Nezih Demirkent'in öğretisinde tarımın önemi…

Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Nezih Demirkent'in öğretisinde tarımın önemi…

14 Şubat 2007

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Köşe Yazısı

Güncelleme: Şub 14, 2007

Gazetemiz DÜNYA’nın kurucusu Nezih Demirkent’ in aramızdan ayrılmasından bu yana 6 yıl geçti.Aramızdan ayrılan sadece O’nun bedeni. Eserleri yaşamaya devam ediyor.
En büyük eseri DÜNYA Gazetesi, 27 yıldan beri bağımsız gazetecilik yapıyor. Nezih Demirkent’in koyduğu ilkeler doğrultusunda; sansasyondan uzak, tarafsız ve bilgiye dayalı bir gazetecilik anlayışından hiçbir zaman ödün vermedi.
DÜNYA’yı diğer gazetelerden ayıran temel unsurlardan birisi bu yayın çizgisi, diğeri ise Anadolu’ nun sesi,gözü, kulağı olması.Nezih Bey’in yarattığı bu model hem gazeteyi ayakta tutuyor hem de Anadolu insanına karşı sorumluluğumuzu,görevimizi yerine getirmeyi sağlıyor. Doğrusu bu birlikteliğin daha uzun yıllar sürmesi herkesin dileği. Pazartesi günü Nezih Bey’i anmak için İstanbul’da yapılan toplantıda bir kez daha Nezih Demirkent’in DÜNYA’ sı ile Anadolu buluştu. Başkent Ankara’dan, Edirne, Malatya, Denizli ve Mersin’den dostlarımız kentlerinin sanayisini,ticaretini,sorunlarını ve çözüm önerilerini anlattılar. Buna ilişkin geniş haber 13 Şubat tarihli DÜNYA’da geniş olarak yer aldı.Bir kez daha okumanızı öneririz.
Nezih Demirkent’in bize göre en önemli özelliklerinden birisinin bilgilerini insanlarla paylaşarak zenginlik yaratmasıydı. Bugün bir çok gazetenin ekonomi sayfaları, Nezih Demirkent’in yetiştirdiği gazeteciler tarafından hazırlanıyor. Ekonomi basınında Nezih Demirkent’ in öğretisinden yararlanmayan gazeteci sayısı yok denecek kadar azdır.
Anadolu’da Nezih Demirkent adını duymamış kaç girişimci, kaç oda başkanı,kaç yerel yönetici var?
O’nun gitmediği Anadolu kenti,konuşmadığı oda,dernek, borsa yok denecek kadar azdır.
Bize göre Nezih Bey’in Dünya Gazetesi kadar önemli bir başka eseri, varlığı yetiştirdiği insanlardır.
Nezih Demirkent’ in yetiştirdiği gazetecileri,yazarları, insanları düşünebiliyor musunuz?
O insanlar bugüne kadar ne kadar çok haber yazdılar,yazılar yazdılar,yorum yaptılar. Gazete yöneticisi, gazete sahibi oldular.Kitaplar yazdılar. Binlerce, milyonlarca insanın bilgilenmesine,gelişmesine katkıda bulundular.
Fabrika kurarak insanlara aş,ekmek verenler oldu. Çözülemez denilen sorunlara çözüm buldular.
Nezih Demirkent’in öğretisi ile,dostları, arkadaşları, ailesi, Anadolu’da bir çok girişimci ülke kalkınmasına katkıda bulundular. Aydınlanma meşalesini ülkenin en ücra köşesine kadar götürdüler. Götürmeye de devam ediyorlar. Nezih Bey’in ölümünden sonra gittiğimiz Anadolu’daki bir çok toplantıda hiç tanımadığımız insanların, “Nezih Bey’in bize çok büyük desteği oldu. O olmasaydı bu yatırımı yapacak cesareti,desteği bulamazdık” sözleri O’nun bu konudaki misyonunu, gösterdiği çabanın boyutlarını gösteriyor.
DÜNYA Gazetesi çalışanları olarak bizler, O’ nun öğretisinden yararlananlar Nezih Bey’den izler taşıyoruz. Yaptığımız çalışmalara,yazdığımız yazılara bu izler yansıyor. Nezih Bey, bir çoğumuzun yaşama bakışını,yaşama biçimini değiştirdi.
Nezih Bey’in yaşamını değiştirdiği insanlardan birisi de bu satırların yazarı.Tarım konusunda yazı yazmamızı ve bu alanda uzmanlaşmamızı sağladı. Tam 11 yıldır bu sütunda sizlerle buluşmamızı sağlayan Nezih Demirkent, daha önce yazdığımız gibi bu köşenin isim babası ve en büyük destekçisi,en önemli bilgi kaynağıydı.
Tarım yazılarından sonra 1998’de DÜNYA Gazetesi, medyada ilk kez “tarım” sayfası yayınlamaya başladı. Bu sayfada her hafta bir ticaret borsasını tanıttık. Tarım haberlerine, söyleşilere geniş yer verildi.Bu sayfa iki yıldan fazla sürdü. Ancak yaşanan ekonomik kriz nedeniyle gazete sayfaları azaltılınca tarım sayfası da sona erdi. Doğrusu tarımcılar da bu sayfaya yeterince sahip çıkmadı. Nezih Bey’in gösterdiği duyarlılığa sektör aynı duyarlılıkla yanıt vermedi.Sayfa kapandıktan sonra önemi anlaşıldı.
Beş yıl aradan sonra Nezih Demirkent’in eserini bugünlere taşıyan, O’nun ilkelerinden,misyonundan ödün vermeden DÜNYA’yı bugünlere getiren Gazetemizin Yönetim Kurulu Başkanı Didem Demirkent ve Genel Yönetmenimiz Osman Arolat’ın isteği ve desteği ile 7 Aralık 2005’te başlayarak tarım sayfası yeniden yayınlanmaya başlandı. Her Çarşamba günü tarım sayfasında sektörün sorunları,başarıları geniş yer buluyor. Tarım sayfası olan başka gazete maalesef yok.
Bugün medyada hemen her gün tarımla ilgili haberler yer alıyor.Bir çok köşe yazarı düzenli olmasa da zaman zaman tarımla ilgili yazılar yazıyor.Tarım ilavesi hazırlayanlar var. Dergiler çıkıyor. Medya yıllar sonra tarım gerçeğini gördü. Fakat, ulusal düzeyde yayın yapan ve kendilerine “büyük”diyen gazetelerde düzenli olarak tarım yazan uzman gazeteci yok. Gönül istiyor ki, her gazetede tarım konularını yazan uzman bir gazeteci olsun.
Gazetemizin kurucuları Nezih Demirkent’i 11 Şubat 2001’de, Prof.Dr. Işın Demirkent’i ise 3 Şubat 2006’da yitirdik.Nezih bey, muhabirlikten gazete sahipliğine uzanan yaşamı gerçek bir başarı öyküsü. Prof.Dr. Işın Demirkent, bu başarı öyküsünün arkasındaki isimdi. Işın Hanım, Türkiye’nin yetiştirdiği ve Haçlı Seferleri konusunda dünyaca tanınan bir tarihçiydi. DÜNYA Gazetesi’nin bugünlere gelmesinde çok büyük katkıları olan bir başka usta isim ise, Türkiye’nin ilk ekonomi gazetecisi Fasih İnal’dı. Fasih Bey, 15 Şubat 1998’de yaşama veda etti. Mevzuat konularında,tekstil,madencilik ve diğer bir çok alanda uzman gazetecilik yapan Fasih İnal, yaşamının sonuna kadar amatör ruhunu yitirmeden yazılarını ustalıkla kaleme aldı.
DÜNYA ailesine katıldığımızdan bu yana her zaman öğretilerinden yararlandığımız,dersler aldığımız Prof. Dr. Işın Demirkent’i,Nezih Demirkent’i ve Fasih İnal’ı saygı ve özlemle anıyoruz.

