Zeytinyağında eski bir film

Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Zeytinyağında eski bir film

13 Eylül 2007

·

Tarım Dünyası

·

Köşe Yazısı

Güncelleme: Eyl 13, 2007

Nedim Atilla

Ege’nin beşibiryerdesi üzüm, incir, pamuk, tütün ve zeytinde bu yıl yaşanan kuraklığa bağlı sıkıntıları ve üreticinin beklentilerini ilk dört ürün açısından dün yazmıştım. Bugün de zeytin ve zeytinyağı üzerine değerlendirmeler yapmak istiyorum.

Zeytin ve zeytinyağı üretiminde de bölgemizde kuraklığa bağlı olarak yüzde 25 oranında bir düşüklük yaşanırsa kimse şaşırmasın. Geçen yılki fiyatlara zeytinyağı almayı düşünenler ise peşin söyleyelim bunu hemen akıllarından çıkarsınlar.

Ülkemizde tarım gazeteciliği denince akla gelen ilk isim olan Ali Ekber Yıldırım‘ın köşesinden öğreniyoruz ki, Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı, zeytin ve zeytinyağı sektör stratejisini belirlemek üzere bir çalışma başlatmış. Çalışmanın amacı, zeytin ve zeytinyağı ihracatını artıracak yol haritasını belirlemek olarak belirlenmiş. Bu kapsamda, Marmarabirlik, Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği, Ege İhracatçılar Birliği, Ege Bölgesi Sanayi Odası, Aydın Ticaret Odası, Balıkesir Sanayi Odası, Aydın, İzmir ve Balıkesir Ziraat Odası gibi bazı kuruluşlardan yazılı görüş istenmiş.

Ali Ekber kardeşimiz, zeytinyağı rekoltesini belirlenmesinde koordinasyon görevi yapan, sektör konusunda 100 yılı aşkın bir deneyime sahip İzmir Ticaret Borsası ile Ayvalık Ticaret Odası’ndan görüş istenmemesine tepki göstermiş. Ama bunlardan önemlisi var, Yıldırım’ın dediği gibi, “Daha da önemlisi yasa ile kurulmuş ve sektörün tüm kesimlerini temsil eden Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK)’nin bu çalışmanın dışında tutulması eğer bir art niyet yoksa, çok büyük bir eksikliktir.”

Bizim de kaygılarımız var elbette, geçen yıllarda çokça tartışılan sızma zeytinyağının dökme olarak ihracatına izin çıkarmak hedefleniyor gibi geliyor. Geçen yıllarda da söylemiştik, Tariş Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin’in, Verde’den Ali Ulukartal’ın düşüncelerini yansıtmış; “vatansever” olmaya davet etmiştik bu işe kafa yoranları.

Durum buğdayında eskiden, fındıkta halen süren “Avrupa’nın ucuz tedarikçisi” durumuna zeytinyağcıları da düşürmeyin demiştik…

Zeytinyağında eski bir film yeniden gösterime çıkacakmış gibi görünüyor. Ama bu filmin iş yapmayacağı belli. [Akşam Ege, 13 Eylül 2007]

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

Yazıların Yankıları: İlişkili Diğer Makaleler

En Son Yayınlanan Makaleler