Çiftçi şapkayı havaya,oyları AKP'ye attı…
Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.
Herkes aynı sorunun yanıtını merak ediyor?
“Çiftçiler nasıl oldu da AKP’ ye bu kadar çok oy verdi?”
Sorunun yanıtı çok basit. Para, para, para…
AKP, 4.5 yıllık iktidarı döneminde IMF ve Dünya Bankası’nın dayattığı tarım politikasını uyguladı. Tarımda ciddi bir çözülme süreci başladı. Küçük üreticilik gözden çıkarıldı. Göç hızlandı. Sektörde çalışan nüfus azaldı. Tarım kesiminden çıkan nüfus işsizler ordusuna katıldı. İktidarın en başarısız olduğu alanlardan biri tarım oldu.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın çiftçi ile yıldızı bir türlü barışmadı. Çiftçi ile her buluşmasında sorun yaşandı.
AKP’ nin 4.5 yıllık iktidarında iki tarım bakanı görev yaptı. Biri, çiftçiye “gözünüzü toprak doyurur” sözleri ile tarihe geçti. Diğeri, “Türkiye’nin kendi kendine yeterli olduğu kocaman bir palavra” diyerek ithalat yanlısı oldu.
Tarımdan çıkan nüfus işsizler ordusuna katılırken, üreticinin ürünü para etmezken, girdi maliyetleri enflasyonun birkaç katı artarken, iç piyasayı ithal ürünler istila ederken, Başbakan ve bakanları çiftçiyi fırçalarken muhalefet çiftçinin yanında yer almadı. Konunun özüne inmeden medyada çıkan haberler üzerinden muhalefet yapmaya çalıştı.
Muhalefet, en fazla sorun yaşayan tarım kesimi ile sağlıklı diyalog kuramadı. Yerel dinamikleri harekete geçiremedi. Ankara’dan diyalog kurmaya çalıştı fakat başarılı olamadı. Bu anlayış, aday listelerine de yansıdı. Çiftçi ile diyalog içinde olan, sektörün sorunlarını bilen ve çözüm üretecek olanlara listelerde ya hiç yer verilmedi ya da seçilmeyecek sıralara konuldu.
Çiftçi ile diyalog kuramayan muhalefetin seçim öncesinde gündeme getirdiği ucuz mazot ve yüksek ürün fiyatı vaadi inandırıcı olmadı.
AKP, ne yaptı da bu kadar çok oy aldı?
Daha, 2007’ye girerken hükümetin tavrı, çiftçiye bakışı değişti.
“Bu millet yatıp kalkıp size mi çalışacak” diyen Tayyip Erdoğan, seçim yaklaşınca iktidarın tüm gücü ile çiftçiye çalıştı.
İktidarı boyunca çiftçiye büyük sıkıntılar yaşatan AKP, seçim tarihi belli olunca çiftçiyi adeta paraya boğdu.
2007 için tarımsal desteklere ayrılan 5.3 milyar YTL’ nin 5 milyar YTL’ sini seçimden önce çiftçiye ödedi.
Doğrudan gelir desteği, destekleme primi, mazot ve gübre desteği gibi bir çok desteği daha önce iki yıl gecikmeli ödeyen AKP, bu kez çok kısa sürede ödedi.
Doğrudan gelir desteği, mazot ve gübre desteği kapsamında çiftçiye toplam 1.6 milyar YTL ödeme yapıldı.
Sonbaharda 175 bin çay üreticisine ödenecek 45 milyon YTL çay budama tazminatını seçimden önce ödedi.
2004’ de Karadeniz Bölgesi’nde yaşanan don felaketi nedeniyle zarara uğrayan fındık üreticisine ödenmesi gereken 44 milyon YTL’ yi, tam 3 yıl sonra ve seçimden hemen önce ödemeye başladı.
2006’da ekilen, hasat edilen ve satılan kütlü pamuk, ayçiçeği, soya, kanola, aspir için geçen yıl ödenmesi gereken 1 milyar 50 milyon YTL destekleme primi de seçimden hemen önce ödendi.
Toplam 45 ilde 57 bin üreticiye 210 milyon YTL ,dane mısır primi seçimden hemen önce ödendi.
Türkiye Şeker Fabrikaları , pancar üreticilerine seçimden önce 56 milyon YTL nakdi avans, 40 milyon YTL şeker avansı olmak üzere toplam 96 milyon YTL ödeme yaptı.
2006’da ton başına 7 YTL ödenen sulama avansı, 10 YTL’ ye çıkarıldı ve seçimden önce 73 milyon YTL sulama avansı ödendi.
Adana, Afyon, Aksaray, Amasya, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bolu, Burdur, Çankırı, Çorum, Denizli, Eskişehir, Gaziantep, Gümüşhane, Hatay, Isparta, İzmir, Kahramanmaraş, Karaman, Kastamonu, Kayseri, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Mersin, Muğla, Nevşehir, Niğde, Ordu, Samsun, Sinop, Sivas, Tokat, Uşak, Yozgat ‘ı kapsayan 40 ilde buğdayda dekar başına 15 YTL, fiğ için 20 YTL , arpa ve korunga için ise, 12 YTL kuraklık desteği ödenmesi Bakanlar Kurulu tarafından seçimden hemen önce kabul edildi.
Aynı illerde kuraklıktan zarar gören çiftçilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan kredi borçları 1 yıl süre ile ertelendi.
Çiftçilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan 200 milyon YTL tutarındaki kefalet borcu affedildi.
Fındık fiyatı ilk kez Temmuz’da yani seçimden önce açıklandı.
Tarım ürünleri fiyatı enflasyonun altında belirlenirken bu yıl diğer tarım ürünlerinde fiyat artışı enflasyonun üzerinde yüzde 12 artırılırken, fındık fiyatı bunun iki katından fazla, yüzde 29 artırıldı.
Fiskobirlik ile Toprak Mahsulleri Ofisi arasındaki sorun çözüldü. Fiskobirlik ile AKP Hükümeti seçimden hemen önce barıştı.
Fiskobirlik’ in 2005 yılından üreticiye olan 35 trilyon lira borcu yine seçimden önce ödenmeye başlandı. 2006’dan kalan 80 trilyon liranın ise ödeneceği sözü verildi.
Seçim normal zamanında yani Kasım’da olsaydı, bu ödemeler Eylül, Ekim’de yapılacaktı.
Çiftçiler, özellikle fındıkçılar, Başbakan Erdoğan’ın fırçalarını çabuk unuttu.
Bir yıl önce 100 bin kişinin katıldığı Ordu’daki fındık mitingi de, Manisa’daki çiftçi mitingini de hatırlayan olmadı. Akıllarda kalan 2007 fındık fiyatı ve ödenen paralar oldu.
Başbakan Erdoğan çiftçiye “ananı da al git dedi”
Çiftçiler gidip Erdoğan’ın partisine oy verdi.
Meclis Başkanı Bülent Arınç, kendisine soru soran çiftçiye “seni buraya kim yolladı, terbiyesiz!” diyerek hakaret etti.
Çiftçiler, sadece 10 gün sonra sandığa gitti ve Arınç ve arkadaşlarını Manisa’da birinci parti yaptı.
Anadolu da çiftçiler, seçim yıllarında yüksek fiyat alınca, “bunlar bize bir yıl şapkayı attırır, dört yıl aratır” der.
Çiftçi parayı görünce şapkayı havaya, oyunu AKP’ ye attı. Umarız bundan sonraki 4 yıl şapkayı aramazlar.
Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar