3 yılda borcunu 3 taksitte ödemek zorunda. Zamanında ödeme yapanlar için faiz yok. Fakat ödeyemeyenler için temerrüt faizi uygulanıyor. Ziraat Bankası borcu icra yoluyla tahsil ediyor.
Köylüler ‘bedava hayvan veriyorlar’ diyerek bu hayvanları kapış kapış aldı. Önlerine konulan belgelere imzayı attı. İmza atamayanlar parmak bastı.
Kendilerine ilk iki yılı ödemesiz, 5 yıl vadeli kredi ile bu ineklerin verildiği söylense de herkes ineğe baktı, ‘krediyi, vadeyi sonra düşünürüz’ diyerek söylenenlere kulak asmadı.
Nasıl olsa günü gelince devlet krediyi de, borcu da affeder veya bir çaresi bulunurdu.
Bu projeden yararlanan “şanslı” çiftçilerin ilk borç ödeme zamanı geldi. Tarım İl Müdürlükleri bir ay önceden “ilk taksitinizi ödeyin” diye uyarı yazısı gönderiyor.
Yoksul ama “şanslı” çiftçiler 2008’e hapishane korkusu ile girdi. Çoğu aldığı kredinin ilk taksitini ödeyemiyor. Ödeyenler de yakasını kurtaramıyor. Çünkü, her çiftçinin aynı kooperatiften müteselsil 2 kefili var. Kooperatif de borçtan müteselsil sorumlu. Kooperatif ortağı 100 çiftçiden birisi ödemese diğerleri de sorumlu oluyor.
Ziraat Bankası verdiği kredi için bazı kooperatiflere, çiftçilere icra takibi başlattı. Çiftçiler her gün Tarım İl Müdürlüklerinin kapısını aşındırıyor. Tarım İl Müdürlükleri Bakanlığa yazı üstüne yazı yazıyor. Fakat, Ankara’dan ses yok.
Bu proje gündeme geldiği ilk günden beri yazılarımızla, konuşmalarımızla karşı durduk. Yoksul çiftçileri zenginleştirmek bir yana elindekini, avcundakini de alıp götüreceğini, hayvancılığa büyük zarar vereceğini söyledik. Bugün haklı çıktığımıza üzülüyoruz. Ama bu üzüntümüz o çiftçilerin sorunlarına çözüm olmuyor.
Proje sayesinde para kazananlar da oldu. Açılan ihalelerde inek ve koyun satanlar, ahır inşaatı yapanlar ve daha niceleri yoksul çiftçiler üzerinden zengin oldu. Hükümet, kırsaldan çok yüksek oranda oy aldı. İktidarını güçlendirdi. O yoksul çiftçiler ise bugün, dünden daha da yoksul. Yarın başlayacak başka bir yardım projesine yine koşar adım gideceklerdir. Ama nereye kadar?
Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar
Sayın Şahin,
Duyarlılığınız ve görüşlerinizi paylaştığınız için çok teşekkür eder, katkılarınızı bekleriz.
Saygılarımla,
Ali Ekber Yıldırım
Kapitalist sistem böyledir önce gösterir ve azıcık verir sonra tamamını alarak insanları tamamen köleleştirir. Türkiyede kooperatifcilik diye bir sistem olmadığını ve yürümediğni yıllarca gördük buda kandırmaca olduğunu bilmeliydik biz insanlarımıza balık tutmayı ögretmadikçe hiç bir yere varamayacagımızı bilmeliyiz. Türkiyede doğruyu söyleyenler yıllarca ceza evlerini mesken tuttular bazılarıda kader dediler.
YOKSUL ÇİFTÇİYE İNEK CEZASI, ağır bir başlık olmuş kırsal kalkınma yatırımlarından verilrn gebe düveler köyden şehire göçü önlemek ,1163 sayılı kooperatifle hayvanları ve sütlerini kayıt altuna almak kooperatifcilikle girdilerin ucuza temin edilmesi düşünülmüştür ama öğle olan yerler yokmudur mutlaka vardır olmayan kooperatifcilikte bir arpa boyundan fazla yol alınmıştır,her şeye olumsuz bakmak çifçimize bir fayda sağlamıyor,bizler örnek kooperatif arkadaşlarımızda olduğunu biliyoruz.1163 sayılı kooperatifcilik kalkınma kooperatifi iyi uygulana bilirse çiftçi ödevlerini kooperatif yönetimi de görevlerini bilirse çok güzel kırsalda kalkınmanın önünü1163 sayılı kooperatifler acacaktır .inek sayısı az olunca 2 baş ekmek pekmeze bulaşmadı haklı olduğunuz konular var ama bir ceza değil destektir.Devlet bu konulara vakıftır gereken yapılacaktır emin olun ben inanıyorum çiftçimizin yüzü gülecek,çiftçilerimize hizmet eden kurum ,kuruluş.basın.yayın.kişi lerede bu vesile ile teşekkür eder başarılar dilerim.Yusuf ÇALIKAN KÜTAHYA HAYKOOP BŞK
sevgılı uretıcı kardeşlerım bızde bu ınekleden ıkıser adet koop. olarak aldık .50×2 projesı ıle.ıyı kotu yuruyor hayvancılık.fakat butun hayvancılık desteklerı kaldırılıyor sayın mehdı eker tatafından.bu yıl taksıt odeyecegız.mevcut destekler kaldırılıyor.yenı sıstemde de sosyal destek projesınden faydalanan uretıcıler kapsam dısı bırakılıyor.devlet ıkı ınek verdı zengın olduk.devlet destegıne gerek yok.bu ıkı inege bız ahır işletme bınası dahıl tam 10500 ytl. odeyecegız.cok zengın olduk degılmı sayın tarım bakanımız.sosyal destek projesınden faydalanan kooperatıflerın yenı destek programına
alınmaması buyuk bır hata .insallah bu hataya tarım bakanlıgı duşmez. tuglu tarimsalkalkınma koop.proje koordınatoru. ferman yıldırım.
tarım bakanlıgının 2008 tarım ve hayvancılık destek lerı ne zaman bellı olacak.2007 2010 yılları arasında uygulacak olan teblıge gore yem bıtkısı ekılısı yaptık 2008 urunu olarak.şimdı de butun hayvancılık desteklerının kaldırılacagı konusuluyor.bu yıl yem bıtkısı ekılısı yapanların durumu olacak. bence hayvancılık kokunden kaldırılmaya calışılıyor.yetkılılerden en az beş yıllık program beklıyoruz.bızde bılelım ne yapacagız ne alacagız.bır ayda uc tane teblıg olur mu ya.bırı dıgerını devre dışı bırakıyor.ılgınıze tesekkurler. şahın karageçılı.
sayın tarım ve malıye bakanlıgı yetkılılerı yem bıtkılrı ne zaman ödenecek.verdıgınız sozler yuzunden burnunuz buyumuyormu yuzunuz kızarmıyormu.ecevıt hukumetlerını arar olduk sayenızde kemal unakıtan abımız.
ben boyle yalan gormedım zengını dunya zengınıyaptılar fakırı mezara yolladılar tayyıbıde aynımehmedıdeaynı zıraat verıyor dort zengıne sut karsılıgı inek verıyorlar dort zengıne ondan sonrada bızavrupabırlıgıne gırecez dıyorlar nah gırersınız uçtane zengın icın yasa degıstırıyorlar mılletvekıllerı aldıkları paralarlamalları kapattılar mal kalmadı buulke duzelmez