Kırsalda Bereket Hayvancılığa Destek Projesi’nde ilk etap sonuçları
Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.
“Kırsalda Bereket Hayvancılığa Destek Projesi”nin ilk etabında 4 bin 351 kişiye toplam 60 bin damızlık hayvan temin edilecek. İthalata dayalı olarak gerçekleştirilecek proje kapsamında Et ve Süt Kurumu ithal ettiği boş düveleri Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü(TIGEM)’ne veriyor. TİGEM hayvanları tohumlayarak gebe olarak yetiştiricilere satışını yapıyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yeni projesi “Kırsalda Bereket Hayvancılığa Destek Projesi”nin ilk etabında 4 bin 351 kişiye toplam 60 bin damızlık hayvan temin edilecek. “Hayvancılığın 5 Yıllık Yol Haritası” kapsamındaki proje, diğer birçok proje gibi ithalata dayalı olarak gerçekleştiriliyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 3 Şubat 2025 tarihinde açıklanan proje kapsamında 200 baş altı işletmelere, yeni yatırım yapacaklara, kadın, genç ve 20 büyükbaştan az hayvanı olan aile işletmelerine uygun fiyatla en az 5 en fazla 15 etçi ırk damızlık gebe büyükbaş hayvan temin edilmesi öngörülüyor. Veteriner hekim, ziraat mühendisi, gıda mühendisi gibi meslek mensuplarına ise en az 5 en çok 30 gebe damızlık hayvan temin edilecek.
Başvurularda genç, kadın çiftçilere, deprem bölgesinde yaşayanlara ve “üretim planlaması” kapsamında belirlenen “Besi Bölgesi”ndeki illere (Ağrı, Ardahan, Artvin, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Elâzığ, Erzincan, Erzurum, Gümüşhane, Hakkâri, Iğdır, Kars, Malatya, Muş, Sivas, Şırnak, Tunceli, Van)öncelik tanındı.
İlk etapta 4 bin 351 hak sahibine 60 bin hayvan verilecek
Projenin ilk etabının sonuçlanmasından sonra Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yaptığı açıklamada Kırsalda Bereket Hayvancılığa Destek Projesi’nin ilk aşamasında, 4 bin 351 hak sahibi belirlendiğini belirterek, “İnşallah süreci hızlandıracağız ve en kısa zamanda bu kardeşlerimizin hayvanlarına kavuşmasını sağlayacağız.” dedi.
Geçen yıl açıklanan hayvancılık yol haritasının aşamalarını uygulamaya devam ettiklerini belirten Yumaklı, yol haritasının en önemli hedefinin milli üretimi artırmak olduğunu söyledi.
Bakan Yumaklı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından, Şubat ayında Kırsalda Bereket Hayvancılığa Destek Projesi’nin açıkladığını anımsatarak, “Bu projeyle, Bakanlığımız bünyesindeki Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğünün (TİGEM) elinde bulunan etçi gebe damızlık büyükbaş hayvanları, uygun maliyetlerle üreticilerimize vereceğimizi söylemiştik. Proje sonunda, kırmızı et üretiminde asıl ihtiyacımız olan besilik materyalin, kendi hayvanlarımız tarafından karşılanmasını amaçlıyoruz.” diye konuştu.
Proje 3 yıllık etaplarla sürecek
Projenin, 3 yıllık etaplar halinde sürmesini hedeflediklerini anlatan Yumaklı, projenin ilk etabı için 60 bin hayvan dağıtımını planladıklarını belirterek, “Bu etapta yapılan başvurular arasında, 4 bin 351 hak sahibi kardeşimiz belirlendi. Hak sahipliğinden herhangi bir şekilde vazgeçenler ya da şartlara uymayanlar olması halinde, onların yerine geçecek olan 6 bin 472 yetiştiricimizin ismini de belirledik. İnşallah süreci hızlandıracağız ve en kısa zamanda bu kardeşlerimizin hayvanlarına kavuşmasını sağlayacağız.” ifadelerini kullandı.
Hak sahipliği için bazı kriterler olduğunu hatırlatan Yumaklı, oluşturulan yazılımla herhangi bir etkiye maruz kalınmadan seçimlerin yapıldığını aktardı.
Belirlenen kriterler hakkında bilgi veren Bakan Yumaklı, şu değerlendirmelerde bulundu: “Kriterleri, 20 baş altı üretim yapan aile işletmelerine, kadınlara, 41 yaş altı gençlere, veteriner hekimlere, ziraat ve gıda mühendislerine, deprem bölgesindeki üreticilere, üretim planlamasına konu ettiğimiz 19 şehre, birinci derecede tarım örgütüne üye olan yetiştiricilerimize, yem üretimini yapabilecek olan işletmelere, şehit yakını, gazi ve engelli vatandaşlara artı puan verecek şekilde belirledik. Üretici başına, 5 ile 15 arasında değişecek şekilde bütün aşıları yapılmış gebe damızlık hayvanların verilmesini sağlayacağız. Eğer projeden faydalanmak isteyen arkadaşlarımız, veteriner hekim, ziraat veya gıda mühendisi ise bu sayı onlar için 30’a kadar çıkabilecek.”