Bakanlıktan açıklama
Geçen haftaki “Kırsal kalkınmanın öncüleri zorda” balıklı yazımızla ilgili Tarım Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği bir açıklama gönderdi.
Yazımızda kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi programının çok önemli bir proje olduğunu ve bu proje ile tarım ürünlerini işleyecek 686 tesisin kurulacağını,bu tesisleri kuracak girişimcilerin bürokratik baskılarla yatırımlardan caydırılmamasını dile getirmiştik.
Tarım Bakanlığı’nın açıklamasında ise, “Uygulama aşamasında; hibe başvuru dosyasında ve hibe sözleşmesinde daha önce tüm taraflarca üzerinde mutabık kalınmış kurallara göre hareket edilmektedir.” deniliyor.
Bakanlık, “yatırımcılar bu zorlukları kabul ederek işe girdiler” demeye getiriyor. Bu anlayışla projenin başarıya ulaşmazı çok zor olur. Tarım Bakanlığı,zorluk çıkaran değil, zorlukları aşan,çözüm üreten kurum olmalı.

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

  1. merwe 10 Mart 2008 - 09:43 - Yanıtla

    bn 7. sınıf öğrencisiyim münazara yarışmama war onun için bir ülkenin kalkınmasında tarımın önemi gerekli

  2. FLOW_RAP 5 Nisan 2008 - 02:59 - Yanıtla

    aynen benimde ülkenin kalkınmasında tarım önemlidir ama bilgi yok :S

  3. kübraa 10 Nisan 2008 - 10:02 - Yanıtla

    gerçekten gzl bir yazı tebril ederim

  4. kübra 10 Nisan 2008 - 10:04 - Yanıtla

    ben bir 7. sınıf öğrencisiyim benimde arkadaşımla münazaram var bu yüzden ülkenin kalkınmasında tarımın önemini araştırıyorum………… tşk.

Tarım gazeteciliği: İlişkili Diğer Makaleler

En Son Yayınlanan Makaleler