Gençlerden ve kadınlardan yoğun ilgi
Yumaklı, projeye genç ve kadın üreticilerinin ilgisinin yoğun olduğunun altını çizerek, şöyle devam etti: “Hak sahiplerinin yüzde 41,6’sı kadınlar, yüzde 80,5’i de gençlerden oluştu. İşte tam da projenin gitmesi, olması gereken yer de bu. Bu tür projelerin, amacına ulaşmış olması bizleri gerçekten memnun ediyor. Diğer taraftan, yine hak sahibi kardeşlerimizin yüzde 14,8’i veteriner hekimlerden, ziraat mühendisi ve gıda mühendislerinden oluşuyor. Meslek mensuplarının tarımsal üretimin içinde yer alması gerektiğini ve bunu önemsediğimizi her fırsatta belirtiyoruz. Hak sahibi yetiştiricilerimizin, yüzde 91’inin halihazırda yetiştiricilik yapan kardeşlerimizden oluşuyor. Bu da üretimin sürekliliği açısından çok önemli. Hak sahiplerinin yüzde 59’u, deprem ve üretim bölgesinden oluştu.”
Projeden faydalananlara hayvan başına aylık 1500 lira, yıllık 18 bin lira bakım beslenmeyle ilgili destek verildiğine dikkati çeken Yumaklı, “Yani 15 hayvan aldığını varsaydığımız bir üreticimizin, her ay bir asgari ücret miktarı kadar geliri olacak. Yine Ziraat Bankası’ndan iki yıllık ödemesiz 3 ila 5 yıl vadeli kredi de almış olacaklar. Bu kapsamda, toplamda yetiştiricilerimizin yaklaşık yüzde 85’e kadar bir faiz indirimine kavuşacaklarını söyleyebiliriz. Hayvanların 1 yıllık sigortası da TİGEM tarafından yapıldı.” diye konuştu.
Proje için hayvanlar ithal ediliyor
İlk kez Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan bu proje de geçmişte uygulanan birçok proje gibi ithalata dayalı olarak gerçekleştiriliyor. Proje kapsamında Et ve Süt Kurumu ithal ettiği boş düveleri Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü(TIGEM)’ne veriyor. TİGEM hayvanları tohumlayarak gebe olarak yetiştiricilere satışını yapacak.
İlk hayvanların teslimi 3 ay gecikti
Projenin tanıtıldığı Şubat ayında Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ilk hayvanların Mart ayında teslim edebileceklerini söylemişti. Ancak, projenin ilk etabı Mayıs ayı sonunda sonuçlandı. Hayvan almaya hak kazananların başvuru işlemleri 13 Haziran’da sona erecek. Bunların değerlendirilmesinden sonra ilk hayvanların teslimi yapılacak. Böylece ilk hayvanların tesliminin Haziran sonu temmuz ayı başında olabileceği ifade ediliyor. Her şey yolunda giderse ilk hayvanlar Bakan Yumaklı’nın söylediğinden en az 3 ay sonra teslim edilmiş olacak.
Hak sahiplerinin 13 Haziran’a kadar başvurması gerekiyor
Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre belirtilen kriterler çerçevesinde oluşturulan asil ve yedek listelerdeki hayvan almaya hak kazananların 13.06.2025 tarihi mesai bitimine kadar başvuru yaptığı Tarım ve Orman il/ilçe müdürlüğüne giderek “sonuç bilgilendirme formu” nu imzalayarak teslim etmesi gerekiyor. Aksi halde proje başvurusu ve hak sahipliği iptal edilecek.
Bundan sonra süreç nasıl işleyecek?
1- “Sonuç Bilgilendirme Formu”nu teslim eden başvuru sahiplerinin her il bazında asil ve yedek listeleri Hayvancılık Genel Müdürlüğü (HAYGEM) tarafından Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM)’ne iletilecek.
2- TİGEM kurum internet sitesinden süreç ile ilgili gerekli duyuruları yaparak, gruplar halinde, hayvan teslimi yapacağı yetiştiriciler ile irtibata geçecek.
3- TİGEM’e bildirilen üreticilerin talep ettikleri büyükbaş hayvanlar TİGEM tarafından temin edilecek. Hayvanların teslimat yeri TİGEM tarafından belirlenerek hak sahibi kişilere duyurulacak.
4- Hak sahipleri hayvan bedellerini TİGEM’in resmi internet sayfasında açıklayacağı satış fiyatları üzerinden peşin veya Banka kredisi ile ödeyebilecek.
5- TİGEM’in internet sitesinden yayımladığı ve iletişime geçtiği yetiştiriciler, duyurunun yayımlanmasından sonra 5 iş günü içerisinde kredi işlemleri için Ziraat Bankası’na başvurmak ve duyurunun yayımlanmasından sonra en geç 20 gün içerisinde kredili veya kredisiz olarak tüm süreci (İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerinden alınacak olan kapasite raporu dahil) tamamlamak zorunda.
6- Süreç içerisinde/sonunda TİGEM ile irtibata geçmek yetiştiricinin sorumluluğundadır. Süreç sonunda işlemlerini tamamlamayan yetiştiricilerin proje başvurusu ve hak sahipliği iptal olmuş sayılacak.
Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar